Tak przygotujesz "maliniak" - najlepszy na przeziębienie. Leśnicy przypomnieli przepis
Okres jesienno-zimowy sprzyja różnorodnym infekcjom. Chcąc wzmocnić odporność lub walczyć z przeziębieniem w naturalny sposób warto wykorzystać pędy malin. Okazuje się, że to właśnie w łodygach znajdują się cenne składniki.
Maliny są wyjątkowo cenionym owocem w kontekście walki z przeziębieniem. W końcu latem zbieramy owoce, aby przygotować sok, czy nalewkę wzmacniającą odporność. Lasy Państwowe przypominają, że inna część rośliny ma wiele do zaoferowania.
Na co pomaga napar z pędów malin?
Niektóre sposoby walki z przeziębieniem, sięgające dawnych czasów powoli wracają do łask. Dziś naukowcy są w stanie stwierdzić, czy rozwiązania stosowane w medycynie ludowej były zasadne, czy też nie. Jednym z przykładów są pędy malin.
Grupa polskich ekspertów z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wrocławskiego Uniwerystetu Medycznego przeprowadziła badania składu chemicznego i aktywności biologicznej wspomnianych pędów. Dominującymi związkami zidentyfikowanymi w roślinie były kwas elagowy (26,1 - 106,8 mg/100 g) i sangwinaryna H-6 (139,2 - 633,1 mg/100 g).
Kwas elagowy to jeden z polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Natomiast już w latach 60. ustalono, że kwas elagowy zwiększa krzepliwość krwi, stąd osoby borykające się z zakrzepicą powinny przed wypiciem odwaru skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Sangwinaryna z kolei działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, grzybobójczo i pierwotniakobójczo. Badania potwierdziły, że to właśnie obecność tych substancji sprawia, że pędy malin posiadają szereg właściwości biologicznych, w tym cytotoksycznych.
Odwar z tej części rośliny wspomaga walkę z kaszlem, obniża gorączkę i łagodzi dolegliwości układu trawiennego, a co najważniejsze, rozgrzewa i przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie przeziębienia.
Jak zrobić herbatę z pędów malin?
Chcąc przyrządzić leczniczą herbatkę wielu z nas zastanawia się kiedy należy zebrać pędy malin. Otóż można to zrobić przez cały rok, ale warto ściąć kilka łodyg, zanim spadnie śnieg i pojawi się spory mróz. Oczywiście to nie mogą być pędy pozbawione soku, czyli takie, które już obumarły. Lasy Państwowe udostępniły wpis w mediach społecznościowych przypominając, że nadal można zerwać łodygi malin, by cieszyć się zdrowiem.
Maliniak - przepis na odwar z pędów malin
Poniżej podajemy prosty przepis na malinową herbatę.
Składniki:
- kilka gałązek malin,
- litr wody.
Gałązki połam na mniejsze części. Następnie rozbij nieco tłuczkiem do mięsa lub rozgnieć w moździerzu. Zalej wodą i gotuj 15 minut. Przelej przez drobne sito lub gazę. Pij ciepłą herbatkę każdego dnia.