Jak nie umrzeć przedwcześnie? Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem?
Chcesz wiedzieć, jak nie umrzeć na raka, choroby serca czy cukrzycę, i to bez stosowania żadnych leków? Sięgnij po książkę „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem”. Jej autor w przystępny sposób wyjaśnia, jak można ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Poradnikzdrowie.pl objął patronat medialny nad książką.
Spis treści
Nieodpowiednia dieta to najpowszechniejsza przyczyna przedwczesnego zgonu i źródło niepełnosprawności, przekonuje doktor Michael Greger, autor książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem”. Zatem można im zapobiec dzięki odpowiedniemu odżywianiu – dodaje, powołując się na wiarygodne badania naukowe. Mimo że sam jest lekarzem i korzysta z wiedzy kolegów po fachu, zachowuje zdrowy dystans do medycyny akademickiej. Co więcej, obnaża mechanizm funkcjonowania współczesnego przemysłu medycznego, którego głównym celem jest sprzedaż jak największej ilości leków, zabiegów czy płatnych procedur, nie zaś budowanie wolnego od chorób społeczeństwa. „System ten nagradza ilość, a nie jakość” - twierdzi Greger, tłumacząc dlaczego lekarze wybierają leczenie produktami koncernów farmakologicznych, nie zaś odpowiednią dietą i zdrowym trybem życia. A właśnie odpowiednia dieta pozwala dłużej cieszyć się życiem.
Jak nie umrzeć przedwcześnie? Co jeść aby dłużej cieszyć się zdrowiem?
Autor analizuje w sumie piętnaście najgroźniejszych dla współczesnego człowieka grup chorób, które znajdują się na liście najczęstszych „zabójców” - od chorób serca, poprzez cukrzycę, nowotwory krwi czy raka piersi aż po chorobę Parkinsona czy śmierć z powodów jatrogennych (tzn. z powodów błędów popełnianych przez lekarzy). Wszystkie z nich rozkłada na czynniki pierwsze. Opierając się na tysiącach wyników badań, a także swoim wieloletnim doświadczeniu, dla każdego przykładu przygotowuje listę czynników sprzyjających zachorowaniu, a także listę produktów żywnościowych, dzięki którym można im zapobiec.
Masz ogromną władzę nad swoim przyszłym zdrowiem. Większość ludzi umierających przed czasem mogłaby żyć nadal, gdyby w porę dokonali prostych zmian w sposobie odżywiania się i stylu życia - mówi dr Greger.
Na przykład - masz podwyższony poziom cholesterolu? Zamiast łykać garściami leki, najpierw zmień nawyki żywieniowe – przekonuje dr Greger. Tylko jakie konkretnie produkty włączyć do diety, by obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec miażdżycy, a dalej zawałowi serca czy udarowi mózgu? Trzeba przejść na dietę roślinną, która obniża poziom cholesterolu równie skutecznie co najdoskonalsze leki, przy tym bez niebezpiecznych skutków ubocznych - przekonuje dr Greger. Nie pomogą natomiast oleje rybie omega-3. Nie zapobiegają one chorobom serca, jak się powszechnie uważa. Skąd wziął się pomysł, że tłuszcze omega-3 zawarte w rybach i oparte na olejach rybnych suplementy są dla nas korzystne? Sądzono w swoim czasie, że Eskimosi nie cierpią na choroby serca, lecz okazało się to mitem - wyjaśnia ekspert. Podobnie jak to, że picie niewielkich ilości alkoholu jest korzystne dla zdrowia. Okazało się, że wypijanie jednego czy dwóch drinków dziennie obniża prawdopodobieństwo choroby serca u "sybarytów", czyli osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Natomiast ci, którzy przestrzegali skromnego minimum zachowań prozdrowotnych, nie odnosili z picia alkoholu żadnych korzyści. Z kolei prawdą jest, że brokuły mogą zapobiec rakowi płuc, owoce cytrusowe mogą uchronić przed udarem mózgu, a szafran wspomóc osoby z chorobą Alzheimera. Takich ciekawostek jest w książce kilkadziesiąt.
Poradnikzdrowie.pl poleca książkę „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” każdemu, kto myśli o swoim zdrowiu. Ale także dla wszystkich innych – choćby tych, którzy niepokoją się, że odziedziczyli choroby po przodkach, albo tych, którzy po prostu chcą, by ich sposób odżywiania się sprzyjał dobremu samopoczuciu i długowieczności. Model doktora Gregera pozwala szybko wybrać najzdrowszą opcję oraz listę, która pomoże wybrać składniki uznane za najistotniejsze w optymalnej diecie. Osobom, u których już zdiagnozowano jedną z opisanych chorób, zawarte w książce informacje mogą uratować życie. Doktor Greger podaje przykłady, gdy szybkie działanie zupełnie wyeliminowało ryzyko śmierci.
Kim jest doktor Michael Greger?
To lekarz, ekspert ds. żywienia, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa żywności, założyciel oraz członek American College of Lifestyle Medicine, autor popularnego i poczytnego bloga NutritionFacts.org. Jest absolwentem Cornell University School of Agriculture oraz Tufts University School of Medicine. Aktualnie dr Greger jest Dyrektorem ds. Zdrowia Publicznego w The Humane Society of the United States.