Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to dzisiaj znacznie więcej niż przelotna moda. Dla wielu osób to sposób na wyrażanie swoich przekonań, a także poszukiwanie drogi do lepszego samopoczucia czy poprawy wydolności organizmu. Odpowiedź na pytanie o to jak się zdrowo odżywiać nie zawsze jest prosta i zależy od wielu czynników. Decydujące znaczenie ma wiek, płeć i aktywność fizyczna, ale też indywidualne ograniczenia dietetyczne wynikające ze stanu zdrowia.

Zrób sobie znakomity napój kolagenowy dosłownie za grosze. Gotowy przepis podsuwa dr Bartek Kulczyński, znany dietetyk kliniczny. Tylko czy aby na pewno to to samo, co "pewniak" w suplemencie? Ekspert, jak zwykle, szczegółowo wyjaśnia. Cudów nie ma, są plusy.
Śniadanie powinno być królewskie, mówi nam popularne porzekadło. Sporo w tym racji, bo trzeba dobrze zacząć dzień, ale co to dokładnie znaczy dla seniora? Według nauki kluczowe jest właściwe zbilansowanie pierwszego posiłku. Wtedy można dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą. Czyli?
Cebula do rosołu, czosnek jako przyprawa, gotowane brokuły zamiast ciężkich dań - brzmi zdrowo i smacznie? A możesz mieć problem! W wyniku gotowania, uznanego przecież za wskazaną formę przygotowywania potraw, dobre warzywa mogą narobić szkód w naczyniach krwionośnych i generalnie w organizmie. Chodzi o tłuszcze trans.
Nie ma się co czarować. Wigilia i święta to nie jest ten czas, gdy na stołach królują wyłącznie lekkostrawne dania. Żadna to zbrodnia, jeśli raz w roku sobie pofolgujesz. Warto jednak korzystać z mądrości naszych babć i sięgać po tradycyjne sposoby, które mogą nas uchronić przed przykrymi konsekwencjami kulinarnego szaleństwa.
Fizjolodzy, dietetycy kliniczni i lekarze od lat ostrzegają przed monodietami, do których niewątpliwie należy owocowo-warzywna. W określonych sytuacjach może mieć nawet pewne działanie wspomagające leczenie, ale nieumiejętnie stosowana to poważne zagrożenie dla każdego organizmu. Lepiej o tym nie zapominać.
Woda po ogórkach kiszonych często trafia do zlewu, uchodzi za odpad po staropolskim przysmaku. Tymczasem to zdrowy, cenny napój, który nie tylko znakomicie gasi pragnienie. Zrób to dla jelit, a nawet dla urody, jeśli nie masz zdrowotnych przeciwwskazań.
Sól, pieprz, ryba i wystarczy? Tak tradycyjnie przyprawiamy w Polsce karpia i zwykle właśnie taki najbardziej nam smakuje. Są jednak jeszcze trzy przyprawy, które znakomicie komponują się z tą rybą. Spróbuj, a będzie zdrowiej i możliwe, że odkryjesz karpia na nowo.
Trudno sobie wyobrazić bardziej niewinny składnik diety niż cynamon, a jednak od miesięcy jest na celowniku FDA. O ile sama przyprawa nie budzi wątpliwości, to pojawiający się w niej "dodatek" w postaci ołowiu już tak. W niektórych miejscach już zakazano cynamonu. Jest się czego bać?
Wyobrażasz sobie wigilijne potrawy bez przypraw? Teoretycznie to możliwe, ale pozbawilibyśmy się nie tylko smaku. Niby szczypta, a może budować klimat i zapadać w pamięć na lata. Im więcej ziół i innych przypraw w naszej kuchni, tym zwykle lepiej dla organizmu. W menu świątecznym nie może jednak zabraknąć przede wszystkim tej trójki.
A jednak czasem cukier krzepi - nie tylko ten z dobrych węglowodanów, wolno uwalniany, zawarty w wartościowych produktach. Słodycze o wysokiej zawartości cukru zasadniczo mają katastrofalny wpływ na nasze zdrowie? Prawda, ale wszystko zależy od ich formy i dawki. Duże badanie tego dowodzi.
Nie zapominajcie o witaminie P, czyli przyjemności z jedzenia. Wbrew pozorom to właśnie ona sprawia, że zachowujemy nie tylko dobry nastrój, ale też zdrowe ciało, bo łatwiej przestrzegać zasad dobrej diety, gdy wybierasz z niej to, co ci smakuje. Tak przynajmniej twierdzą eksperci.
Układ pokarmowy nie ma z nami lekko podczas świątecznego biesiadowania. Nawet jeśli dania wigilijne są lekkostrawne, ładujemy do brzucha więcej niż ten może znieść, a jeszcze poprawiamy sobie czymś tłustym czy słodkim. Efekt? W święta często potrzebna pierwsza pomoc - na zgagę, ból brzucha czy wzdęcia. Oto ona.
Bez śledzia nie ma firmowego śledzika i domowej, prawdziwej Wigilii. Ścigamy się na pomysły, z czym i jak go podać, żeby było smacznie i zdrowo. Przypominamy niezawodne rozwiązania, ale uwaga - to nie jest ryba dla każdego. Sprawdź też, kto nie powinien jeść śledzi.
Umieszczamy go na podium tłuszczów do smażenia, często nie wiedząc, jak bardzo ryzykujemy zdrowiem. W przeważającej części olej słonecznikowy składa się z podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich rozpad następuje już w ok. 100°C, więc smażenie na oleju słonecznikowym jest niebezpieczne.
Nerki odpowiadają za usuwanie toksyn z organizmu i utrzymanie równowagi wodno-mineralnej. Dodatkowo produkują hormony wpływające na tworzenie czerwonych krwinek, regulację ciśnienia krwi i zdrowie kości. Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym menu, by nerki przez lata pozostały w dobrej kondycji?
Osteoporoza to przewlekła choroba, która rozwija się latami, prowadząc do osłabienia kości. Częściej dotyka kobiety niż mężczyzn – statystyki pokazują, że występuje u nich trzykrotnie częściej. W walce z osteoporozą kluczowy jest zdrowy styl życia. Odpowiednia dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze może skutecznie zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby.
Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów. Zgodnie z danymi American Cancer Society co roku ponad 300 000 kobiet w USA dowiaduje się o tej chorobie, a ponad 42 000 umiera z jej powodu. Nie ma sposobu na uniknięcie ryzyka, ale wprowadzenie diety przeciwnowotworowej, w tym regularne picie soku, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Choć powszechnie uważa się, że świeże produkty są najlepsze dla zdrowia, w przypadku niektórych rozsądniejszym wyborem mogą być te mrożone. Eksperci twierdzą, że mrożonki często zachowują więcej wartości odżywczych i smaku niż świeże warzywa. Jakie produkty lepiej kupować w formie mrożonej?
Najzdrowszym mięsem wcale nie jest wołowina, kurczak ani indyk, na ich tle zdecydowanie wyróżnia się gęsina. Kiedyś królowała na polskich stołach, dziś niestety jest rzadziej wybierana. To bogate źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów. Jest szczególnie polecana dzieciom, seniorom i osobom z problemami sercowymi.
Stan zapalny to naturalna reakcja organizmu na uraz, czy infekcję. Kiedy jednak pojawia się w organizmie nie tylko po to, by stymulować organizm do pracy, ale zostaje z nami na dłużej, sprawia, że szybciej się starzejemy. Sprawdzamy, jak działa ten mechanizm i co zrobić, by spowolnić procesy.
Naukowcy od lat badają sposób na osiągnięcie długowieczności. Okazuje się, że klucz do zdrowia i witalności w starszym wieku może tkwić w regularnym piciu pewnego napoju. Co najważniejsze, przygotowanie go w domu jest niezwykle proste, a jego korzyści nieocenione. Ziołowy napój może być sekretem długiego życia w zdrowiu.

