Wyniki badań zaskoczyły lekarzy. Jedzenie tłuszczów zmniejsza ryzyko cukrzycy
W dobie współczesnych wyzwań zdrowotnych, takich jak schorzenia metaboliczne, otyłość i problemy sercowo-naczyniowe, kluczowe znaczenie ma dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb. Wyniki najnowszych badań rzucają nowe światło na korzyści zdrowotne płynące z jedzenia tłuszczów.
Dieta najlepsza dla zdrowia
Jaka dieta jest najzdrowsza? Odpowiedź na to pytanie brzmi... to zależy. Najważniejszym (i często pomijanym) czynnikiem jest dobranie diety do takich czynników, jak naturalne predyspozycje, tryb życia i choroby towarzyszące.
Dlatego każdą ewentualną zmianę stylu żywienia należy omówić z lekarzem lub dietetykiem. Warto też mieć na uwadze wyniki najnowszych badań, aby idąc do specjalisty, wiedzieć, o co pytać.
A jest nad czym myśleć, ponieważ naukowcy właśnie doszli do wniosku, że tłuszcze nienasycone, które są pochodzenia roślinnego, mogą przynieść korzyści dla zdrowia. Warunek to zamiana nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego właśnie na te roślinne. Wyniki badań opublikowano na łamach Nature Medicine.
Współczesne czasy dobrobytu paradoksalnie powodują zwiększoną liczbę zachorowań na schorzenia metaboliczne, otyłość, nadciśnienie i inne problemy sercowo-naczyniowe.
Dlatego WHO od lat bije na alarm, zachęcając do zmiany diety. Tłuszcze zwierzęce warto więc zamienić na tłuszcze roślinne, czyli tłuszcze nasycone na nienasycone. Co może dać taka zamiana?
Naukowcy sprawdzili, jakie tłuszcze są najzdrowsze
Ustalenia odpowiedzi na to pytanie podjęło się wielu badaczy. Naukowcy z kilku ośrodków, takich jak Wyższa Szkoła Techniczna Chalmersa w Göteborgu, Deutsche Institut für Ernährungsforschung w Poczdamie, amerykański Harvard University i kilku innych europejskich placówek naukowych, przyjrzeli się skutkom żywienia opartego na roślinnych tłuszczach.
W badaniu wzięło udział 113 uczestników. Połowa z nich przez 16 tygodni pozostawała na diecie bogatej w kwasy tłuszczowe nasycone. Pozostałe osoby jadły w tym czasie kwasy tłuszczowe nienasycone.
Potem zbadano krew uczestników badań na obecność związków tłuszczowych oraz ich metabolitów. Wyniki były jednoznaczne: spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych dawało korzystne efekty, jeśli chodzi o profil lipidowy uczestników omawianych badań.
Zweryfikowano też prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę i choroby serca oraz układu krążenia. Ryzyko cukrzycy oszacowane zostało jako niższe o 26 proc. Ryzyko chorób serca i układu krążenia z kolei ustalono jako niższe o 32 proc. Co ciekawe, w badaniach ustalono, że nawet osoby wcześniej spożywające tłuszcze nasycone, po zmianie diety zyskiwały na zdrowiu.
Współautor badań, Clemens Wittenbecher z Wyższej Szkoły Technicznej Chalmersa w Göteborgu, przyznał: - Nasza praca z jeszcze większą pewnością potwierdza korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone roślinne kwasy tłuszczowe, jak np. dieta śródziemnomorska.