Jak zneutralizować kwas fitynowy w płatkach zbożowych i orzechach?
Kwas fitynowy jest naturalnym składnikiem ziaren zbóż, orzechów i nasion roślin strączkowych. Jest niezbędny w procesie wzrostu rośliny, jednak dla człowieka stanowi substancję antyodżywczą, gdyż hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia do krwiobiegu. Które produkty zawierają najwięcej kwasu fitynowego i jak go zneutralizować?
Spis treści
- Kwas fitynowy - charakterystyka
- Kwas fitynowy – wpływ na wchłanianie składników mineralnych
- Zawartość kwasu fitynowego w różnych produktach
- Jak zneutralizować kwas fitynowy w żywności?
- Możliwe korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu fitynowego
Kwas fitynowy zaliczany jest do substancji antyodżywczych, czyli substancji występujących w żywności, które ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub wywierają niekorzystny wpływ na organizm. Substancje antyodżywcze mogą naturalnie znajdować się w żywności bądź przeniknąć do niej w procesie wzrostu lub produkcji. Kwas fitynowy znajduje się naturalnie przede wszystkim w ziarnach zbóż i nasionach roślin strączkowych, gdzie pełni określone funkcje.
Kwas fitynowy - charakterystyka
Największe ilości kwasu fitynowego magazynowane są w okrywie nasiennej, a nie wewnątrz ziarna, dlatego głównym źródłem tego składnika w diecie człowieka są produkty pełnoziarniste i przetwory z mąki razowej. Kwas fitynowy zwykle występuje w postaci fitynianów czyli soli kwasu z miedzią, cynkiem, magnezem, wapniem, manganem, żelazem i kobaltem. Kwas fitynowy jest bardzo istotny w procesie kiełkowania i wzrostu rośliny. Rośliny rozkładają fityniany przy pomocy enzymu fitazy do kwasu fitynowego i wolnych składników mineralnych. Organizm człowieka i większości zwierząt nie potrafi wytwarzać tego enzymu, dlatego mikro- i makroelementy połączone z kwasem fitynowym są dla nich niedostępne do wykorzystania w procesie trawienia i wchłaniania. Stąd kwas fitynowy uznaje się za substancję antyodżywczą.
Kwas fitynowy – wpływ na wchłanianie składników mineralnych
Kwas fitynowy wykazuje silne działanie chelatujące, czyli ma zdolność do wiązania się ze składnikami mineralnymi. Dostarczane z pożywieniem pierwiastki w świetle przewodu pokarmowego łączą się z kwasem fitynowym i tworzą z nim nierozpuszczalne kompleksy, przez co nie mogą być wchłonięte do krwiobiegu i wykorzystane przez komórki organizmu.
Stopień ograniczania wchłaniania składników mineralnych jest zależny od ilości kwasu fitynowego w produktach, a sam proces zaczyna się, gdy posiłek zawiera ok. 2 mg kwasu.
Jednym z pierwiastków, którego odpowiednie ilości najtrudniej dostarczyć z dietą, jest żelazo, które słabo wchłania się z pożywienia. Przyjmowanie żelaza wraz z kwasem fitynowym w ilości 5-10 mg w posiłku ogranicza jego przyswajalność nawet o połowę. Warto zauważyć, że kwas fitynowy wiąże nie tylko korzystne dla zdrowia składniki mineralne, ale także metale ciężkie, które dostają się do organizmu różnymi drogami i są dla niego toksyczne. Schelatowane przez kwas tracą swoje niekorzystne właściwości i są wydalane.
