Mozzarella - właściwości. Czy mozzarella jest zdrowa?
Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z Włoch. Mozzarella ma delikatny smak oraz miękką konsystencję, co sprawia że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma ser mozzarella oraz jak można wykorzystać go w kuchni.
Spis treści
- Mozzarella - wartości odżywcze
- Mozzarella - właściwości zdrowotne
- Mozzarella - przeciwwskazania
- Mozzarella - zastosowanie w kuchni
- Mozzarella - sposób produkcji
Mozzarella to ser wywodzący się z południowych Włoch. Produkowany jest z mleka bawolego z wykorzystaniem metody pasta filata, polegającej na rozciąganiu i ugniataniu świeżego twarogu w celu uzyskania włóknistej struktury.
Jednak nie zawsze tak było. Pierwszy ser uzyskano w fabryce w pobliżu Neapolu, kiedy skrzep sera przypadkiem wpadł do wiadra gorącej wody.
Jednak mozzarella była produkowana z mleka owczego. Dopiero w XVI wieku mozzarellę zaczęto wytwarzać z mleka bawolego, zaś w XX wieku ser ten stał się popularny w Europie, co przyczyniło się do produkcji mozzarelli także z mleka krowiego.
Oryginalny ser mozzarella, mozzarella di bufala campana, pochodzący z obszaru Kampania, produkowany z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Mozzarella - wartości odżywcze
w 100 g | |
Wartość energetyczna | 299 kcal |
Białko | 22,17 g |
Węglowodany | 2,4 g |
Tłuszcz | 22,14 g |
Cholesterol | 79,0 g |
Źródło: USDA
Witaminy i minerały zawarte w mozzarelli - w 100 g (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Witamina B1 | 0,03 mg (2%) |
Witamina B2 | 0,283 mg (22%) |
Witamina B3 | 0,104 mg (0,7%) |
Witamina B6 | 0,037 mg (3%) |
Witamina B12 | 2,28 µg (95%) |
Foliany | 7,0 µg (2%) |
Witamina A | 179,0 µg (20%) |
Witamina E | 0,19 mg (2%) |
Witamina K | 2,3 µg (4%) |
Witamina D | 0,4 µg (3%) |
Wapń | 505,0 mg (51%) |
Żelazo | 0,44 mg (4%) |
Magnez | 20,0 mg (5%) |
Fosfor | 354,0 mg (51%) |
Potas | 76,0 mg (2%) |
Miedź | 0,011 mg (1%) |
Sód | 486,0 mg (32%) |
Cynk | 2,92 mg (27%) |
Selen | 17,0 µg (31%) |
Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Mozzarella - właściwości zdrowotne
Ser mozzarella to dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Uczestniczy w regulacji ekspresji genów oraz procesów metabolicznych. Bierze także udział w transporcie tlenu oraz w procesach widzenia.
Mozzarella charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i fosforu. Ich odpowiednia podaż wiąże się z prawidłowym wzrostem kośćca u dzieci oraz utrzymaniem masy kostnej u osób starszych. Poza tym wapń uczestniczy w procesach kurczliwości mięśni i przewodzeniu bodźców nerwowych.
Natomiast fosfor umożliwia prawidłowe wchłanianie wapnia przez organizm. 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki w 51%.
Ponadto mozzarella jest dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy B12, która ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, co zapobiega wystąpieniu anemii.
Mozzarella też źródłem witaminy B2, która bierze udział w procesach przemiany materii, oraz witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A ma korzystny wpływ na skórę.
Mozzarella - przeciwwskazania
Mozzarella produkowana z tłustego mleka jest serem bogatym w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i stanów zapalnych stawów. Może również niekorzystnie wpływać na profil lipidowy. Ponadto mozzarella nie jest polecana osobom z nadwagą i otyłością.
Na rynku dostępna jest mozzarella pozyskiwania z odłuszczonego mleka, która z powodzeniem może być spożywana przez osoby z grupy ryzyka chorób układu krążenia oraz problemami z masą ciała.
Mozzarella jest też źródłem sodu, dlatego w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym powinna pojawiać się okazjonalnie.
Mozzarella - zastosowanie w kuchni
Mozzarella, ze względu na swoje walory organoleptyczne, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy, omletów, grzanek, lasagne, zup, zapiekanek, sosów do makaronów a także puree ziemniaczanego. Mozzarella stanowi również dodatek do faszerowanych warzyw podawanych na ciepło, np. bakłażana, cukinii, pomidorów.
Mozzarellę podaje się też jako dodatek do sałatek warzywnych i warzywno-owocowych. Jest głównym składnikiem sałatki caprese.
Mozzarella dobrej jakości powinna charakteryzować się białą lub lekko żółtą barwą oraz gładką, błyszczącą powierzchnią bez dziurek.
Mozzarella - sposób produkcji
Mozzarella to ser produkowany z mleka bawolego. Czasami do wytworzenia sera używa się też mieszanki mleka bawolego i mleka krowiego lub tylko mleka krowiego. W niektórych regionach Włoch mozzarellę wytwarza się także z mleka koziego lub mleka owczego.
Pierwszym etapem produkcji jest przygotowanie startera serwatki, którą pozyskuje się z mleka z poprzedniego dnia i poddaje się zakwaszeniu przez 24 godziny w temperaturze 30-40 st. C.
Kwasowość uzyskanej serwatki powinna wynosić 4,5 pH. Świeżo zebrane mleko podgrzewa się do temperatury 36-38 st. C i dodaje się podpuszczkę w celu otrzymania skrzepu.
Następnie otrzymany skrzep tnie się na mniejsze kawałki, miesza, doprowadza się do temperatury około 45 st. C i oddziela się serwatkę.
Tak uzyskaną masę pozostawia się do zakwaszenia. Po uzyskaniu kwasowości 5,2-5,5 pH, ser poddaje się rozciąganiu i zagniataniu, co warunkuje jego delikatną konsystencję. Końcowym etapem jest formowanie sera w kulkę lub warkocz oraz solenie.
Mozzarella jest pakowana próżniowo w plastikowe torby lub tacki zanurzona w solance. Dostępna jest też także mozzarella wędzona.
Ser posiada łagodny, delikatny smak, przypominający mleko oraz ma miękką konsystencję.
CZYTAJ TEŻ:
- Feta (ser) - właściwości odżywcze, kalorie
- Mascarpone - kalorie, wartości odżywcze, zastosowanie
- PARMEZAN - wartości odżywcze i zastosowanie