Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

Lekarz zalecił ci suplementację konkretnych minerałów czy witamin? Mało kto czyta dołączone do opakowań ulotki, a w przypadku suplementów diety pora i sposób przyjmowania mają spore znaczenie. Być może to, kiedy je łykasz sprawia, że twój organizm w ogóle ich nie przyswaja.
Generalnie świeże rośliny strączkowe nie wzdymają - to cecha wysuszonych nasion. Bób zawiera jednak mnóstwo nietrawionych przez nas specyficznych cukrów, stąd często po uczcie z tym warzywem masz brzuch jak balon i krępujące gazy. Są jednak proste sposoby, by ryzyko towarzyskiej katastrofy zminimalizować.
Pełnowartościowe białko musi być odzwierzęce? Według najnowszych badań naukowych dieta roślinna może w pełni pokryć wszystkie potrzeby organizmu, także u seniorów, ale jej stosowanie jest z pewnością trudniejsze. Różnorodność to zwykle rozwiązanie optymalne, ale wybór należy do ciebie.
Kawa, kawka, kawusia. Czasy, gdy kawę traktowano jako używkę, mamy już za sobą. Dziś wiadomo, że dla większości osób jest nie tylko bezpieczna, ale po prostu prozdrowotna. Duże badanie pokazuje, że może być nawet eliksirem młodości dla kobiet. Analiza trzech dekad u 50 tys. pań pokazuje, że nie chodzi o kofeinę.
Jesteśmy w szczycie truskawkowego szaleństwa i znowu, niczym bumerang, wrócił temat truskawek, które mają być szkodliwe dla osób z niewydolnością serca. W mediach społecznościowych pojawiają się nawet sugestie, że szkodzą generalnie układami krążenia. Skąd ten pomysł i jak jest naprawdę?
Do jedzenia truskawek chyba nie trzeba nikogo namawiać. To drugie, zaraz po jabłkach, ulubione owoce Polaków. Pyszne, zdrowe, wspomagające smukłą sylwetkę, jeśli tylko nie utopisz ich w bitej śmietanie czy szampanie. Wiesz o nich wszystko? Znasz optymalne dawkowanie? Zapytaliśmy o to dietetyczkę, dr Beatę Piłkę.
Osoby dojrzałe, a nawet seniorzy, coraz śmielej wstają z kanap dla zdrowia. To doskonały pomysł, bo aktywność fizyczna to przepis na dłuższe i lepsze życie, ale najpierw trzeba zapewnić aparatowi ruchu właściwe paliwo i wsparcie. Co jeść, żeby wspierać mięśnie i kości, radzi dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Znany dietetyk i technolog żywienia dr Bartek Kulczyński wskazał aż 10 ważnych produktów, których spożycie jest szczególnie ważne już po 40. roku życia, a bezwzględnie zalecane seniorom. Mogą zapobiegać wielu dolegliwościom, a nawet łagodzić konkretne dolegliwości. Zaczynamy od pierwszej 5.
Nawet 6 mln Polaków może mieć stłuszczoną wątrobę. Ważnym elementem profilaktyki i zahamowania rozwoju choroby jest odpowiednia dieta. Popularny lekarz w sieci zdradza myki pomagające wyssać tłuszcz z wątroby. Warto jednak też wiedzieć, jakie są oficjalne zalecenia w tym zakresie Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Chociaż 32-letnia Agnieszka Kaczorowska nie wygrała "Tańca z Gwiazdami", niewątpliwie z Filipem Gurłaczem tworzyła najatrakcyjniejszą parę sezonu. Sporo mówiło się o nieskazitelnej figurze matki dwojga dzieci. Aż trudno uwierzyć, że tancerka i aktorka przez lata miała problem z kontrolowaniem wagi, a nawet nadwagą. Co zrobiła?
Dostajesz porządnego energetycznego kopa, ale sam smak jest bardziej łagodny, delikatny - tak w największym skrócie zachwalają kawę blonde jej zwolennicy. Znany dietetyk i technolog żywności Bartek Kulczyński koncentruje się na aspektach zdrowotnych. Jest o czym mówić!
Dla wielu czarna kawa to napój idealny pod względem smakowym. Wiadomo, że dla większości to także napój zdrowy. Nie do końca taką lubisz? Chcesz jeszcze wzbogacić smak i aromat, a nawet przemycić substancje o działaniu prozdrowotnym? Oto kilka propozycji dr. Bartka Kulczyńskiego.
Czarna herbata i niektóre owoce, w tym uwielbiane przez Polaków jabłka, mogą chronić przed najbardziej dotkliwymi skutkami starzenia, jak niepełnosprawność i utrata funkcji poznawczych. Lubisz jagody i cytrusy? To nie żałuj sobie!
Lubisz mięso kurczaka i uważasz, że jest zdrowszym wyborem od innych mięs? Przybywa wątpliwości w tej kwestii i badań, które sugerują, żeby poważnie zastanowić się nad dietą, jeśli ta obfituje w drób. Włoscy naukowcy podali tygodniową dawkę, która może prowadzić do raka przewodu pokarmowego i przedwczesnego zgonu.
Już nikt nas nie przekonuje, że to dziecinnie proste. Fatalne nawyki żywieniowe generalnie równie trudno pokonać, jak najgorsze nałogi, bo działają na ośrodki nagrody w mózgu. Jak walczyć z nimi potencjalnie najlepiej? Radzi dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Ekspresy na kapsułki mają już prawie 40 lat (sam patent pół wieku), ale wciąż sposób przyrządzania kawy w ten sposób budzi wątpliwości, zarówno ekologów, jak i konsumentów. Małą czarną dietetycy zaliczają już nawet do superfoods, ale czy dotyczy to również tej kapsułkowej?
Olej słonecznikowy, choć popularny i często używany do smażenia, w rzeczywistości może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Zawiera on dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są podatne na rozkład pod wpływem wysokiej temperatury. Proces ten rozpoczyna się już w temperaturze około 100°C, co sprawia, że smażenie na oleju słonecznikowym może być niebezpieczne.
Białko jajka ścina się w temp. 85 st. C, a żółtko w 65 st. C. Gotujemy jajka zwykle w stu stopniach, ryzykując, że albo żółtko będzie zbyt ścięte, albo białko glutowate. Włoscy naukowcy znaleźli sposób, by obie części miały idealną konsystencję.
Im gorsze nawyki żywieniowe, tym łatwiej o zmianę na lepsze. Wyrzuć cztery produkty białe i jeden smakowy dodatek, a zyska w zasadzie cały organizm. Zwykle jest tak, że gotujemy z tego, co mamy w domu. Po męczącym dniu nie chce się wyskoczyć do sklepu. Zadbaj więc, żeby w kuchni tego nie było.
Teoretycznie system znakowania żywności Nutri-Score miał ułatwiać dokonywanie zdrowszych wyborów żywieniowych, ułatwiać konsumentom zakupy. Coraz więcej osób go jednak krytykuje, a eksperci także mają poważne wątpliwości. "Rosnące niezadowolenie konsumentów z obecności systemu w Polsce".
Rak jelita grubego to plaga współczesnego świata. Okazuje się, że zdrowszy styl życia mógłby ocalić nawet połowę chorych. Ważnym elementem tego procesu ma być właściwa dieta. Przybywa dowodów, że szczególnie ważny jest jej jeden składnik. Znajdziesz go w mleku, ale nie tylko.

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.