Najgorszy tłuszcz dla serca, jelit i talii. Koniecznie wyrzuć z codziennej diety

2023-03-06 13:37

Choć niektóre oleje, szczególnie spożywane na zimno, są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczów, to niektórych lepiej unikać jak ognia. Ten szczególnie niebezpieczny można znaleźć dosłownie wszędzie. Cierpi na tym nasze zdrowie, warto więc wyeliminować go z diety.

Katastrofa dla serca, jelit i talii. Koniecznie wyrzuć z codziennej diety
Autor: Getty Images Katastrofa dla serca, jelit i talii. Koniecznie wyrzuć z codziennej diety

Zdrowa dieta, przynajmniej na początku drogi, nie jest łatwa. Wybieranie zdrowych i pełnowartościowych produktów wymaga pewnego wysiłku, szczególnie podczas zakupów, gdy powinniśmy uważniej niż do tej pory przyglądać się etykietkom. Słabej jakości oleje w diecie mogą bowiem wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Jednym z nich jest olej palmowy, czyli cichy zabójca, skrywający się podstępnie w wielu produktach, po które sięgamy każdego dnia.

Co złego jest w oleju palmowym? 

Powodów, dla których lepiej unikać oleju palmowego, jest mnóstwo. Te najważniejsze dotyczą rzecz jasna naszego zdrowia. Olej palmowy nawet w niewielkich ilościach jest szkodliwy dla organizmu. Mimo to, producenci żywności namiętnie używają go do przygotowania wszelkiej maści produktów, jest on wszak konserwantem.

Ważna wskazówka: jeśli data przydatności danego produktu wynosi dłużej niż rok, najlepiej zrezygnować z takiego zakupu. Poza tym, warto także zawrócić uwagę na to, jak wysoko na liście w składzie jest on wymieniony. Im wyżej tym gorzej.

Spożywanie oleju palmowego zostało ściśle powiązane z otyłością, która obecnie określana jest mianem choroby cywilizacyjnej. Olej palmowy zjadamy razem z ciastkami, cukierkami i innymi słodyczami. Za otyłość największą winą obarczane są kwasy nasycone, bowiem to one przyczyniają się do nagromadzenia tkanki tłuszczowej.

Olej palmowy niszczy serce i spowalnia metabolizm

Co złego jest w oleju palmowym? Odpowiedź jest prosta: wszystko. Warto zacząć od tego, że zwiększa ryzyko chorób sercowych. Spożywanie oleju palmowego może przyczynić się do wystąpienia zawału serca, arytmii czy nadciśnienia tętniczego. Ponadto, produkty z olejem palmowym mogą także zwiększać ryzyko miażdżycy.

Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje witamin i minerałów. Szczególnie korzystny wpływ na układ trawienny mają te, pochodzące z fermentowanej żywności. Dieta niewzbogacona tymi podstawowymi składnikami, opierająca się głównie na oleju palmowym może zahamować zakłócać trawienie i powodować problemy z prawidłowym metabolizmem.

Poradnik Zdrowie: witaminy z grupy B

Dlaczego olej palmowy jest rakotwórczy?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w jednym ze swoich raportów ostrzegał, że olej palmowy jest najbardziej rakotwórczy z tych obecnych na rynku. Okazuje się, że jest on źródłem substancji, które mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei obecny w oleju palmowym kwas palmitynowy ułatwia rozprzestrzenianie się nowotworów w organizmie.