Miód faceliowy - smak i wartości odżywcze. Na co pomaga miód faceliowy?
Miód faceliowy jest mało znany, choć delikatnością smaku i lekko cytrusową nutą wyróżnia się spośród innych miodów. Można go dodawać do herbaty lub smarować nim kanapki. Warto go włączyć do codziennej diety, gdyż wzmacnia nasz organizm, leczy żołądek i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Spis treści
- Miód faceliowy – jak powstaje?
- Miód faceliowy – jaki ma smak i kolor?
- Miód faceliowy – wartości odżywcze
- Miód faceliowy – na co pomaga?
Miód faceliowy – jak powstaje?
Miód faceliowy powstaje z pyłku facelii błękitnej. Jest to roślina miododajna, bardzo wydajna, którą pszczelarze chętnie wysiewają na swoich terenach, żeby dożywić pszczoły. Facelia odznacza się fioletowo-niebieskim kolorem oraz owłosioną łodygą. Z daleka może przypominać oset, choć jeśli się do niej zbliżymy, zauważymy piękne fioletowe płatki oraz pręciki i słupki widoczne u szczytu łodygi.
Ze względu na to, że facelia błękitna wyrasta już tydzień od zasiewu, a po 50 dniach zakwita, można ją sadzić w różnych miesiącach. Kwitnienie trwa około 6 tygodni, pszczoły mają więc zapewnione pożywienia na półtora miesiąca. Wtedy też skwapliwie zbierają pyłek, tworząc z niego pyszny miód faceliowy.
Miód faceliowy – jaki ma smak i kolor?
Miód faceliowy ma delikatny, choć lekko kwaskowy, cytrusowy posmak. Jego aromat jest typowo kwiatowy. Kolor oscyluje pomiędzy jasnokremowym a żółtym. Bywa też lekko zielonkawy. Konsystencja miodu zależy od tego, czy jest świeżo zebrany – wtedy jest płynny, czy też odrobinę starszy – wówczas zaczyna się powoli krystalizować. Bez względu jednak na to, czy możemy go polać łyżeczką, czy rozsmarować na chlebie nożem, smakuje wyśmienicie.
Miód faceliowy – wartości odżywcze
Spożywając miód faceliowy dostarczamy sobie całej palety składników odżywczych. Mamy więc witaminy z grupy B (B1, B2, B 3 i B6), które korzystnie działają na nasz układ nerwowy, sprzyjają koncentracji i przeciwdziałają zmęczeniu. Oprócz tego znajdziemy potas, magnez, wapń, sód i chlor – pierwiastki, które są niezbędne dla układu krążenia, przesyłania sygnałów między komórkami (sód i potas), jak również dla wsparcia przemian enzymatycznych.
W skład miodu wchodzi również cholina, która korzystnie działa na pracę mózgu, jak również acetylocholina, która warunkuje dobrą pamięć oraz prawidłową pracę układu krążenia. Nie sposób nie wspomnieć też o licznych polifenolach i kwasach fenolowych, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek.
Miód faceliowy – na co pomaga?
Choroby wątroby
Miód faceliowy stosowany może być pomocniczo przy chorobach wątroby. Aby działał leczniczo, warto go łączyć z roślinami o działaniu immunostymulującym, takimi jak np. bez czarny lub aloes, gdyż wzmacnia ich działanie. Podobnie synergistycznie działa z ziołami usprawniającymi pracę wątroby takimi jak: kwiat mniszka lekarskiego, czy też ziele dziurawca zwyczajnego.
Przykładowe zestawienie miodu z ziołami, które wspomagają pracę wątroby to:
- 30 g mniszka lekarskiego
- 30 g ziela karczocha
- 20 g tymianku pospolitego
- 10 g owocu kopru włoskiego
- 10 g tysiącznika pospolitego
Wyżej wymienione zioła należy zalać wrzątkiem (około 0,5 litra) i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Potem napar trzeba zostawić do zaparzenia na 30 minut (najlepiej pod przykryciem). Następnie trzeba go odcedzić i pić po pół szklanki od 3-5 razy na dzień, dodając do każdego napoju łyżeczkę miodu.
Mikrobiota jelit
Ze względu na to, że miód zawiera dekstryny, które pobudzają do rozwoju korzystne, bytujące w jelicie grubym bakterie Bifidobacterium bifidus oraz znajdujące się w jelicie cienkim Lactobacillusy, dobroczynnie działa na układ pokarmowy. Przede wszystkim łagodzi wzdęcia lub kolki, a przy tym zapobiega rozwojowi patogennej flory jelitowej (korzystne Bifidobacterie konkurują bowiem z nimi o pokarm i o miejsce na śluzówce jelit). Ma również działanie immunomodulujące.
Choroby pęcherzyka żółciowego
Dobroczynne działanie miodów, w tym również miodu faceliowego, korzystnie wpływa na stan pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych. W niektórych badaniach dowiedziono, że bakterie, które osadzają się na kamieniach żółciowych i wywołują stan zapalny, mogą być usuwane w sposób naturalny właśnie poprzez spożywanie miodu. Powoduje on bowiem odklejanie się owych bakterii od powierzchni kamieni i usuwanie ich z dróg żółciowych oraz pęcherzyka żółciowego wraz z kałem.
Polecany artykuł: