Właśnie zaczął się na nie sezon. Doskonałe na odchudzanie i młody wygląd, ale niektórym mogą zaszkodzić
I oto znów on: sezon na szparagi. Są dostępne przez krótki czas w roku, od maja do czerwca. Są smaczne, zdrowe, oryginalnie wzbogacają smak potraw, mają niewiele kalorii i... mogą być niebezpieczne. Dlaczego szparagi dla niektórych osób stanowią zagrożenie?
![Właśnie zaczął się na nie sezon. Doskonałe na schudnięcie i młody wygląd, ale niektórym mogą zaszkodzić](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-KZkQ-PRU4-DBfW_wlasnie-zaczal-sie-na-nie-sezon-doskonale-na-schudniecie-i-mlody-wyglad-ale-niektorym-moga-zaszkodzic-664x442.jpg)
Sezon na szparagi, zdaniem ich wielbicieli, ma jedną zasadniczą wadę: jest za krótki. Mrożonki nie smakują już tak dobrze, jak świeże warzywa. Jednak niezależnie od formy podania, są osoby, które, chcąc nie chcąc, powinny szparagów się strzec.
Szparagi - właściwości odchudzające: błonnik i mało kalorii
Zacznijmy od zalet szparagów. Po pierwsze – mają niewiele kalorii, są więc naszymi sprzymierzeńcami w dbaniu o smukłą sylwetkę. W 100 g szparagów znajduje się tylko 20 kcal, co czyni je świetnym wyborem, jeśli chodzi o dania sprzyjające odchudzaniu.
Dodatkowym atutem jest zawartość błonnika, który sprawia, że szparagi sprzyjają prawidłowemu trawieniu. Na układ pokarmowy korzystnie działa też obecna w szparagach inulina, która ma prebiotyczne właściwości.
Szparagi - zawartość witamin i minerałów
Oprócz błonnika, w szparagach znajdziemy szereg innych cennych składników odżywczych, jak m.in. kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Do tego dochodzą witaminy:
- witamina A, która doskonale oddziałuje na skórę,
- witamina C, która również sprzyja pięknej aparycji i zwiększa odporność organizmu,
- witamina E, która nie bez powodu bywa nazywana „witaminą młodości”,
- witamina K, która bierze udział w procesach prawidłowego krzepnięcia. Ponadto w szparagach obecne są flawonoidy, takie jak rutyna i kwercetyna, które mogą działać przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i przeciwbakteryjnie, a także mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i zwiększać odporność organizmu.
Szparagi - wpływ na organizm
Sterole roślinne obecne w szparagach, mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, co z kolei sprzyja zmniejszeniu rozwoju ryzyka chorób serca i układu krążenia.
Szparagi działają moczopędnie, lekko przeczyszczająco, przez co mogą sprzyjać utracie nadmiaru wody z organizmu. Ponadto uważa się, że szparagi mogą również odgrywać rolę w zwiększaniu koncentracji i poprawie pamięci.
Szparagi - przeciwwskazania. Komu mogą zaszkodzić?
Szparagi nie są polecane dla pacjentów zmagających się z dną moczanową, znaną też pod nazwą podagra. To ostre zapalenie stawów. Główne objawy dotyczą stóp. Obecne w szparagach puryny mogą sprzyjać nasileniu dolegliwości.
Podobnie dzieje się w przypadku pacjentów z kamicą moczanową. To wszystko skutek faktu, że szparagi mogą zwiększać ilość kwasu moczowego w organizmie.