Sprzyja odchudzaniu, pomaga dbać o serce. Bardzo zdrowa ryba prawie nie ma ości

2024-07-01 11:11

Czy może być sezon lepszy na jedzenie ryb niż lato? Pobyty nad jeziorami i morzami sprzyjają jedzeniu świeżych ryb i owoców morza. Jakie ryby są najzdrowsze? Zdania na ten temat są podzielone, dlatego spróbujemy ułatwić decyzję, co zamówić w czasie wakacyjnego wypoczynku. Oto ryba, która jest smaczna, zdrowa i prawie bez ości.

Sprzyja odchudzaniu, pomaga dbać o serce. Bardzo zdrowa ryba prawie nie ma ości
Autor: GettyImages Sprzyja odchudzaniu, pomaga dbać o serce. Bardzo zdrowa ryba prawie nie ma ości

Smaczniejsza niż łosoś ryba z Europy

Chude mięso? Smak lepszy niż łosoś? I – najważniejsze – niewiele ości? Czy to możliwe? Tak, taka ryba istnieje i możemy ją zjeść w Polsce. Przedstawiamy dziś smaczną i niezwykle zdrową solę.

Sola należy do ryb morskich. Jest w Europie powszechna: znajdziemy ją w szeregu mórz, od ciepłego Morza Czarnego przez Morze Bałtyckie po chłodne Morze Północne. Odnajduje się dobrze w temperaturach od 8 do 24 stopni. 

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Ryba sola - zalety i właściwości

Sola ma delikatny smak. Jej mięso jest białe i soczyste. Co bardzo istotne, sola jest prawie bez ości. W dodatku mięso soli jest chude, czyli zawiera mało tłuszczu. Za to znajdziemy w tej rybie bogactwo minerałów oraz szereg witamin. Jakie cenne substancje odżywcze kryją się w soli?

  • Magnez i potas – bardzo ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, dla serca i układu krążenia oraz dla pracy mięśni. Odpowiednia podaż tych pierwiastków sprzyja unikaniu bolesnych skurczy i zmniejsza ryzyko chorób serca, które są szczególnie groźne latem.
  • Selen – w 100 g soli znajdziemy ponad połowę dobowego zapotrzebowania na selen.
  • Wapń i fosfor – które mają duże znaczenie dla zdrowia kości i zębów.
  • Kwasy omega-3 – zbawiennie działające na mózg, sprzyjające redukcji stanów zapalnych w organizmie i korzystnie wpływające na układ krążenia.
  • Witamina D – poprawia odporność, sprzyja zachowaniu dobrego nastroju, wspiera też dbanie o zdrowe kości.
  • Witaminy z grupy B, m.in. B3, B6, B12 – istotne m.in. dla metabolizmu i układu nerwowego.
  • Sód - potrzebny dla zachowania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej.
  • Witamina A.
  • W dodatku sola jest nisko kaloryczna. 100 g soli to 83 kcal.
  • To zdrowe źródło białka, którego znajdziemy 17 g w 100 g tej ryby. Białko dodatkowo sprzyja odchudzaniu, a więc po solę śmiało mogą sięgać osoby na diecie. 

Sola dla dzieci... i żeby mieć dzieci 

Solę można podawać także dzieciom, już na etapie rozszerzania diety. Mimo że ma niewiele ości, w przypadku maluchów mięso ryby można dodatkowo zmielić.

W przeciwieństwie do wielu tłustych ryb morskich, sola nie gromadzi w organizmie rtęci. Oznacza to, że jest bezpieczna dla osób w ciąży albo karmiących piersią.

Nie masz dzieci? Jeśli będziesz jeść solę, to może się wkrótce zmienić. Co ciekawe, zarówno ryby, jak i owoce morza mogą sprzyjać poprawie płodności. To jedna z przyczyn, dla których wiele par po wakacjach dowiaduje się, że spodziewają się dziecka.