Kasza owsiana - właściwości odżywcze. Jak gotować kaszę owsianą?
Kasza owsiana to kasza, której właściwości odżywcze nie są jeszcze w Polsce dobrze znane. Tymczasem kasza owsiana jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, żelaza oraz witamin z grupy B. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma kasza owsiana? Jak gotować kasze owsianą? Gdzie można ją kupić i jaka jest cena?
Spis treści
Kasza owsiana jest produkowana się z całych ziaren owsa - tak powstaje pęczak owsiany. Ziarna owsa sieka się też na mniejsze dwie lub trzy części - w ten sposób pozyskiwana jest kasza owsiana łamana. W obu przypadkach ziarna owsa praży się w niskiej temperaturze, co sprawia, że kasza owsiana ma większe wartości odżywcze niż płatki owsiane, które powstają w wyniku procesów parowania, walcowania, gotowania na parze i prażenia.
Kasza owsiana - właściwości i wartości odżywcze
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.
Kasza owsiana:
- dzięki obecności błonnika pokarmowego (beta- glukanu), który rozpuszcza się w wodzie, tworzy żelową substancję, mającą pozytywny wpływ na układ trawienny. Przede wszystkim ułatwianie wypróżnianie
- ma pozytywny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi. to wszystko dzięki obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B
- obniża poziomu cholesterolu
- dzięki obecności witaminy B6 zapobiega depresji, która wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny, co może wiązać się z poprawą samopoczucia, uczuciem relaksu
- dzięki obecności związków antyoksydacyjnych chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodni i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych
- dzięki wysokiej zawartości żelaza niehemowego ma pozytywny wpływ na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, a tym samym zapobiega wystąpieniu niedokrwistości
- pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy, zespołu metabolicznego
Kasza owsiana jest bogata w węglowodany złożone. Spożycie kaszy owsianej daje energię i uczucie sytości na dłuższy czas. Jest więc doskonałą propozycją dla osób odchudzających się, jak i chcących utrzymać prawidłową masę ciała.
Czytaj też: Która kasza jest najzdrowsza?
Kasza owsiana - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 390 kcalBiałko 11,4 gTłuszcze 7,8 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,7 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,5 g
Węglowodany 63,1 gBłonnik 10,8 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 516,0 mg (74%)Potas - 382,0 mg (8%)Sód - 1,0 mg (0,1%)Wapń - 39,0 mg (39%)Żelazo - 3,7 mg (37%)Magnez - 116,0 mg (28%)Cynk - 2,5 mg (23%)Miedź - 0,36 mg (40%)Selen - 1 µg (2%)
Witaminy
Witamina B1 0,37 mg (28%)Witamina B2 0,08 mg (6%)Niacyna 0,7 mg (4%)Witamina B6 0,24 mg (19%)Witamina B12 0,0 µg (0%)Witamina E 0,9 mg (9%)
Źródło: Norwegian Food Composition Database 2017, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Kaszę owsianą gotuje się dłużej niż płatki owsiane, około 20-30 minut. Najlepiej gotować ją w proporcji 1 objętość kaszy owsianej do 4 objętości wody. Jeśli rano nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie kaszy, możesz ją wstawić wieczorem i gotować przez noc na wolnym ogniu od 7 do 9 godzin.
Kasza owsiana - zastosowanie w kuchni
Kasza owsiana świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie śniadaniowe z dodatkiem ulubionych owoców, orzechów, suszonych owoców (w wersji owsianki), jak również jako dodatek do wypieków oraz zagęszczacz do zup i sosów.
Kaszę owsianą w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do:
- przygotowania deserów z dodatkiem sosów owocowych, orzechów, rodzynek. Dzięki temu, oprócz nadania smaku, zwiększy się wartość odżywczą dania
- przygotowania zupy mlecznej
- przygotowania granoli śniadaniowych
- zagęszczania zup i sosów
- jako dodatek do ciast, muffinów, placuszków, ciasteczek
- jako dodatek do mielonego mięsa, ryb, dodatek do farszów, gołąbków czy pierogów.
Można z niej uzyskać mąkę owsianą, jednak będzie to mąka gruboziarnista, dlatego warto stosować ją w mieszankach z innymi mąkami do wypieków.
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Właściwości ziaren owsa, z których powstaje kasza owsiana
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN