Tak przygotujesz "maliniak" - najlepszy na przeziębienie. Leśnicy przypomnieli przepis

2023-12-03 10:32

Okres jesienno-zimowy sprzyja różnorodnym infekcjom. Chcąc wzmocnić odporność lub walczyć z przeziębieniem w naturalny sposób warto wykorzystać pędy malin. Okazuje się, że to właśnie w łodygach znajdują się cenne składniki.

Przygotuj z nich herbatę, zanim spadnie śnieg. Nietypowy odwar zwalcza przeziębienie
Autor: Fot. Getty Images

Maliny są wyjątkowo cenionym owocem w kontekście walki z przeziębieniem. W końcu latem zbieramy owoce, aby przygotować sok, czy nalewkę wzmacniającą odporność. Lasy Państwowe przypominają, że inna część rośliny ma wiele do zaoferowania.

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Na co pomaga napar z pędów malin?

Niektóre sposoby walki z przeziębieniem, sięgające dawnych czasów powoli wracają do łask. Dziś naukowcy są w stanie stwierdzić, czy rozwiązania stosowane w medycynie ludowej były zasadne, czy też nie. Jednym z przykładów są pędy malin. 

Grupa polskich ekspertów z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wrocławskiego Uniwerystetu Medycznego przeprowadziła badania składu chemicznego i aktywności biologicznej wspomnianych pędów. Dominującymi związkami zidentyfikowanymi w roślinie były kwas elagowy (26,1 - 106,8 mg/100 g) i sangwinaryna H-6 (139,2 - 633,1 mg/100 g).

Kwas elagowy to jeden z polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Natomiast już w latach 60. ustalono, że kwas elagowy zwiększa krzepliwość krwi, stąd osoby borykające się z zakrzepicą powinny przed wypiciem odwaru skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Sangwinaryna z kolei działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo, grzybobójczo i pierwotniakobójczo. Badania potwierdziły, że to właśnie obecność tych substancji sprawia, że pędy malin posiadają szereg właściwości biologicznych, w tym cytotoksycznych.

Odwar z tej części rośliny wspomaga walkę z kaszlem, obniża gorączkę i łagodzi dolegliwości układu trawiennego, a co najważniejsze, rozgrzewa i przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie przeziębienia.

Jak zrobić herbatę z pędów malin?

Chcąc przyrządzić leczniczą herbatkę wielu z nas zastanawia się kiedy należy zebrać pędy malin. Otóż można to zrobić przez cały rok, ale warto ściąć kilka łodyg, zanim spadnie śnieg i pojawi się spory mróz. Oczywiście to nie mogą być pędy pozbawione soku, czyli takie, które już obumarły. Lasy Państwowe udostępniły wpis w mediach społecznościowych przypominając, że nadal można zerwać łodygi malin, by cieszyć się zdrowiem.

Maliniak - przepis na odwar z pędów malin

Poniżej podajemy prosty przepis na malinową herbatę.

Składniki:

  • kilka gałązek malin,
  • litr wody.

Gałązki połam na mniejsze części. Następnie rozbij nieco tłuczkiem do mięsa lub rozgnieć w moździerzu. Zalej wodą i gotuj 15 minut. Przelej przez drobne sito lub gazę. Pij ciepłą herbatkę każdego dnia.