To tradycyjny patent na odporność. Ale większość z nas źle go przechowuje

2024-01-23 9:54

Miód to samo zdrowie. Poprawia odporność, wzmacnia organizm, może przysłużyć się urodzie. Jednak źle przechowywany może stracić swoje cenne właściwości. Dlaczego szafka w kuchni nie jest najlepszym miejscem dla miodu? Wyjaśniamy.

To tradycyjny patent na odporność. Ale większość z nas źle go przechowuje
Autor: Getty Images

Błędy przy przechowywaniu miodu

Chociaż wiele osób sądzi, że temperatura pokojowa jest odpowiednia dla miodu, profesjonalni pszczelarze są innego zdania. Jaka zatem jest optymalna temperatura dla miodu? Dlaczego temperatura pokojowa nie jest najlepszym pomysłem?

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu

Zdaniem pszczelarzy, najlepszą temperaturą dla miodu, są okolice 18 stopni Celsjusza. Jeżeli będziemy trzymać miód w niższej temperaturze, też będzie dobrze. Natomiast problemem może być miejsce cieplejsze, czyli również tzw. temperatura pokojowa.

W tej kwestii zdania są podzielone i niektórzy sądzą, że temperatura pokojowa to nawet 15 stopni. Realnie jednak w większości domów temperatura to ponad 20 stopni, a nierzadko nawet okolice 25, bo Polacy lubią się dogrzewać, chociaż to bardzo niezdrowe.

Jak przechowywać miód? 

Gdzie zatem trzymać miód, jeśli nie w szafce kuchennej? Biorąc pod uwagę temperaturę, również blat kuchenny czy stół nie jest dobrym pomysłem. Lepsze miejsca to lodówka, choć nie musi to być najzimniejsza półka. 

Odpowiednie będą więc drzwiczki lodówki lub chłodna spiżarnia albo sień, jeśli mamy w domu taką możliwość. Dodatkowym problemem w kuchni jest korzystanie z kuchenki czy piekarnika, a tym samym generowanie dodatkowych źródeł ciepła. 

Fermencja miodu - co to znaczy? Dlaczego miód fermentuje? 

Warto też pamiętać, że choć niektórzy sądzą, że miody się nie psują, to jednak mogą one fermentować. W lodówce do takiej przykrej sytuacji nie dojdzie. Fermentacja to rzadkość, ale może mieć miejsce np. gdy miody zebrano zbyt szybko.

Sfermentowany miód wydziela zapach alkoholu i ma charakterystyczną pianę. Fermentacja może nastąpić też pod wpływem ciepła, a wówczas w miodzie może dojść do powstania hydroksymetylofurfuralu, substancji potencjalnie szkodliwej dla zdrowia.