Dieta oczyszczająca po świętach - zasady. Przykładowy jadłospis oczyszczający
Stosowanie diet oczyszczających organizm jest niezbędne, aby zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie. Zanieczyszczone środowisko, wysoko przetworzona żywność i stres towarzyszący nam na co dzień nie sprzyjają równowadze organizmu i prowadzą do kumulowania się toksyn w komórkach ciała. Kilka dni na lekkiej diecie oczyszczającej przyda ci się także po zbyt obfitym jedzeniu świątecznych smakołyków. Jeśli towarzyszą ci wzdęcia, czujesz się ciężki i pełny, a do tego brak ci energii, bez wahania sięgnij po oczyszczający jadłospis i pomóż organizmowi wrócić do siebie.
Spis treści
- Dieta oczyszczająca: na czym polega?
- Dieta oczyszczająca: co można jeść?
- Dieta oczyszczająca: przykładowe jadłospisy
Polecany artykuł:
Zadaniem diety oczyszczającej jest dostarczenie do organizmu jaka największej ilości składników odżywczych o działaniu odtruwającym i wspomagającym wydalanie toksyn, a także złogów zalegających w jelitach. Istnieją różne warianty diet oczyszczających, jak np. owsiankowa, pomarańczowo-grejpfrutowa, czy jogurtowa.
Najbardziej popularna jest jednak dieta oparta na warzywach i owocach. Jej stosowanie jest też najbardziej zasadne, aby oczyścić organizm, ponieważ to właśnie warzywa i owoce są najbogatszym źródłem składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, działających ochronnie na komórki ciała.
Proponuję zastosowanie urozmaiconej diety, a nie opartej na np. tyko jednym owocu. Dostarczymy w ten sposób wielu różnych składników odżywczych i nie poczujemy się znużeni jednostronnym jadłospisem. Ważne jest, że nie musi to być koniecznie dieta surowa, skomponowana wyłącznie z warzyw i owoców. Szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z detoksem lub potrzebują odciążenia układu trawiennego po świętach i imprezach, łatwiej będzie zastosować mniej rygorystyczną dietę, która jednak nadal będzie oparta o żywność stymulującą oczyszczanie z toksyn.
Dieta oczyszczająca: na czym polega?
Dietę oczyszczającą można podzielić na dwie fazy. Detoks w pierwszej fazie jest dietą niskokaloryczną, dostarczającą ok. 1000 kcal, zawierającą przede wszystkim warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej lub ugotowane na parze, ale także gotowane w wodzie i duszone bez tłuszczu. Taki sposób odżywiania może skutkować spadkiem masy ciała. W żadnym wypadku nie należy jednak traktować detoksu jako diety odchudzającej i stosować dłużej niż 3 dni.
Długotrwałe przebywanie na tak ubogo energetycznej diecie prowadzi do osłabienia organizmu, spadku koncentracji i odporności oraz spowolnienia metabolizmu, czyli spadku tempa wszystkich procesów życiowych, a nie tylko spalania tkanki tłuszczowej. Zwykle kończy się efektem jo-jo.
Pierwsza faza diety oczyszczającej przeznaczona jest dla osób zdrowych. Nie powinna być stosowana u dzieci, młodzieży w okresie dojrzewania, kobiet w ciąży i karmiących. Druga faza diety oczyszczającej jest dużo mniej rygorystyczna, ma wyższą wartość kaloryczną (dopasowaną do potrzeb organizmu), zawiera razowe produkty zbożowe, które należy spożywać przynajmniej raz dziennie. W zależności od restrykcji diety dopuszcza chude mięso i ryby oraz przetwory mleczne. Należy ją stosować 2-3 tygodnie i może być ona wstępem do nauki zdrowego odżywiania.
Dieta oczyszczająca: co można jeść?
Dietę należy oprzeć o produkty odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu. Możemy do nich zaliczyć m.in.: awokado, owoc granatu, jabłko, grejpfruta, cytrynę, rukolę, kapustę, kalafiora, brokuł, buraka, fenkuł, czosnek, imbir, zieloną pietruszkę, siemię lniane oraz dziki ryż. Produkty te mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, zawierają duże ilości błonnika regulującego pracę jelit oraz przywracają dobre samopoczucie i energię.
