Wspiera odporność i obniża cholesterol. Niepozorny grzyb o wielkiej mocy
Znany jest w medycynie naturalnej od stuleci. Nie wygląda zbyt apetycznie, ale ma za to dobroczynny wpływ na zdrowie. Wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. To jedynie zapowiedź jego możliwości. Na co jeszcze pomaga? Wyjaśniamy.
O grzybach portobello i shiitake (twardnikach japońskich) mówi się częściej niż o grzybie chaga rosnącym dziko na pniach drzew liściastych, głównie brzozy. W polskiej nomenklaturze znany jest jako guz brzozy, który został zaklasyfikowany do jednych z najbardziej zasadowych pokarmów na planecie. Stanowi ona bowiem prawdziwą kopalnię minerałów, m.in. cynku, fosforu, krzemu, magnezu, siarki, żelaza i wapnia.
Grzyb chaga – na co pomaga?
Od wieków grzyb ten używany jest do receptur na wzmocnienie odporności. Można go spotkać na Syberii i północnej części Chin. Nie może w sumie poszczycić się „urodą” tak jak król polskich grzybów – borowik szlachetny. Ma czarny kolor i nieregularną powierzchnię przypominającą kształtem skałę. Jego smak nie jest „grzybowy”, lecz gorzki z nutą wanilii. Ponadto ma mało kalorii.
Chaga słynie jednak z licznych właściwości zdrowotnych. W jej składzie nie brakuje cennych witamin, minerałów oraz substancji, takich jak: witaminy z grupy B, polisacharydy, fenole, antyoksydanty i betulina, które pozytywnie wpływają na utrzymanie dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej.
Chaga pomocą w walce z nowotworami
Tak zwany guz brzozy wspiera pracę układu odpornościowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy może być pomocna w walce ze stanami zapalnymi w obrębie jelit, które mogą prowadzić do m.in. zespołu jelita drażliwego. Jest w stanie także pozbyć się szkodliwych drobnoustrojów, co oznacza, że nie tylko wzmacnia odporność, ale także chroni przed infekcjami lub skraca czas utrzymywania się objawów.
Naukowo potwierdzono, że chaga, która zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, wykazuje potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Bogata jest w związki cytotoksyczne zdolne do niszczenia komórek rakowych. Jak pokazują wyniki eksperymentu, regularne podawanie szczurom ekstraktu z guza brzozy spowolniło u nich rozrost komórek nowotworowych.
Znaleziono też dowody mówiące o tym, że grzyb ten może zapobiegać wzrostowi komórek nowotworowych w ludzkiej wątrobie. Podobne działanie odkryto na komórkach nowotworowych piersi, płuc, jelita grubego i prostaty – to są na razie wstępne ustalenia.
Chaga dobra na obniżenie cukru i cholesterolu
Kolejną zaletą grzyba chaga jest to, że wykazuje zdolność do redukcji poziomu cukru we krwi. Może okazać się pomocny dla osób, które zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością. W jednej analizie zaobserwowano, że stosowanie ekstraktu z guza brzozy u zwierząt zredukowało o 31 proc. poziom cukru we krwi w porównaniu z osobnikami z cukrzycą, które go nie przyjmowały. Aby potwierdzić to działanie, konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych.
Chaga, która obfituje w przeciwutleniacze, może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, a co za tym idzie, zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Guz brzozy rzadko występuje w Polsce. Chaga w proszku lub jej ekstrakt w tabletkach są dostępne w sklepach zielarskich.