Mazurek wielkanocny - ile ma kalorii? Wartości odżywcze mazurka
Mazurek (ciasto) to wielkanocny przysmak. Największą popularnością cieszy się mazurek kajmakowy, choć na wielkanocnym stole pojawia się też mazurek czekoladowy, pomarańczowy czy orzechowy. Sprawdź, ile kalorii ma mazurek i jakie ma wartości odżywcze.
Spis treści
Mazurek to tradycyjny, polski przysmak wielkanocny. Mazurek najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego, wykonanego z mąki pszennej, masła i żółtek jaj. Spotykane są też mazurki na spodzie z ciasta biszkoptowo- tłuszczowego lub orzechowego.
W przeszłości mazurki wykonywano też na cieście makaronikowym i marcepanowym. Wierzch mazurków jest pokryty masą, polewą, lukrem i zdobiony orzechami i suszonymi owocami. Niekiedy mazurki przekłada się masą lub dżemem i marmoladą oraz wierzch ozdabia się kratką z ciasta.
Tradycyjny mazurek wielkanocny składa się z kruchego spodu, brzegów ciasta, masy, polewy, lukru oraz dekoracji wykonanej z suszonych owoców i orzechów. Mazurki mają najczęściej prostokątny kształt i są niskie.
Przygotowuje się także mazurki w kształcie trójkątów, rombów, owalne i okrągłe. Ze względu na rodzaj masy wyróżnia się: mazurki kajmakowe, orzechowe, pomarańczowe, migdałowe, czekoladowe, cytrynowe, z marmoladą lub dżemem.
Mazurek - właściwości zdrowotne
Mazurek jest produktem wysokokalorycznym - 100 g mazurka dostarcza 345 kcal. Ponadto mazurek zawiera znaczne ilości tłuszczu - jest bogaty głównie w kwasy tłuszczowe nasycone i cholesterol.
W mazurku znajdują się nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych. Jednak na tle innych witamin wyróżnia się zawartością witaminy E, witaminy A i witaminy B12. Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują fosfor i miedź.
Mazurek jest ubogi w błonnik pokarmowy ze względu na mąkę pszenną, która jest używana do jego przygotowania. Charakteryzującą się ona wysokim poziomem oczyszczenia. Mąka pszenna nie jest korzystna dla zdrowia: powoduje szybki wzrost glukozy we krwi po jej spożyciu oraz szybki jej spadek, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości i chorób układu krążenia.
Jaja wykorzystywane do wypieku mazurka wpływają na obecność w tym produkcie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, witaminy E i fosforu.
Masło używane do przygotowania mazurka jest źródłem głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i miażdżycy. W maśle znajduje jednak witamina E, która jest przeciwutleniaczem.
Mazurek jest także źródłem sacharozy, której spożywanie w nadmiarze wiąże się niekorzystnymi dla zdrowia konsekwencjami: zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów. Dodatkowo cukier może zwiększać poziom cholesterolu we krwi oraz podnosić ciśnienie krwi.
Nie zaleca się mazurka osobom z otyłością, ze względu na jego wysoką kaloryczność, oraz osobom cierpiącym na cukrzycę.
Sprawdź jakie wartości odżywcze mają inne potrawy Wielkanocne:
Mazurek kajmakowy - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 345 kcalBiałko - 4,3 gTłuszcz - 21,9 g
- tłuszcze nasycone - 11,6 g- tłuszcze jednonienasycone - 6,8 g- tłuszcze wielonienasycone - 2,26 g
Węglowodany - 34,3 gBłonnik - 1,5 gSacharoza - 16,4 gCholesterol - 97,0 mg
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 15,5 mg (1%)Potas - 146,3,0 mg (4%)Wapń - 56,6 mg (6%)Fosfor - 86,5 mg (13%)Magnez - 19,9 mg (5%)Miedź - 0,09 mg (10%)Żelazo - 0,8 mg (8%)Cynk - 0,53 mg (5%)
Witaminy
Witamina A - 156,6 µg (17%)Witamina E - 1,41 mg (14%)Witamina B1 - 0,05 mg (4%)Witamina B2 - 0,1 mg (8%)Niacyna - 0,35 mg (2%)Witamina B6 - 0,07 mg (4%)Witamina B12 - 0,24 µg (10%)Witamina D - 0,32 µg (2%)Witamina C - 0,23 mg (0,3%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Mazurek wielkanocny w wersji light
Mazurka można przygotować w zdrowszej wersji, zastępując masło olejem roślinnym lub olejem kokosowym, mąkę pszenną - mąką orkiszową, mąką kokosową, mąką jaglaną. Można również użyć syropu klonowego w zamian cukru.
Masę do mazurka można przygotować z masła orzechowego lub z kaszy jaglanej z bananami, kakao i miodem bądź z kaszy jaglanej i cytryny.
CZYTAJ TEŻ: Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny] + GALERIA ZDJĘĆ
#RazemPrzeciwKoronawirusowi!
Zadbaj o swoje bezpieczeństwo i sprawdź koniecznie!
- Co to znaczy: bezpieczna odległość?
- Jak uszyć maseczkę?
- Jak prawidłowo robić zakupy podczas pandemii
- Jak się nie zarazić koronawirusem poza domem
- Jak się pozbyć nawyku dotykania twarzy rękoma
Polecany artykuł: