Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

To nie przypadek, że marchewka jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych dzieciom i polecanym seniorom. Łagodna w smaku, bogata w witaminy i minerały, dobrze przyswajana - dietetyczny skarb. Przyjazna dla oczu, skóry czy wątroby, niewątpliwie należy do najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Znasz peerelowski trik, żeby była jeszcze zdrowsza? Wystarczy dodać dosłownie odrobinę.
Co pić w czasie upałów? Najlepiej wodę mineralną, która szybko ugasi pragnienie i skutecznie zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Sprawdzonym sposobem na upał jest także sok, najlepiej świeżo wyciśnięty z określonych owoców i warzyw, np. pomidorów. Jednak kawy lepiej unikać, bo może tylko pogorszyć stan zdrowia. Sprawdź, co pić, a czego nie pić w czasie upałów, by skutecznie ugasić pragnienie.
W najbliższych dniach upały w Polsce mogą osiągać nawet 35 stopni Celsjusza. Choć przy takich temperaturach woda to podstawa, to bez wsparcia nie pomoże się zdrowo nawodnić. Dietetyczka Magdalena Kartasińska-Kwaśnik zdradza zaskakujące sposoby na skuteczne nawodnienie organizmu. Poznaj triki, dzięki którym poczujesz się lepiej i unikniesz odwodnienia.
Ma zaskakująco wielu wrogów. Nazywają ją "najgorszym GMO", zarzucają, że nie jest warzywem, a jej składników nie strawisz. Czy to oznacza, że powinniśmy jej unikać? Rozwiewamy mity i pokazujemy, jak wiele korzyści może przynieść twojemu zdrowiu ten popularny przysmak, jakim jest kukurydza.
Masło znów wraca na salony – pełne witamin, korzystnie wpływa na jelita i coraz częściej pojawia się w przepisach topowych kucharzy. Jednak mimo zalet, jego nadmiar może szkodzić. Sprawdź, ile masła to zdrowa ilość.
Niby to jasne, że nasz organizm wymaga odpowiednich ilości wszystkich składników odżywczych, by sprawnie funkcjonować. Nawet jeśli zapotrzebowanie jest śladowe, niedobory zaburzają pracę wielu narządów, nie tylko tych, z którymi kojarzymy dany składnik. A jednak jest pewne zaskoczenie, że miedź jest bardzo ważna dla naszego mózgu. Jak mu ją zapewnić?
Ma być lekko, smacznie i różnorodnie - podkreśla dietetyk kliniczny Damian Dziewiałtowski, pytany o optymalną dietę dla seniorów. To, jak jeść po 60. roku życia, żeby było dobrze dla organizmu i samopoczucia seniora, zależy od kilku kwestii. Kluczowe jest dostarczanie niezbędnych substancji odżywczych, ale również sposób przygotowania posiłków.
Kto ma w pełni zdrowe jelita, dba o nie skutecznie i nie odczuwa żadnych dolegliwości z nimi związanych, może nie czytać dalej. Nieprzypadkowo jelita nazywane bywają naszym drugim mózgiem, bo decydują nie tylko o sprawnej pracy układu odpornościowego, ale nawet o samopoczuciu i nastroju. Dieta ma znaczenie. Po prostu
Chyba mało kto postawiłby na tę substancję, a jednak, jak przekonuje dr Bartek Kulczyński, są niepodważalne dowody. Nasz układ krążenia potrzebuje tlenku azotu, żeby uniknąć miażdżycy. Skąd go brać? Najlepiej spożywać produkty, które pozwalają organizmowi go wytworzyć. Na czele listy buraki, ale nie tylko.
Naprawdę musisz coś usmażyć w głębokim tłuszczu? W taki razie wybierz olej kokosowy, czyli "najmniejsze zło" w takiej sytuacji. Jest odporny na wysokie temperatury i nie rozpada się zaraz na szkodliwe związki. Pamiętaj, że ten tłuszcz to prawdziwy skarb, gdy wykorzystasz go też poza kuchnią: pielęgnując skórę i włosy.
W upalne dni odpowiednie nawodnienie jest kluczowe, ale bez elektrolitów daleko nie zajedziesz. Zapotrzebowanie na sód, magnez, wapń i potas nie maleje, ale te znikają z organizmu w ekspresowym tempie. Sprawdź jakie objawy towarzyszą niedoborom ważnych minerałów i jak sobie z tym radzić.
Olej słonecznikowy niewątpliwie wciąż znajduje się w top 3 najpopularniejszych olejów w Polsce. znakomicie sprawdza się w sałatkach, sporo osób lubi jego łagodny smak. Zapomnij jednak o smażeniu na tym oleju, chyba że stanowi bezpieczną mieszankę z rzepakowym.
Lekarz zalecił ci suplementację konkretnych minerałów czy witamin? Mało kto czyta dołączone do opakowań ulotki, a w przypadku suplementów diety pora i sposób przyjmowania mają spore znaczenie. Być może to, kiedy je łykasz sprawia, że twój organizm w ogóle ich nie przyswaja.
Generalnie świeże rośliny strączkowe nie wzdymają - to cecha wysuszonych nasion. Bób zawiera jednak mnóstwo nietrawionych przez nas specyficznych cukrów, stąd często po uczcie z tym warzywem masz brzuch jak balon i krępujące gazy. Są jednak proste sposoby, by ryzyko towarzyskiej katastrofy zminimalizować.
Pełnowartościowe białko musi być odzwierzęce? Według najnowszych badań naukowych dieta roślinna może w pełni pokryć wszystkie potrzeby organizmu, także u seniorów, ale jej stosowanie jest z pewnością trudniejsze. Różnorodność to zwykle rozwiązanie optymalne, ale wybór należy do ciebie.
Kawa, kawka, kawusia. Czasy, gdy kawę traktowano jako używkę, mamy już za sobą. Dziś wiadomo, że dla większości osób jest nie tylko bezpieczna, ale po prostu prozdrowotna. Duże badanie pokazuje, że może być nawet eliksirem młodości dla kobiet. Analiza trzech dekad u 50 tys. pań pokazuje, że nie chodzi o kofeinę.
Jesteśmy w szczycie truskawkowego szaleństwa i znowu, niczym bumerang, wrócił temat truskawek, które mają być szkodliwe dla osób z niewydolnością serca. W mediach społecznościowych pojawiają się nawet sugestie, że szkodzą generalnie układami krążenia. Skąd ten pomysł i jak jest naprawdę?
Do jedzenia truskawek chyba nie trzeba nikogo namawiać. To drugie, zaraz po jabłkach, ulubione owoce Polaków. Pyszne, zdrowe, wspomagające smukłą sylwetkę, jeśli tylko nie utopisz ich w bitej śmietanie czy szampanie. Wiesz o nich wszystko? Znasz optymalne dawkowanie? Zapytaliśmy o to dietetyczkę, dr Beatę Piłkę.
Osoby dojrzałe, a nawet seniorzy, coraz śmielej wstają z kanap dla zdrowia. To doskonały pomysł, bo aktywność fizyczna to przepis na dłuższe i lepsze życie, ale najpierw trzeba zapewnić aparatowi ruchu właściwe paliwo i wsparcie. Co jeść, żeby wspierać mięśnie i kości, radzi dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski.
Znany dietetyk i technolog żywienia dr Bartek Kulczyński wskazał aż 10 ważnych produktów, których spożycie jest szczególnie ważne już po 40. roku życia, a bezwzględnie zalecane seniorom. Mogą zapobiegać wielu dolegliwościom, a nawet łagodzić konkretne dolegliwości. Zaczynamy od pierwszej 5.
Nawet 6 mln Polaków może mieć stłuszczoną wątrobę. Ważnym elementem profilaktyki i zahamowania rozwoju choroby jest odpowiednia dieta. Popularny lekarz w sieci zdradza myki pomagające wyssać tłuszcz z wątroby. Warto jednak też wiedzieć, jakie są oficjalne zalecenia w tym zakresie Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.