Codziennie pili sok z buraka. Efekt: totalna rewolucja w jelitach

2023-11-22 13:48

Spożywanie soków warzywnych wciąż bywa niedoceniane przez sporą grupę ludzi. Jednak odkąd na świecie znajduje się coraz więcej przetworzonej żywności, naukowcy poświęcają dużo czasu na kolejne badania, które pozwolą w naturalny sposób poprawić stan naszego zdrowia. Sprawdzili, jakie są efekty picia soku z buraka codziennie.

Sok z buraka
Autor: Getty Badania naukowe na temat picia soku z buraka codziennie

Owoce i warzywa to nie tylko witaminy. Dlatego naukowcy, którzy coraz częściej zauważają problemy układu trawiennego co rusz pochylają się nad wpływem żywności na nasz organizm. Tym razem na tapet wzięli sok z buraka. Okazuje się, że pospolite warzywo ma wyjątkowy wpływ na florę bakteryjną jelit.

Zdrowo Odpytani: Witamina C to nie tylko wzmacnianie odporności. Tego jeszcze o niej nie wiedzieliście

Codziennie pili sok z buraka - badanie naukowe

Londyńscy naukowcy opublikowali w tym roku wyniki badań poświęcone wpływowi dwutygodniowego spożycia soku z buraków czerwonych na modulację mikroflory jelit. Do analizy przystąpili wyłącznie zdrowi, dorośli ochotnicy.

W badaniach pilotażowych wzięło udział 18 osób, w tym 13 kobiet i pięciu mężczyzn. Wszyscy ochotnicy uznani byli jako zdrowi, a ich wiek wynosił od od 20 do 50 lat. Żadna z tych osób nie spożywała suplementów na bazie buraków.

Następnie przez okres 14 dni podawano pacjentom sok z buraka. Kuracja polegała na tym, aby rozcieńczyć 30 ml koncentratu buraczanego w 250 ml wody. Zalecono, aby spożywać napój dwa razy dziennie po 125 ml w trakcie posiłku. 

Właściwości soku z buraka czerwonego - wpływ na zdrowie

Wyniki wykazały, że spożycie soku z czerwonego buraka wpływa pozytywnie na zdrowie, a wszystko za sprawą takich jak substancje bioaktywne, tj. betalainy i polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i działają przeciwzapalnie.

Co więcej, jak podkreślają naukowcy przeprowadzone analizy pozwoliły dostrzec, że już po dwóch tygodniach picia soku z buraków w jelitach ochotników zmieniła się obfitość grupy organizmów takich jak Romboutsia i Bacteroidales.

Zaobserwowano również wzrost mikroflory o A. muciniphila i zmniejszenie populacji B. fragilis. Poprawa mikrobiomu jelit zmniejsza ryzyko występowania biegunek zapalnych, zapobiega cukrzycy, otyłości i zaburzeniom metabolicznym. Specjaliści podkreślają jednak, że były to wyłącznie badania pilotażowe i należy poświęcić temu zagadnieniu znacznie więcej czasu i uwagi.

Sok z buraka czerwonego - przeciwskazania 

Soku z buraka czerwonego nie powinny pić osoby, które cierpią na reumatyzm, kamicę nerkową oraz dnę moczanową, a to dlatego, że szczawiany zawarte w burakach mogą zaostrzyć objawy tych chorób. Przeciwwskazaniem do stosowania buraczanej kuracji jest także niskie ciśnienie.