Najprostsze zasady zdrowego odżywiania opierają się na kilku prostych nawykach takich jak dbanie o nawodnienie organizmu, spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz rezygnacja z przetworzonej żywności i używek. W bardziej kompleksowym ujęciu zdrowe odżywianie to umiejętność łączenia ze sobą poszczególnych składników i ich obróbki oraz odpowiedź na pytanie o pory i sposób spożywania posiłków.

Osoby zainteresowane zwiększeniem swojej świadomości kulinarnej znajdą tutaj również wiele przydatnych tabel, kalkulatorów i wytycznych, które pomogą zadbać o szczupłą i zdrową sylwetkę. To gotowe narzędzia dla tych, którzy lubią gotować, ale chcą wiedzieć, jakie dokładnie proporcje poszczególnych składników zachować.

Zdrowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko tradycyjne produkty spożywcze jak nabiał, mięso i jaja czy warzywa i owoce. Dieta skoncentrowana na zdrowiu to również wdrożenie właściwej suplementacji, która wspiera proces trawienia, wzmacnia odporność i dba o perystaltykę jelit. Wśród naturalnych suplementów znajdziesz nawet produkty, które wspierają spalanie tłuszczu, poprawiają pracę mózgu lub w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego z nas. Gwarantuje lepsze samopoczucie, zmniejsza ryzyko infekcji oraz przyspiesza regenerację powysiłkową. Szczególną uwagę na spożywane dania powinny zwrócić osoby w wieku rozwojowym, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy. W tych grupach dostarczenie energii z pełnowartościowych źródeł jest szczególnie istotne, ponieważ musi odpowiadać na zwiększone potrzeby organizmu.