Ten popularny produkt zmniejsza ryzyko śmierci aż o 28%. Wystarczy łyżka dziennie

2024-05-09 7:20

To, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy już od lat wskazują, że dieta śródziemnomorska jest najzdrowsza spośród wszystkich. Tym razem pod lupę wzięli jeden składnik i okazało się, że ma niebagatelne znaczenie w kontekście występowania demencji i związanej z nią śmiercią.

Ten popularny produkt zmniejsza ryzyko śmierci aż o 28%. Wystarczy łyżka dziennie
Autor: Fot. Getty Images

Demencja to globalny problem, a jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia, problem dotyka nawet 55 mln ludzi. Stąd badacze wciąż poświęcają jej wiele uwagi i analizują choćby to, jak dieta wpływa na mózg. Najnowsze doniesienia dają nieco nadziei na przyszłość.

To zwykłe zapominanie, czy choroba Alzheimera? Ekspert: "Często pacjent nie zdaje sobie sprawy, ale bliscy widzą"

Sięgaj po ten tłuszcz. Łyżka dziennie w zupełności wystarczy

Wspomniana już dieta śródziemnomorska to nie tylko rezygnacja z czerwonego mięsa na rzecz ryb i owoców morza, czy duża ilość warzyw. To także określony tłuszcz, a mianowicie oliwa z oliwek i to ona była przedmiotem naukowych badań. 

Anne-Julie Tessier, dietetyczka z Uniwersytetu Harvarda wraz z grupą kilku naukowców przeanalizowali wyniki ankiet prowadzonych wśród pielęgniarek i innych pracowników służby zdrowia w latach 70. i 80. XX wieku. Okazało się, że w kolejnych latach spośród 92 383 osoby z powodu demencji umarło 4751. 

Badacze dostrzegli, że w przypadku osób, które regularnie spożywały więcej niż 7 g oliwy dziennie, co daje łyżkę stołową tego tłuszczu, byli o 28% mniej narażeni na zgon z powodu chorób powiązanych z demencją. Wyniki te zestawili z osobami, które sięgały po ten rodzaj tłuszczu sporadycznie lub preferowały olej.

- Oliwa z oliwek może wykazywać działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne przez wzgląd  na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak witamina E i polifenole – wskazała dietetyczka na łamach JAMA Network.

Autorka zaznacza, że już same badania na zwierzętach mają sugerować, że dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe ma pozytywnie wpływa na zdrowia, a zawarte w oliwie z oliwek polifenole mogą pomóc w zapobieganiu powstawaniu płytek amyloidowych związanych z chorobą Alzheimera.

Jak zapobiegać demencji? Zadbaj o mózg

Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, to demencja jest na siódmym miejscu wśród przyczyn zgonów na całym świecie. Co więcej, stanowi jeden z głównych powodów niepełnosprawności. Dlatego tak ważne jest to, by dbać o mózg na różne sposoby. 

Po pierwsze należy zaznaczyć, że choć skłonność do występowania choroby neurodegeneracyjnej może być dziedziczna, to jednak wiele przypadków, które zna medycyna, nie ma powiązań genetycznych. Stąd tak ważne jest to, by podejmując codzienne decyzje kierować się dobrem mózgu.

Zapobieganie demencji polega między innymi na zmianie nawyków żywieniowych. Jak zobrazowały to powyższe badania, już jeden składnik w diecie ma ogromne znaczenie. Dlatego warto do codziennych posiłków dodawać łyżkę oliwy z oliwek i wykluczyć przetworzoną żywność oraz ograniczyć cukier. 

Poza tym bardzo ważne jest to, by dbać o tzw. rezerwę poznawczą. Mózg potrzebuje nowych bodźców, a zatem warto nie uczyć się języków, bez względu na wiek, podróżować, rozwiązywać trudne zadania i łamigłówki. Jednym słowem warto nieustannie poznawać, uczyć się i doświadczać nowych rzeczy, by stymulować mózg do pracy.

Ważny jest również sport. Codzienna aktywność fizyczna również wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Warto także unikać długotrwałej samotności. Naukowcy dostrzegli, że kontakty społeczne także są ważne w kontekście zdrowej pracy mózgu.