Obniżył swój wiek biologiczny o 20 lat. Doktor zdradza swój jadłospis
Pewien lekarz cofnął - jak twierdzi - swój wiek biologiczny o 20 lat. Teraz podzielił się pokarmami, które je każdego tygodnia, by wydłużyć swoje życie. Sprawdź, czy też masz je w swoim jadłospisie a jeśli nie, to może warto je dodać.
Dr Michael Roizen jest egspertem jeśli chodzi o długowieczność. Może się pochwalić stanowiskiem dyrektora ds. odnowy biologicznej w Cleveland Clinic oraz swoją książką na temat długowieczności. Obecnie ma 78 lat, jednak jak powiedział w rozmowie z Business Insider, jego "wiek biologiczny" wynosi wyłącznie 57,6 lat.
Jak przyznaje, jedną z najważniejszych ról w długości życia, jest nic innego jak geny. Podkreślił jednak, że ludzie powinni zrozumieć, że mogą kontrolować to jak długo i jak dobrze żyją.
Odnosząc się do epigenetyki, stwierdził, że ludzie kontrolują swoje geny. Epigenetyka zakłada bowiem, że czynniki stylu życia mogą mieć wpływ na to czy geny są aktywne. Zaznaczył, że nasze wybory nie są bez znaczenia.
W czasopiśmie Nature w 2023 roku pojawiło się badanie, które dowiodło, że osoby ze zdrową dietą mają większe prawdopodobieństwo długiego życia - żyły bowiem około dekady dłużej.
Według naukowców było to prawdopodobne, ponieważ uczestnicy jedli więcej produktów pełnoziarnistych, orzechów i owoców morza. Co więcej, ograniczyli również słodkie napoje i przetworzone mięso.
Teraz doktor Roizen podzielił się produktami, które spożywa każdego tygodnia. Jak twierdzi mają one spory wpływ na jego długowieczność.
Oliwa z oliwek
Jak powiedział doktor Roizen, każdego dnia spożywa on łyżkę oliwy z oliwek. Ten produkt rzeczywiście warto włączyć do diety. Wpływa ona dobroczynnie na nasze zdrowie. Ma ona właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
Oliwa z oliwek obniża również poziom cholesterolu LDL a podnosi poziom HDL. Może również pomóc z obniżeniem ciśnienia krwi. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K, działa więc przeciwzakrzepowo, pomaga w walce z nieżytem żołądka. Pomaga również ułatwić proces trawienia i pozbyć się toksyn z organizmu.
Pstrąg i łosoś
Doktor Roizen rozsmakował się również w łososiu i pstrągu. Pierwsza z ryb stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest również pełen aminokwasów, jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Pstrąg natomiast jest pełen kwasów EPA i DHA. Dostarcza pełnowartościowego białka i ma niewiele kalorii.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada również znalazła się w jego jadłospisie. Jest to idealny sposób na coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia. Gorzka czekolada powiązana została ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niższym poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi.
Grzyby
Grzyby również powinny zostać włączone do jadłospisu. Ekspert długowieczności postrzega je na przykład jako suplement i je je co najmniej pięć razy w tygodniu.
Awokado
Awokado także znalazło miejsce w jego jadłospisie. Już dwie porcje tygodniowe mogą obniżyć ryzyko choroby wieńcowej oraz chorób układu krążenia. Zawiera ono również tłuszcze jednonasycone i wielonasycone.