Jajka a poziom cholesterolu – rozwiewamy mity
Opinie na temat jajek w diecie, w ciągu ostatnich lat, zmieniały się wielokrotnie. Choć wciąż niektórzy lekarze przestrzegają przed ich spożywaniem – ze względu na obecny w żółtku cholesterol – to naukowcy są odmiennego zdania. Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?
Spis treści
Jajka, nie dość, że są powszechnie dostępne, smaczne i cieszą się dużą popularnością w naszej kuchni, to dodatkowo posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Jednak największe kontrowersje wciąż budzi zawartość cholesterolu. Jaka jest prawda?
Cholesterol – czym jest?
Cholesterol to związek chemiczny, będący składnikiem wielu tkanek w organizmie. Prekursor kwasów żółciowych i hormonów sterydowych. Cholesterol dostarczany jest do organizmu wraz z pożywieniem (cholesterol egzogenny), jednak syntetyzowany jest także w naszym ciele, głównie w wątrobie (cholesterol endogenny).
Dzienna produkcja endogennego cholesterolu to około 1-3 gramów, a jedynie połowa tego związku w organizmie pochodzi z diety. Choć jest niezbędny naszemu organizmowi, to jego nadmiar może przyczynić się do zawału serca, miażdżycy czy udaru mózgu. Dlatego też lekarze zalecają ograniczenie cholesterolu w diecie.
Właściwości jajek
Jajka są cennym źródłem witamin A,E,D,K oraz witamin z grupy B. W ich skład wchodzą również składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor czy magnez oraz składniki odżywcze. W żółtku znajdziemy luteinę i beta-karoten, które korzystnie wpływają na nasz wzrok.
Zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej i chronią przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Żółtko zawiera lecytynę, która sprawia, że cholesterol zawarty w jajku nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych. Jajka są również bogatym źródłem białka.
Zdaniem naukowców, jedno duże jajko zawiera około 186 mg cholesterolu i około 75 kalorii, a tym samym jest produktem niskokalorycznym. Zawarte w jajku kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać poziom trójglicerydów we krwi. Często paszę dla kur wzbogaca się cennymi składnikami, dzięki czemu jajka zawierają jeszcze więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega–3.
Jajka a poziom cholesterolu
Najnowsze badania – wbrew obiegowej opinii – coraz częściej dowodzą, że spożywanie jajek nie wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszcza się jedzenie aż dziesięciu jajek tygodniowo, a nie jak niektórzy lekarze twierdzą – maksymalnie dwóch.
Liczba ta dotyczy wyłącznie żółtek, ponieważ białek możemy jeść nieograniczoną ilość. Spożywanie nawet dziesięciu jajek dziennie ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. A co ciekawe, proporcje tłuszczy i cholesterolu zawartego w jajku wpływają na regulację pracy wątroby i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Więcej ostrożności powinny zachować jedynie osoby chorujące na cukrzycę typu drugiego, te mające podwyższony poziom cholesterolu i miażdżycę naczyń krwionośnych. Jajka ostrożniej należy dawkować dzieciom, co związane jest z właściwościami uczulającymi białka.
Całkowite zrezygnowanie lub znaczne ograniczenie ilości jaj w diecie mogłoby mieć niekorzystny wpływ na organizm, dlatego zamiast eliminować tak cenny produkt – w obawie o podwyższony poziom cholesterolu, lepiej zrezygnować ze spożywania żywności przetworzonej, picia alkoholu czy palenia papierosów.
Polecany artykuł: