Korzyści z jedzenia brązowego ryżu. Na liście również dwa minusy

2024-12-13 9:38

Nie od dziś wiadomo, że brązowy ryż jest zdrowszy od białego, jak każda żywność pełnoziarnista. Niestety część z nas wciąż nie może przekonać się do tego rodzaju, choćby przez wzgląd na twardszą strukturę. Postanowiliśmy zatem omówić siedem kluczowych korzyści z włączenia brązowego ryżu do codziennego menu.

7 korzyści z jedzenia brązowego ryżu. Na liście również dwa minusy
Autor: Getty Images

Czy ryż brązowy jest zdrowy?

Podstawową zaletą brązowego ryżu jest fakt, że mówimy o produkcie pełnoziarnistym, a zatem jeżeli chcemy poprawić jakość swojej diety, to warto zamienić biały ryż na brązowy. Tego typu produkt zawiera błonnik, odżywczy zarodek oraz bielmo bogate w węglowodany.

Skupiając się na kwestii błonnika, brązowy ryż w porównaniu do białego ma go znacznie więcej. Już w jednej filiżance mieści się 3 g błonnika, gdzie w przypadku białej wersji  w tej samej objętości mamy zaledwie od 0,5 do 1 g. Odpowiednia podaż błonnika wspomaga procesy trawienia, wspiera kontrolę masy ciała i zapobiega występowaniu nowotworów.

Trzecim atutem brązowego ryżu jest obecność antyoksydantów. A zatem jeśli chcemy spowolnić procesy starzenia, wspomagając organizm w odpychaniu szkodliwych toksyn, to warto włączyć ten produkt do jadłospisu.

Choć brązowy ryż dostarcza węglowodanów, to fakt, że mówimy o węglowodanie złożonym sprawia, że jego niewielka porcja może obniżyć poziom cukru we krwi, czego nie można powiedzieć o klasycznym, białym odpowiedniku.

Piątą korzyścią płynącą z jedzenia brązowego ryżu jest fakt, że produkty pełnoziarniste redukują ryzyko chorób serca. Wskazuje na to choćby jedna analiza 45 badań, z której wynika, że osoby spożywające tego rodzaju produktu miały od 16 do 21% mniejsze ryzyko zachorowania na kardiologiczne schorzenia.

Szóstą zaletą jest to, że niektóre badania wykazały korelację pomiędzy jedzeniem brązowego ryżu a wzrostem poziomu dobrego cholesterolu (HDL) oraz redukcją “złej” frakcji, czyli LDL.

Wszystko o błonniku cz.2

Czy ryż brązowy jest dobry na jelita?

Spożywanie ryżu ze względu na wspomniany błonnik sprawia, że nasze jelita lepiej radzą sobie z przesuwaniem zawartości. A to oznacza, że zamieniając biały odpowiednik na brązowy, możemy uniknąć zaparć oraz przyspieszyć proces odchudzania.

Natomiast w kontekście zdrowia jelit bardzo ważny jest fakt, że choć ryż jest produktem naturalnie bezglutenowym, to ze względu na procesy pakowania, przechowywania etc. może być silnie zanieczyszczony glutenem. 

A to oznacza, że osoby uczulone na gluten i chore na celiakię powinny wybierać wyłącznie brązowy ryż opatrzony certyfikatem w postaci przekreślonego kłosa. W przeciwnym razie nawet śladowa ilość glutenu może uszkodzić kosmki jelitowe, prowadząc do procesów zapalnych i nieprzyjemnych dolegliwości.

Czy brązowy ryż w nadmiarze szkodzi?

Choć lista korzyści jest długa, to nie brakuje także wad. Po pierwsze w brązowym ryżu występuje aż 1,5 raza więcej arsenu, czyli rakotwórczego metalu ciężkiego niż w białej wersji. Częste jedzenie brązowego ryżu oraz duże porcje mogą sprawić, że w organizmie zgromadzi się toksyczna dawka arsenu.

Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, ponieważ arsen powiązano z większym ryzykiem poronienia oraz urodzenia martwego dziecka. Kobiety karmiące również powinny powstrzymać się od spożywania dużych ilości brązowego ryżu, ponieważ arsen może przedostać się do organizmu dziecka wraz z mlekiem matki.

Drugim minusem brązowego ryżu jest obecność kwasu fitynowego. Tego rodzaju składnik zaburza wchłanianie żelaza, cynku oraz wapnia. Jeśli jednak chcemy uniknąć tego problemu, warto szukać kiełkującego brązowego ryżu. 

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: