Ten polski owoc wraca do łask. Spala tłuszcz z brzucha bez ćwiczeń
Czarna porzeczka to naturalny spalacz tłuszczu, który pozwala skutecznie schudnąć bez intensywnych ćwiczeń. Badania potwierdzają, że regularne jedzenie tych owoców pomaga redukować tłuszcz z brzucha, przyspiesza metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Sprawdź, jak włączyć czarną porzeczkę do swojej diety na odchudzanie!

Najnowsze odkrycie naukowe rzuca dodatkowe światło na właściwości dobrze nam znanych owoców. Jeszcze kilka lat temu królowały na działkach i w przydomowych ogródkach, dziś niestety popadły w zapomnienie. Tymczasem okazuje się, że doskonale wspomagają spalania tłuszczu na brzuchu bez konieczności angażowania się w aktywność fizyczną. Ten fascynujący owoc może stać się kluczowym elementem w walce z nadwagą.
Czy czarna porzeczka jest dobra na odchudzanie?
Ostatnie badania, opublikowane w "Journal of Dietary Supplements and Neutracerticals", przeprowadzone przez prof. Marka Willemsa z Uniwersytetu Chichester, wskazują na niezwykłe właściwości czarnej porzeczki. W badaniu uczestniczyło szesnastu zdrowych, aktywnych fizycznie mężczyzn. Przez dwa tygodnie spożywali oni ekstrakt z czarnej porzeczki, co spowodowało wzrost spalania tłuszczu o średnio 21%, przy maksymalnym wzroście do 61%.
Na co pomaga czarna porzeczka?
Czarna porzeczka, zwłaszcza odmiana nowozelandzka, bogata jest w antocyjany, witaminy, minerały i antyoksydanty. Specjalnie przygotowane kapsułki zawierały ekstrakt z tych owoców, charakteryzujących się wyższym poziomem antocyjanów niż odmiany europejskie. Badania wykazały, że odmiana Ben Adler ma najwyższy poziom przeciwutleniaczy. 50 g czarnych porzeczek dostarcza m.in. żelaza, potasu, wapnia, magnezu, manganu oraz witamin C, B5, i E.
Badania wykazały, że odmiana czarnej porzeczki Ben Adler jest szczególnie bogata w przeciwutleniacze, w tym antocyjany i flawonole. Ciekawym odkryciem jest fakt, że zawartość polifenoli w owocach tej odmiany pozostaje stabilna przez dziewięć miesięcy przy przechowywaniu w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza, co sugeruje, że mrożenie nie zmniejsza ich wartości odżywczych. Dodatkowo porcja 50 gramów czarnej porzeczki dostarcza organizmowi następujących składników odżywczych:
- 0,77 mg żelaza,
- 161 mg potasu,
- 27,5 mg wapnia,
- 12 mg magnezu,
- 0,13 mg manganu,
- 90,5 mg witaminy C,
- 0,2 mg witaminy B5,
- 0,5 mg witaminy E.
Czarna porzeczka właściwości - na odchudzanie
Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Pomaga nie tylko w spalaniu tłuszczu, ale także wspiera regenerację mięśni po intensywnym treningu i reguluje gospodarkę lipidową. Regularne spożywanie owoców obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, wspomaga układ krwionośny i ma niski indeks glikemiczny.
Czarne porzeczki są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym ze względu na wysoką zawartość związków odżywczych, które wzmacniają odporność. Można je spożywać w postaci soków, dżemów czy konfitur, najlepiej bez dodatku cukru. To naturalny sposób na wsparcie zdrowia i walkę z nadmiarem tłuszczu.