Najgorszy tłuszcz dla serca, jelit i talii. Koniecznie wyrzuć z codziennej diety
Zdrowa dieta nie może obyć się bez tłuszczów. Niestety, nie każdy z nas wie, jaki tłuszcz można uznać za zdrowy, a jaki lepiej wpisać na czarną listę. Tym razem wskazujemy najgorszy możliwy wybór - tłuszcz, którego spożycie wpływa negatywnie zarówno na układ krążenia, trawienia, jak i na nasze samopoczucie psychiczne. Co gorsza, kryje się w wielu, pozornie zdrowych produktach.
Zdrowa dieta, przynajmniej na początku drogi, nie jest łatwa. Wybieranie zdrowych i pełnowartościowych produktów wymaga pewnego wysiłku, szczególnie podczas zakupów, gdy powinniśmy uważniej niż do tej pory przyglądać się etykietkom. Słabej jakości oleje w diecie mogą bowiem wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Jednym z nich jest olej palmowy, czyli cichy zabójca, skrywający się podstępnie w wielu produktach, po które sięgamy każdego dnia.
Olej palmowy szkodzi całemu organizmowi
Powodów, dla których lepiej unikać oleju palmowego, jest mnóstwo. Te najważniejsze dotyczą rzecz jasna naszego zdrowia. Olej palmowy nawet w niewielkich ilościach jest szkodliwy dla organizmu. Mimo to, producenci żywności namiętnie używają go do przygotowania wszelkiej maści produktów, jest on wszak konserwantem.
Ważna wskazówka: jeśli data przydatności danego produktu wynosi dłużej niż rok, najlepiej zrezygnować z takiego zakupu. Poza tym, warto także zawrócić uwagę na to, jak wysoko na liście w składzie jest on wymieniony. Im wyżej tym gorzej.
Spożywanie oleju palmowego zostało ściśle powiązane z otyłością, która obecnie określana jest mianem choroby cywilizacyjnej. Olej palmowy zjadamy razem z ciastkami, cukierkami i innymi słodyczami. Za otyłość największą winą obarczane są kwasy nasycone, bowiem to one przyczyniają się do nagromadzenia tkanki tłuszczowej.
Skutki jedzenia oleju palmowego
Co złego jest w oleju palmowym? Odpowiedź jest prosta: wszystko. Warto zacząć od tego, że zwiększa ryzyko chorób sercowych. Spożywanie oleju palmowego może przyczynić się do wystąpienia zawału serca, arytmii czy nadciśnienia tętniczego. Ponadto, produkty z olejem palmowym mogą także zwiększać ryzyko miażdżycy.
Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje witamin i minerałów. Szczególnie korzystny wpływ na układ trawienny mają te, pochodzące z fermentowanej żywności. Dieta niewzbogacona tymi podstawowymi składnikami, opierająca się głównie na oleju palmowym może zahamować zakłócać trawienie i powodować problemy z prawidłowym metabolizmem.
Czy olej palmowy jest rakotwórczy?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w jednym ze swoich raportów ostrzegał, że olej palmowy jest najbardziej rakotwórczy z tych obecnych na rynku. Okazuje się, że jest on źródłem substancji, które mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei obecny w oleju palmowym kwas palmitynowy ułatwia rozprzestrzenianie się nowotworów w organizmie.