Chorujemy z powodu jedzenia w domu. Ekspert ds. żywności ujawnia najczęstsze błędy
Jedzenie w domu wydaje się być dobrym wyborem ze względu na zdrowie i wydawane pieniądze. Okazuje się jednak, że błędy w przechowywaniu żywności i przygotowywaniu posiłków mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Zrozumienie, co zwykle robimy źle, jest kluczowe, aby zapobiec negatywnym skutkom.

Najczęstsze przyczyny chorób związanych z jedzeniem w domu
Jedzenie w domu wydaje się korzystne dla zdrowia, ponieważ dokładnie wiemy, co znajduje się w potrawach i w jaki sposób były przygotowane. Jednak nie oznacza to, że nie grożą nam problemy zdrowotne.
Prawdą jest, że wszystkie produkty spożywcze mogą potencjalnie powodować zatrucie pokarmowe. Żywność, która była zbyt długo przechowywana, po upływie terminu przydatności może skażone szkodliwymi bakteriami
- powiedział lekarz rodzinny dr Daniel Atkinson.
Jakie błędy najczęściej popełniamy?
Źródła białka, świeże warzywa i gotowany ryż
Istnieją pewne kategorie żywności, które zasługują na szczególną uwagę podczas przechowywania.
Pomyśl o tych wysokobiałkowych produktach spożywczych, które uwielbiają patogeny, takich jak mięso, ryby, mleko, ser i jajka
- wyjaśnił Matt Taylor, starszy menedżer ds. doradztwa żywnościowego w NSF, organizacji non-profit, która opracowuje i certyfikuje standardy bezpieczeństwa żywności i higieny.
Jego opinia zyskała przychylność konsultanta ds. żywności Bryana Quoc Le, który wskazał na innych wysokobiałkowych winowajców, takich jak ser miękki, wędzona ryba i niepasteryzowane mleko.
Podkreślił również problem z mięsem i wędlinami krojonymi w sklepie, a także ryzyko ewentualnego skażenia kupowanych grzybów, sałatek i kiełków.
Większość świeżych produktów należy myć i szorować szczotką. Pamiętaj tylko, aby wyczyścić i zdezynfekować szczotkę do szorowania
- wyjaśnił.

Innym możliwym zagrożeniem jest gotowany ryż.
Zanim ryż zostanie ugotowany, może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus. Ta bakteria może nadal stanowić zagrożenie po ugotowaniu ryżu, a ryzyko zachorowania po jego spożyciu jest znacznie wyższe, jeśli gotowany ryż nie jest odpowiednio przechowywany
- uznał dr Daniel Atkinson.
Ten produkt nigdy nie powinien leżeć na blacie w temperaturze pokojowej.
Schładzaj ryż od razu po ostygnięciu i zjedz go w ciągu 24 godzin. Jednym z błędnych przekonań może być to, że ryż, który nie nadaje się do spożycia, będzie wykazywał widoczne oznaki zepsucia, takie jak pleśń lub nietypowy zapach. Ale nie zawsze tak musi być
- podkreślił.
Szczególną ostrożność należy zachować z ryżem w daniach na wynos.
Dodatki i przyprawy w ryżu mogą maskować oznaki, że należy go wyrzucić, a nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, jak długo był przechowywany. Z tego powodu prawdopodobnie powinnaś unikać wkładania go do lodówki
- powiedział.
Wzrok, węch i lodówka nie zawsze wystarczają
Jeśli myślisz, że twoje zmysły wystarczą, żeby rozpoznać, że jedzenie nie jest popsute, to jesteś w błędzie.
Nie wierz, że jeśli coś ładnie pachnie, to jest bezpieczne do spożycia. Właściwie wiele szkodliwych bakterii, takich jak salmonella i listeria, nie wpływa na zapach, smak ani wygląd jedzenia. Bakterie mogą sprawić, że niektóre jedzenie będzie okropnie pachnieć, ale mogą również rozwijać się niezauważone
- powiedziała dietetyczka Tracee Yablon Brenner.
Lodówki też nie chronią żywności przed popsuciem.
Jednym z największych nieporozumień, jakie widziałem, jest przekonanie, że niskie temperatury i chłodzenie całkowicie zatrzymują rozwój bakterii. Chociaż może spowolnić wzrost, nie eliminuje go całkowicie, szczególnie w przypadku niebezpiecznych patogenów, w tym listerii
- podkreślił Jason Reese, prawnik specjalizujący się w chorobach przenoszonych przez żywność.
Wiele osób nie pamięta również o tym, że nieskończony obiad lub ugotowane półprodukty powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach.
Nieprzykryte jedzenie może łatwo inkubować i rozprzestrzeniać mikroorganizmy, ponieważ powietrze w lodówce jest w ciągłym ruchu i może przenosić zarodniki na inne jedzenie
- dodał.
Należy również od razu posprzątać po zjedzeniu posiłku.
Bakterie są w ciągłym ruchu i mogą rozwijać się w nietrwałych produktach, takich jak mięso, jajka, sałatki, pokrojone owoce i zapiekanki, w ciągu zaledwie dwóch godzin
- powiedziała Mitzi Baum, dyrektor generalna organizacji non-profit Stop Foodborne Illness.
Przypomniała również, że wszystkie informacje o wycofanych produktach należy traktować poważnie i natychmiast usunąć je z domu.
Daj sobie pozwolenie na marnowanie jedzenia
Jeśli nie jesteś pewien, jak długo jedzenie było w lodówce, wyrzuć je
- podkreślił Taylor.
Jednak aby zapobiec marnowaniu żywności w przyszłości, wpadł na pewien pomysł.
Trzymaj w kuchni rolkę taśmy malarskiej i permanentny marker, aby móc łatwo oznaczyć produkty nazwami i datami przechowywania
- powiedział.
Należy również zwracać uwagę na terminy przydatności do spożycia i nigdy ich nie bagatelizować. Nie warto ryzykować zjedzenia produktu, który może nie być świeży. Lepiej wyrzucić go do śmieci niż przez kilka kolejnych dni doświadczać problemów żołądkowo-jelitowych.