Dieta Azteków – moc nasion. Przepisy na potrawy bogate w nasiona
Nie bez przyczyny nazywane były strawą biegaczy. Za sprawą niepozornych ziarenek nie tylko poprawisz kondycję i będziesz zdrowsza, ale też schudniesz. Warto spróbować!
Spis treści
- Na czym polega dieta Azteków?
- Dieta Azteków: co należy jeść
- Dieta Azteków: czego unikać?
- Dieta Azteków: fazy diety
- Dieta Azteków: przykładowy dzienny jadłospis
- Dieta Azteków: dla kogo?
Na czym polega dieta Azteków?
Uprawianym tysiące lat temu ziarnom chia, czyli szałwii hiszpańskiej, ludy Ameryki Południowej ponoć zawdzięczały wytrzymałość, odporność, długowieczność. Dzięki nim wojownicy wygrywali bitwy, z łatwością przemierzali setki kilometrów. Tak przynajmniej zapewnia dr Bob Arnot, internista, dziennikarz od lat zajmujący się medycyną.
Dr Arnot jest też autorem dwunastu książek, z których jedna zachęca do stosowania opracowanej przez niego diety Azteków.
Potęga ziarenek
Dieta aztecka jest podzielona na 3 fazy i opiera się głównie na produktach spożywanych przez prastare koczowniczo- -wojownicze plemiona. Zatem w menu są produkty powszechnie dostępne na polach, w wodach itp. Nie trzeba liczyć kalorii (Aztekowie tego nie robili) i wolno jeść do syta (muszą wystarczyć 4 posiłki dziennie).
Jest oparta na prostych produktach, nieskomplikowana w stosowaniu i zdaniem doktora Arnota pozwala na szybkie osiągnięcie, a potem utrzymanie właściwej masy ciała i prawidłowego poziomu cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2.
Dieta aztecka obiecuje także:
- przypływ energii już po pierwszych dniach stosowania,
- oczyszczenie organizmu,
- przywrócenie do równowagi gospodarki lipidowej (lepsza przemiana i spalanie tłuszczów),
- poprawę gospodarki hormonalnej (do normy wracają zwłaszcza hormony związanie z odczuwaniem głodu i sytości).
Większość produktów roślinnych to nasiona i ziarna, które niezależnie od gatunku, są skarbnicą substancji odżywczych, zapewniających roślinie wzrost i ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Te same korzyści ma człowiek, gdy włącza je do jadłospisu.
Dieta Azteków: co należy jeść
Lista produktów zalecanych jest długa, więc nie ma mowy o monotonii. Należą do nich:
- biała, czerwona i czarna fasola,
- kukurydza (jeśli z puszki, to bez cukru),
- amarantus,
- kasza bulgur,
- komosa ryżowa (quinoa),
- kurczak i indyk,
- ryby,
- warzywa (głównie pomidory, kapusta bok choy),
- owoce (zwłaszcza awokado),
- oliwa,
- zielona herbata,
- czekolada.
Zawiera zatem dużo najbardziej wartościowych białek, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, sporo węglowodanów złożonych i polifenole, wspomagające procesy naprawcze komórek, a więc wspierające organizm z walce ze starzeniem.
Najważniejsze są jednak nasiona chia. Są one bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają odporność, pracę mózgu i całego układu nerwowego, mają zbawienny wpływ na figurę.
Zawierają dużo wapnia, żelaza, magnezu i selenu, czyli pierwiastków szczególnie ważnych dla kobiety. Chroniąbowiem układ kostny, przyspieszają metabolizm, zapobiegają anemii i łagodzą skutki stresu.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że chia dają uczucie sytości i usprawniają trawienie. Mają też działanie łagodzące stany zapalne. Co ważne, ziarna nie zmieniają smaku potraw.
Nasiona chia zawierają 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 3 razy więcej antyoksydantów niż jagody, 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 8 razy więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś norweski.
Dieta Azteków: czego unikać?
Dieta Azteków nie pozwala na jedzenie produktów zawierających dużo tłuszczów nasyconych, a także węglowodanów prostych zawartych w produktach wysoko przetworzonych i o wysokim indeksie glikemicznym, które – w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych – bardzo szybko są przekształcane w glukozę.
Powodują tym samym skoki poziomu cukru we krwi (czego skutkiem są napady głodu, nagłe stany senności), a w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Nie jemy zatem białego pieczywa, białego ryżu i makaronu, a także tłustych wędlin i mięs, podrobów ani masła.
Polecany artykuł:
Dieta Azteków: fazy diety
Faza 1 (2 tygodnie – ok. 4 kg mniej)
To etap nazywany przez autora diety „wyzwaniem chia”. Ma „wyzerować” metabolizm po to, by znowu działał sprawnie. Ale uwaga! Jeśli ktoś ma do zgubienia więcej niż 10 kg, ta faza powinna trwać o tydzień dłużej.
Dzienne menu składa się z 3 sycących smoothie (w ich skład wchodzą zmielone ziarna chia, mleko lub jogurt, świeżo wyciśnięty sok, owoce i warzywa) oraz lekkich przekąsek (słupki marchwi z hummusem, pieczone jabłko, lekki serek wiejski).
Faza 2 (6 tygodni – ok. 1-1,5 kg tygodniowo)
Etap, w którym najważniejsze jest podkręcenie metabolizmu. Waga nadal spada dość szybko. Jeden z trzech smoothiechia – ten w porze obiadu – powinien zostać zastąpiony przez pełnowartościowy popołudniowy posiłek.
Faza 3 (bezterminowo – utrzymanie wagi)
Pozwala na zachowanie osiągniętej masy ciała bez efektu jo-jo. Właściwie skomponowane posiłki mają gwarantować dobre samopoczucie, więcej energii i lepszy stan zdrowia (poprawia się profil lipidowy i stabilizuje poziom cukru).
Jadłospis to 3 główne posiłki i przekąska, w skład których wchodzą produkty zalecane przez doktora Arnota, w tym smoothie z chia, choć niekoniecznie codziennie.
Dieta Azteków: przykładowy dzienny jadłospis
śniadanie (ok. 280 kcal)
Chia z ananasem i miętą
- 3 łyżeczki nasion chia
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 plastry ananasa
- szczypta cynamonu
- łyżeczka świeżej mięty
- 1/3 szklanki wody
Chia z cynamonem wsyp do wysokiej szklanki i zalej gotującą wodą. Odstaw na 30 minut, następnie dodaj mleko roślinne. Wymieszaj z pokrojonym ananasem i listkami mięty.
przekąska (ok. 280 kcal)
Komosa z groszkiem i orzeszkami pinii
- 2/3 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 3 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka orzechów pinii
- sól, pieprz
Ugotowany groszek wymieszaj z ugotowaną komosą ryżową, wyciśniętym czosnkiem i prażonymi orzeszkami pinii. Przypraw szczyptą soli i pieprzu, skrop oliwą.
obiad (ok. 510 kcal)
Łosoś z fasolką w pietruszkowym pesto
- duża garść fasolki szparagowej
- kawałek łososia
- mały ząbek czosnku
- 4 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżeczki pestek słonecznika
- 5 łyżek kaszy bulgur
- 2 szczypty curry
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki oliwy
Natkę, pestki słonecznika, oliwę, czosnek i sok z cytryny zmiksuj na pesto. Rybę natrzyj curry. Upiecz do miękkości (ok. 20 mnut) w temperaturze 150°C. Ugotowaną fasolkę polej pesto i podaj z ugotowaną kaszą bulgur i rybą.
kolacja (ok. 350 kcal)
Komosa z czerwoną fasolą
- 2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- łyżka oliwy
- łyżeczka pestek słonecznika
- 1/2 filiżanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta pieprzu
Komosę wsyp do garnka, podsmaż na połowie oliwy, a gdy zacznie delikatnie pachnieć orzechami, zalej 1/2 szklanki wody i gotuj, aż wchłonie wodę. Wymieszaj z ugotowaną fasolą, posiekaną natką, słonecznikiem. Skrop oliwą, przypraw.
Dieta Azteków: dla kogo?
Polecamy ją osobom zagrożonym cukrzycą typu 2 (poziom cukru blisko górnej granicy), lub gdy lekarz stwierdził insulinooporność (albo tylko jej podwyższone ryzyko). Dietę mogą wypróbować osoby chcące zrzucić parę kilo, jednocześnie dostarczając organizmowi „koncentratów” witaminowo-mineralnych.
Mogą ją stosować kobiety w ciąży i osoby starsze, ale z pominięciem pierwszej fazy.
Przepisy na smoothie z chia
Z kiwi i pietruszki (290 kcal)
- łyżeczka nasion chia
- szklanka mleka kokosowego
- kiwi
- średnie starte jabłko
- łyżeczka sezamu
- 5 łyżeczek natki pietruszki
- łyżeczka oliwy
Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym i odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. ok.
Egzotyczne (ok. 310 kcal)
- 1/2 mango
- 1/2 awokado
- 3 plastry świeżego ananasa
- 2 łyżeczki ziaren chia
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 2 małe kostki czekolady
Awokado, mango i ananas wrzuć do blendera i zmiksuj. Dodaj ziarna chia, sok, jogurt i wymieszaj. Posyp wiórkami czekolady.
Bananowe (ok. 320 kcal)
- szklanka mleka roślinnego (np. owsianego)
- 2 czubate łyżki nasion chia
- łyżeczka oliwy
- banan
- łyżeczka miodu
- szczypta kardamonu
- listki mięty i borówki do dekoracji
Banan zmiksuj z miodem, kardamonem, oliwą i mlekiem. Wrzuć chia i odstaw na 15 minut. Udekoruj miętą orazborówkami.