Zawartość kwasu fitynowego w różnych produktach
PRODUKT | KWAS FITYNOWY [% W SUCHEJ MASIE] |
Mąka sezamowa | 5,36 |
Orzechy brazylijskie | 1,72-6,34 |
Siemię lniane | 2,15-2,78 |
Fasola pinto | 2,38 |
Tofu | 1,46-2,90 |
Migdały | 1,14-3,22 |
Kakao | 1,68-1,80 |
Płatki owsiane | 0,89-2,40 |
Soja | 1,00-2,22 |
Kukurydza | 0,75-2,22 |
Orzechy ziemne/arachidowe | 0,95-1,76 |
Orzechy włoskie | 0,98 |
Ryż brązowy | 0,84-0,99 |
Mąka pszenna razowa | 0,43-1,05 |
Mąka pszenna biała | 0,25-1,37 |
Pszenica | 0,39-1,35 |
Owies | 0,42-1,16 |
Orzechy laskowe | 0,65 |
Kiełki pszenne | 0,08-1,14 |
Ciecierzyca | 0,56 |
Soczewica | 0,44-0,50 |
Biały ryż | 0,14-0,60 |
Kokos | 0,36 |
Szpinak | 0,22 |
Młode ziemniaki | 0,18-0,34 |
Jak zneutralizować kwas fitynowy w żywności?
- Moczenie – pozostawienie na noc w wodzie nasion roślin strączkowych lub płatków zbożowych powoduje usunięcie nawet 37% kwasu fitynowego. Wodę z moczenia należy odlać, a produkt ugotować w świeżej porcji. Niestety w ten sposób pozbawiamy się też części składników mineralnych.
- Fermentacja – przygotowywanie pieczywa na zakwasie powoduje większy rozpad kwasu fitynowego niż w przypadku pieczywa na drożdżach. Chcąc ograniczyć ilość kwasu fitynowego w diecie, wybieraj pieczywo na zakwasie, a nie na drożdżach.
- Dodawanie witaminy C – witamina C neutralizuje działanie kwasu fitynowego. Możemy dodawać ją do posiłku w postaci soku z cytryny lub łączyć produkty zbożowe z warzywami bogatymi w kwas askorbinowy, np. papryką.
- Metody enzymatyczne – do coraz bardziej popularnych mąk z roślin strączkowych, a także ze zbóż można dodawać w procesie produkcji enzym fitazę, który rozłoży kwas fitynowy. Proces można zastosować w produkcji pieczywa. Dodatkowo poprawia to teksturę gotowego wyrobu.
Możliwe korzyści zdrowotne ze spożywania kwasu fitynowego
Od kilkudziesięciu lat prowadzone są badania nad wpływem kwasu fitynowego na zdrowie. W wielu aspektach uzyskiwane są sprzeczne wyniki, dlatego ciężko jest z pewnością potwierdzić pozytywne lub negatywne działanie tego związku. Sugeruje się, że rozbieżności w wynikach mogą być m.in. skutkiem tego, iż część osób posiada w swojej mikroflorze jelitowej bakterie, które wytwarzają enzym fitazę i rozkładają fityniany. Prawdopodobnie kwas fitynowy wykazuje działanie:
- przeciwnowotworowe – kwas fitynowy jest przeciwutleniaczem, ma zdolność neutralizacji wolnych rodników, które m.in. wywołują nowotwory. Spożywanie kwasu fitynowego zmniejsza ryzyko raka piersi i prostaty, a także raka jelita grubego. Może też łagodzić efekty uboczne chemioterapii;
- przeciwmiażdżycowe – kwas fitynowy zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej i twardnieniu tętnic;
- przeciwcukrzycowe – kwas fitynowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie trzustki i wydzielanie insuliny. Obniża poziom glikemii poposiłkowej, dzięki czemu uczucie sytości jest odczuwane dłużej.
Kwas fitynowy dostarczany wraz z dietą może wykazywać zarówno pozytywny wpływ na zdrowie, jak i być przyczyną niedoboru składników mineralnych. Związek ten spożywany w ilości do 400 mg dziennie zwykle nie powoduje stanów niedoborowych w organizmie. Zatem jeśli odżywiamy się według zasad nowej piramidy żywienia i naszym głównym pożywieniem są warzywa, a nie przetwory zbożowe, nie powinniśmy obawiać się kwasu fitynowego.
Większą uwagę na zawartość tego składnika w pokarmach powinni zwrócić chorujący na osteoporozę lub anemię. Osoby, dla których zboża i strączki są podstawą diety, mogą pozbyć się pewnych ilości kwasu z produktów żywnościowych za pomocą odpowiednich technik kulinarnych.