To śniadanie chroni przed nadwagą i chorobami przewlekłymi. Dietetyk wskazuje, co jeść

2024-03-30 8:07

Śniadanie nadaje ton całemu dniu. Konieczne jest więc zjedzenie pożywnego posiłku, by mieć pewność, że będziemy mieli siłę. Okazuje się jednak, że śniadanie śniadaniu nierówne. Pewien dietetyk zdradził, jakie śniadanie będzie najlepsze, by utrzymać zdrową wagę, a przy okazji walczyć z chorobami przewlekłymi.

Śniadanie, które walczy z nadwagą i chorobami przewlekłymi. Dietetyk wskazuje, co jeść
Autor: fot. Getty Images Idealne śniadanie na utratę wagi. Dietetyk zdradza sekret

Śniadanie wspomagające zrzucenie wagi. To proste

Wybranie czegoś zdrowego na śniadanie może być nie lada wyzwaniem. W szczególności, jeśli zależy nam na uczucie sytości, które nie łączy się z łamaniem diety. Dietetyczka Kristen Carli podzieliła się w artykule "Eat This, Not That" najlepszym według niej pomysłem na śniadanie. Według niej nie ma lepszego wyboru niż gęste parfait z greckiego jogurtu, wzbogacone białkiem w proszku. W szczególności jeśli połączy się to danie z odpowiednimi jagodami i orzechami. Dietetyczka tłumaczy, że tak przygotowany posiłek zapewni nam uczucie sytości na większość dnia i skutecznie stłumi potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami. "Ten parfait jest nie tylko pyszny, ale także można go w dużym stopniu dostosować do własnych potrzeb. Możesz zmieniać owoce i orzechy, aby zachować ciekawość i zaspokoić swoje preferencje smakowe" zaznacza Kristen.

Dyplomowana dietetyczka powiedziała, że danie można w dowolny sposób modyfikować i przy okazji kontrolować ilość dodawanego cukru. Sama dietetyczka wybiera beztłuszczowy jogurt grecki z dodatkiem orzechów włoskich i malin. Owoce dodają bowiem nieco słodyczy, ale również są pełne błonnika i niezbędnych mikroelementów. Jak zaznaczyła, błonnik jest ważny dla zdrowego układu trawiennego i może pomóc w zapobieganiu chorobą przewlekłym takim jak cukrzyca, otyłość, choroby serca, a nawet rakowi jelita grubego.

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?

Jak przygotować parfait? Zdrowe i pożywne śniadanie

Samo przygotowanie takiego dania jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać ze sobą pół szklanki zwykłego jogurtu greckiego bez cukru, z jedną miarką ulubionego białka. Według dietetyczki optymalną porcją będzie 30 g białka na pół szklanki jogurtu greckiego. Następnie dorzucamy pół szklanki owoców, takich jak na przykład maliny, garść orzechów włoskich i opcjonalnie - dla lepszego smaku - możemy dodać jeszcze pół szklanki miodu. Całość nakładamy warstwami, zaczynając od jogurtu z białkiem, następnie wrzucamy owoce, orzechy i miód. Całość powtarzamy, aż pojemnik na nasze parfait będzie pełen.

Przypominamy, że jest konkretny powód, dla którego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jest nie tylko pierwszym daniem po całonocnym poście, ale również daje nam energię na najbliższe kilka godzin. Ważne jest więc, by było odpowiednio skomponowane. Śniadanie może wpływać na funkcje poznawcze takie jak dobry nastrój, zadowolenie, kreatywności i zdolności werbalne. Co więcej, zdrowie i pożywne śniadanie zmniejsza ryzyko nocnego i wieczornego podjadania oraz zmniejsza możliwość występowania zaburzeń metabolicznych, jak na przykład otyłość.