Konieczne jest wypijanie płynów w ilości około 2 litrów dziennie. Zwiększy to efekt diurezy i przyspieszy usuwanie toksyn z organizmu. Możesz sięgać po czystą wodę, wodę z cytryną, zieloną i białą herbatę.
Podczas detoksu koniecznie trzeba z rezygnować z alkoholu, papierosów, kawy, czarnej herbaty, czerwonego mięsa, słodyczy, fast-foodów, białego pieczywa i makaronów, produktów smażonych, wyeliminować cukier oraz sól. Warto włączyć do picia napary z karczocha, kopru włoskiego i rumianku, które niwelują wzdęcia, poprawiają trawienie i przyspieszają oczyszczanie wątroby.
Zasady diety oczyszczającej w pigułce
1. Pierwsza faza diety powinna trwać do 3 dni, a druga faza 2-3 tygodnie.2. Oprzyj swój jadłospis o rośliny bogate w przeciwutleniacze i błonnik.3. Pij dużo wody – przynajmniej 2 litry dziennie.4. Zastosuj zioła wspomagające trawienie, np. koper włoski i rumianek.5. Zrezygnuj z cukru i soli, żywności wysoko przetworzonej oraz używek.
Dieta oczyszczająca: przykładowe jadłospisy
Jadłospis 1
Dzień 1
- Śniadanie: awokado nadziewane sałatką z tuńczyka, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli z tymiankiem i bazylią
- II śniadanie: sałatka z winogronami, jabłkiem, gruszką i granatem
- Obiad: placuszki brokułowe z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku
- Podwieczorek: zielony koktajl z ananasa, jabłek, ogórka, cytryny, szpinaku i natki pietruszki
- Kolacja: surówka z kapusty z marchewką, papryką i koperkiem
Dzień 2
- Śniadanie: sałatka z brukselką, botwinką, pomidorkami koktajlowymi i rukolą
- II śniadanie: pieczone jabłko z granatem i miętą
- Obiad: grillowany łosoś z dzikim ryżem i brokułami
- Podwieczorek: koktajl z marchwi, imbiru, cytryny i jabłka
- Kolacja: krem brokułowo-kalafiorowy z natką pietruszki i pestkami dyni
Dzień 3
- Śniadanie: zielona sałatka z brokułami, szpinakiem i czerwoną cebulą posypana sezamem
- II śniadanie: sałatka z grejpfruta i pomarańczy w syropie waniliowym
- Obiad: gołąbki z nadzieniem z papryki, groszku zielonego i dzikiego ryżu
- Podwieczorek: koktajl z buraka, pomarańczy, marchwi i jabłka
- Kolacja: warzywne gazpacho z pomidorów, papryki i ogórka
Jadłospis 2
Dzień 1
- Śniadanie: sałatka z grillowanym awokado, czerwonymi i żółtymi pomidorami, oraz rukolą
- II śniadanie: sałatka cytrusowa posypana płatkami migdałów, pestkami granatu i posiekaną miętą
- Obiad: dziki ryż z pieczona papryką, orzeszkami piniowymi i natką pietruszki
- Podwieczorek: smoothie z awokado, selera naciowego, limonki i jabłka
- Kolacja: krem warzywny z pietruszki, selera naciowego i korzeniowego posypany koperkiem i natką pietruszki
Dzień 2
- Śniadanie: sałatka z rukoli, cykorii, awokado i jajka na twardo posypana siemieniem lnianym
- II śniadanie: kisiel z żurawiny i limonki
- Obiad: placuszki z cukinii i kapusty pieczone w piekarniku
- Podwieczorek: koktajl z buraka, jabłka, marchewki, soku z cytryny i natki pietruszki
- Kolacja: surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, migdałami i orzechami włoskimi
Dzień 3
- Śniadanie: sałatka z buraczkami, grejpfrutem, pomarańczą i czerwoną kapustą z dodatkiem orzechów włoskich, posiekanej natki pietruszki i kolendry
- II śniadanie: sałatka z granatem, awokado i jeżynami
- Obiad: zupa z soczewicy z warzywami
- Podwieczorek: smoothie z jabłek, grejpfruta i truskawek z dodatkiem chili
- Kolacja: zupa z kapustą, marchewką i brokułem z dodatkiem kminku i majeranku