Zdrowy detoks po świętach. Dietetyczka mówi, co zrobić, żeby poczuć się lżej

2025-04-24 14:08

W święta i po świętach temat przejedzenia wraca jak bumerang. Chociaż wiemy, że warto się pohamować za stołem, nierzadko na widok pyszności (szczególnie tych, po które nie sięgamy na co dzień), trudno zachować umiar. Co zrobić, jeśli przesadziliśmy z jedzeniem w święta? Jakie sposoby będą najlepsze na odtrucie organizmu? Dietetyczka wyjaśnia, jak zdrowo zrobić detoks.

Zdrowy detoks po świętach. Dietetyczka mówi, co zrobić, żeby poczuć się lżej
Autor: GettyImages Zdrowy detoks po świętach. Dietetyczka mówi, co zrobić, żeby poczuć się lżej

Jak oczyścić organizm z przejedzenia?

Święta, święta, i po świętach. Święta wielkanocne mijają rzeczywiście błyskawicznie, szczególnie że ich specyfika powoduje, że zawsze przypadają w niedzielę i poniedziałek. Chociaż w sensie liturgicznym Wielkanoc jest ważniejsza od Bożego Narodzenia, w czysto pragmatycznym aspekcie bardziej lubimy te zimowe święta, bo trwają dłużej, mogą przypadać w dni powszednie, a zestawione z sylwestrem sprzyjają naprawdę długiemu świętowaniu.

Ale Wielkanoc to także święto związane z życiem odradzającym się po zimie – i z tego względu wiąże się również z jedzeniem. Dziś wprawdzie jedzenia nam nie brakuje, ale przed laty zima to było dosłowne być albo nie być. I przeżycie zimy stanowiło naprawdę solidny powód do świętowania. Nadchodząca wiosna dawała nadzieję, odradzająca się przyroda odganiała widmo głodu.

Problem w tym, że współcześnie nie mamy problemu z niedoborami jedzenia, a wręcz przeciwnie – na co dzień jemy za dużo. Po czym... przychodzą święta, a wtedy jemy jeszcze więcej.

Są też osoby, które na co dzień starają się jeść zdrowo. Ale gdy przychodzą święta, nie mogą się oprzeć pokusie. I tak po krótkim świętowaniu zostaje problem na dłużej: "oponka", ból brzucha, niestrawność, uczucie ciężkości.

W formie 24 dieta na cellulit

Jak szybko pozbyć się uczucia przejedzenia?

Może się pojawić pokusa, żeby po świętach zrobić szybki detoks. Niektóre osoby sięgają przy okazji po środki przeczyszczające. To błąd, który może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia.

Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka Grupy LUX MED ostrzega:

- Herbatki i tabletki przeczyszczające to często wybierane metody na tzw. detoks po obfitych świątecznych posiłkach. Choć mogą one dawać chwilowe uczucie ulgi i "odciążenia" organizmu, ich stosowanie nie jest zalecane, a wręcz może przynieść negatywne skutki zdrowotne.

Dlaczego takie preparaty nie są dobrym pomysłem?

- Działanie tych preparatów opiera się głównie na usuwaniu wody z organizmu, co w krótkim okresie może prowadzić do uczucia "lepszego samopoczucia", jednak w dłuższej perspektywie może prowadzić do odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych

– ostrzega dietetyczka. Problem stanowi też fakt, że podobne środki mogą uzależniać, przez co wiele osób sięga po nie częściej, niż powinny, bo bez nich mają trudność (lub subiektywne wrażenie trudności) z wypróżnianiem.

Dieta śródziemnomorska

- Częste stosowanie środków przeczyszczających może również zaburzyć naturalną perystaltykę jelit, co skutkuje problemami takimi jak zaparcia, biegunki czy skurcze brzucha

– podkreśla dietetyczka Anna Janiszewska -Janowicz.

Co na świąteczne przejedzenie?

Co zrobić, żeby lepiej poczuć się po świątecznym folgowaniu sobie przy stole? 

- Po obfitym okresie świątecznym najlepszym rozwiązaniem jest powrót do zdrowych nawyków: regularne posiłki, odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna. Organizm potrzebuje jedynie kilku dni, by wrócić do normy, więc nie ma potrzeby wprowadzania drastycznych, szkodliwych "detoksów".

- komentuje Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka z LUX-MED. Pamiętajmy więc, że zdrowy detoks po świętach nie musi oznaczać głodówki ani drastycznych zmian. Chodzi raczej o łagodne wsparcie organizmu w powrocie do równowagi po okresie obfitego jedzenia. Jaki jest sprawdzony i bezpieczny sposób na delikatny detoks?

  • Zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną – pobudza trawienie i oczyszcza wątrobę.
  • Pij dużo wody (ok. 2 l dziennie) – możesz dodać ogórek, miętę, imbir lub owoce leśne.
  • Herbatki ziołowe: pokrzywa, mniszek lekarski, mięta, koper włoski.
  • Jedz dużo warzyw surowych, gotowanych na parze lub grillowanych, ewentualnie pieczonych (unikaj natomiast smażenia). Szczególnie polecane są: brokuły, buraki, kapusta, jarmuż, seler naciowy, czosnek, które wspierają wątrobę i nerki.
  • Zrezygnuj z ciężkostrawnych dań, tłuszczów nasyconych, cukru i alkoholu.
  • Postaw na zupy warzywne, kasze (gryczana, jaglana, komosa), ryby, rośliny strączkowe.
  • Unikaj przetworzonych produktów – wybieraj to, co proste i naturalne.
  • Sięgaj po owoce rano lub do południa, najlepiej te mniej słodkie.
  • Świetny wybór to koktajle warzywno-owocowe, np. z jarmużem, pietruszką i cytrusami.
  • Śpij min. 7–8 godzin.
  • Zadbaj o wieczorny rytuał – kąpiel z solą Epsom, ograniczenie ekranów, relaksacja.
  • Dbaj o ruch i stosuj ćwiczenia oddechowe. Spacery, joga, rozciąganie, lekki trening – pobudzają limfę i krążenie. Ćwiczenia oddechowe (np. głębokie wdechy przez nos, wydechy przez usta) wspierają detoks i relaks.

Jakie są domowe sposoby na przejedzenie po Wielkanocy?

Wśród świątecznych potraw naprawdę kryje się sporo perełek, które – z drobnymi modyfikacjami – mogą na stałe zagościć w naszym zdrowym menu. Oto lista produktów i dań, które warto "ocalić" ze świąt i jeść regularnie także po świętach, dla zdrowia i sylwetki.

  • Jajka – jak najbardziej warto jeść na co dzień. Super źródło białka, sycące i uniwersalne. Zamiast z majonezem – z pastą z awokado, hummusem, jogurtem naturalnym z przyprawami.

CZYTAJ TEŻ: Zdrowe jajka na Wielkanoc. Wspierają serce, układ trawienny i mają mniej kalorii

  • Barszcz biały lub żurek – w wersji lżejszej. Sam zakwas (na żurek) świetnie wpływa na florę jelitową – to naturalny probiotyk. Lżejsza wersja bez kiełbasy i śmietany, za to z jajkiem i dużą ilością warzyw, może być zdrowym daniem obiadowym.

CZYTAJ TEŻ: Smaczna i zdrowa zupa wielkanocna. Wspiera jelita i wzmacnia po przeziębieniach

  • Wielkanocne sałatki – tylko bez majonezu! Świetna baza: gotowane warzywa, jajka, zielony groszek, kiszonki. Wystarczy zamienić majonez na jogurt naturalny z odrobiną musztardy i cytryny. Albo stworzyć zupełnie nową wersję, np. sałatkę z jajkiem, rukolą, rzodkiewką i sosem winegret.
  • Ryby – kontynuuj wielkanocną tradycję. Jajka faszerowane pastą z makreli? Idealna przekąska białkowa!Śledzie na jogurcie zamiast w śmietanie – prosty sposób na zdrowszą wersję.Pieczony łosoś z koperkiem i cytryną – szybki i odżywczy obiad.
  • Chrzan i ćwikła – naturalne superfoods. Chrzan działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, działa jak naturalny antybiotyk. Ćwikła (buraczki z chrzanem) to duet idealny – bogaty w błonnik i antyoksydanty. Można ich używać jako dodatku do kanapek, sałatek, mięs i roślinnych kotlecików.
  • Chleb na zakwasie lub wypieki z mąk pełnoziarnistych. Jeśli w święta pieczesz chleb żytni na zakwasie – kontynuuj! Mąka żytnia czy orkiszowa zawiera więcej błonnika i mikroelementów niż pszenna.
  • Domowy pasztet warzywny lub z soczewicy też może być zdrową kanapkową alternatywą.

Warto, zamiast „szybkiej akcji” postawić na długofalowe, odpowiedzialne działania. Jak podkreśla dietetyczka, Anna Janiszewska-Janowicz:

- Zamiast sięgać po agresywne metody detoksykacji, zdecydowanie lepiej postawić na łagodne wsparcie organizmu. Nasz organizm ma zdolność do samoregulacji i przetrawiania nadmiaru pokarmów, jeśli tylko damy mu na to czas.

Poradnik Zdrowie Google News
Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk LUX-MED
Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk LUX-MED

Dietetyk kliniczny. Absolwentka studiów Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prowadzi aktywnie poradnictwo żywieniowe i dietetyczne. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej dzieci i dorosłych, w tym we wspomaganiu dietetycznego leczenia chorób autoimmunologicznych.