Z tymi rybami musisz uważać. Niektóre mogą zarazić nas pasożytami

2024-05-12 12:15

Ryby są cennym źródłem białka i kwasów z grupy omega. Specjaliści zalecają jedzenie ich przynajmniej trzy razy w tygodniu. Okazuje się jednak, że ten zdrowy posiłek może mieć swój mroczny sekret. W mięsie niektórych z nich można znaleźć bardzo groźne pasożyty.

Z tymi rybami musisz uważać. Niektóre mogą zarazić nas pasożytami
Autor: fot. Getty Images Z tymi rybami musisz uważać. Niektóre mogą zarazić nas pasożytami

Z rybami lepiej uważać. Niektóre mogą być pełne pasożytów

WHO zaleca spożywanie ryb przynajmniej trzy razy w tygodniu. Trzeba zachować jednak sporą ostrożność. Mięso ryby oprócz białka i kwasów omega może zawierać bowiem również bardzo groźne dla organizmu pasożyty. Skrywają się one w niektórych gatunkach ryb. Niosą one ryzyko zakażenia się takimi chorobami jak: opistorchoza (przywra kocia), anisakioza (nicienie) lub difylobotrioza (tasiemce). W tej ostatniej, tasiemce mogą osiągać nawet do dziesięciu metrów długości. Choroba ta może powodować biegunkę, wymioty i silny ból brzucha. Skrajne przypadki powodują zaburzenie wchłaniania witaminy B.

Jeśli chodzi o opistorchozę, to głównym powodem zarażeń wśród ludzi jest spożywanie kawioru lub niedogotowanego mięsa ryby. Ta choroba objawia się gorączką, bólami brzucha, powiększeniem śledziony i wątroby oraz zapaleniem dróg żółciowych. Co więcej, mogą pojawić się również objawy powiązanie z toksycznym działaniem pasożytów takie jak: drżenia mięśniowe, zaburzenia psychiczne i neurologiczne oraz uszkodzenie wątroby.

Do anisakiozy może dojść w przypadku zjedzenia zakażonych ryb lub owoców morza. Dolegliwości mogą pojawić się już zaledwie po kilku godzinach od spożycia zakażonych ryb. Wśród nich wymienia się: wymioty, silny ból brzucha i nudności. Kolejnym objawem jest kaszel, który sprawia, że larwy wydostają się na zewnątrz organizmu.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jakich ryb lepiej unikać? Te gatunki mogą być niebezpieczne

Jeśli chodzi o zakażenie pasożytami to może mieć ono miejsce wyłącznie po spożyciu surowej bądź niedogotowanej ryby. Najlepszym sposobem, by uniknąć zakażenia, jest nic innego, jak obróbka termiczna. Ryby powinno się przygotowywać w przynajmniej 60 stopniach Celsjusza. Warto również zwrócić uwagę na kraj pochodzenia kupowanej ryby. Pasożyty te pojawiają się najczęściej wśród ryb złowionych na wybrzeżach Pacyfiku, w Skandynawii, Holandii i Japonii. Jeśli natomiast chodzi o gatunki, to najlepiej będzie unikać:

  1. lucjana czerwonego;
  2. śledzia
  3. makreli
  4. mieczyka
  5. tuńczyka błękitnopłetwego
  6. czerniaka
  7. rekina
  8. labraksa
  9. ruvety
  10. morszczuka
  11. turbota
  12. czerniaka
  13. gardłosza atlantydzkiego

Możliwość wystąpienia pasożytów nie powinna nas jednak zniechęcać do jedzenia ryb. Są one bowiem źródłem łatwoprzyswajalnego białka, witamin i kwasów z grupy omega-3 (takich jak EPA czy DHA), które wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Tłuszcze te wskazują działanie przeciwutleniające i pomagają zmniejszyć stany zapalne. Regularne spożywanie ryb może wpływać korzystnie na ciśnienie krwi i obniżać poziom cholesterolu LDL. DOdatkowo większość ryb jest niskokaloryczna i stanowi cenny składnik zdrowej i zbilansowanej diety redukcyjnej.

Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!

Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o: