Na kaszel, dolegliwości żołądkowe i dobry sen. Tę miksturę poleca znany dietetyk
Kisiel lniany jest domowym remedium na różne schorzenia, często związane z trawieniem. Chociaż można go robić na różnych bazach, takich jak woda, kefir czy jogurt, tym razem skupimy się na wersji z dodatkiem ziół. Zobacz, jakie korzyści przynosi spożywanie kisielu lnianego z dodatkiem rumianku, jak go przyrządzić i jak najlepiej go pić.
Siemię lniane to produkt, który powinien być obecny w naszej codziennej diecie. Można je dodawać do owsianki, mieszanki jogurtowej z owocami i musli, posypywać nim dania czy też przygotowywać z niego kisiel.
Kisiel lniany - właściwości
Siemię lniane jest źródłem wielu wartościowych składników. Zawiera:
- witaminy z grupy B, C, E i K
- minerały - w tym potas, wapń i magnez
- kwasy omega-3, które mają korzystny wpływ na serce, pomagają w redukcji złego cholesterolu i działają przeciwmiażdżycowo
- błonnik, który wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi.
Badania dowiodły, że regularne włączanie nasion lnu do diety może obniżyć ryzyko wystąpienia raka piersi u pań oraz raka prostaty u panów.
Kluczowym składnikiem mającym wpływ na te właściwości są lignany – antyoksydanty z rodziny polifenoli, które działają podobnie do estrogenów. W siemieniu lnianym znajduje się ich aż 800 razy więcej w porównaniu do innych produktów roślinnych.
Jednym z głównych składników siemienia lnianego są substancje śluzowe, będące częścią rozpuszczalnego błonnika. Pomagają one łagodzić oraz chronić śluzówkę gardła i układu trawiennego, jednocześnie wspierając dobroczynne bakterie jelitowe.
Kiedy nie wolno pić siemienia lnianego?
Mimo że siemię lniane dostarcza sporo kalorii, nie powinno być spożywane w dużych ilościach, głównie z powodu dużej zawartości błonnika. Jego zdolność do absorbowania wody oraz rozpuszczonych w niej substancji sprawia, że spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do problemów z trawieniem, takich jak zaparcia.
Kiedy decydujemy się na spożycie siemienia lnianego, warto zwiększyć ilość spożywanych płynów – przynajmniej o pół szklanki na każdą porcję nasion. Pamiętajmy również o zachowaniu co najmniej dwugodzinnej przerwy przed przyjęciem leków czy suplementów diety.
Kisiel lniany z rumiankiem
Przepis na ten zdrowy napój przedstawił znany dietetyk, dr Bartosz Kulczyński, w jednym z filmów na YouTube.
Potrzebujesz: dwóch łyżek siemienia lnianego, 250 ml wody i łyżki suszonych kwiatów rumianku. Zarówno całe nasiona, jak i zmielone są dobre, ale ważne jest, aby mielić je tuż przed przyrządzaniem.
Zalej rumianek wrzątkiem, a po zaparzeniu dodaj do niego siemię lniane. Po zgęstnieniu mikstury jest gotowa do picia.
Kiedy i jak pić kisiel lniany?
Taki kisiel pomaga w trawieniu, łagodzeniu objawów choroby wrzodowej i innych dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. W przypadku problemów z gardłem można pić go nawet trzy razy dziennie.
Zobacz galerię: Zioła wspomagające trawienie