Redukuje stany zapalne i ma aż 11 dodatkowych korzyści. Zjedz codziennie owsiankę na śniadanie

2024-11-07 14:48

Owsianka na śniadanie może wydawać się dość dużym banałem. Jednak nie każdy wie, że tego typu posiłek to nie tylko spora dawka białka i węglowodanów złożonych. W jednym z wywiadów księżna Kate Middleton zdradziła, że codziennie sięga po owsiankę, bo wie, jak wiele cennych właściwości może skrywać się w małej miseczce.

Redukuje stany zapalne i ma aż 11 dodatkowych korzyści. Zjedz codziennie owsiankę na śniadanie
Autor: Fot. Getty Images

12 benefitów, to liczba odnosząca się do korzyści, jakie czerpie nasz organizm kiedy każdego dnia zdecydujemy się na płatki owsiane. Zaletą posiłku jest nieograniczona fantazja, która wpływa na ostateczną formę i smak. Poniżej wyjaśniamy jak zmienia się nasze ciało kiedy wybieramy owsiankę.

W formie: Płatki owsiane

Co daje codzienne jedzenie owsianki? O wielu faktach mogłeś nie wiedzieć

Wszystkie płatki owsiane dostarczają witamin i minerałów, ale dietetycy najczęściej polegają płatki górskie, które nie zostały poddane żadnej obróbce. Choć są dosyć grube i mięsiste to wystarczy wcześniej zalać je wrzątkiem, następnie wylać wodę i dodać mleko, czy ulubiony napój roślinny lub jogurt. 

Niektórzy są nawet zdania, że to właśnie uprzednie sparzenie płatków owsianych lub ich zagotowanie sprawia, że przyswajamy więcej wartości odżywczych. Skoro mamy za sobą cenne wskazówki, warto przejść do korzyści płynących ze spożywania owsianki. Poniżej wymieniamy 12 kluczowych benefitów.

  1. Cenne źródło błonnika niezbędnego dla układu pokarmowego.
  2. Zwiększa uczucie sytości, pomagając kontrolować głód.
  3. Pomaga w utracie zbędnych kilogramów.
  4. Obniża poziom cholesterolu LDL dla zdrowia serca.
  5. Wspomaga regularne trawienie i zdrowie jelit.
  6. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
  7. Zawiera korzystne związki dla zdrowia mikrobiomu jelitowego.
  8. Poprawia zdrowie serca dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi.
  9. Zapewnia źródło białka.
  10. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, takie jak mangan, magnez, żelazo i fosfor.
  11. Może zmniejszać stany zapalne.
  12. Wspiera w osiągnięciu długowieczności.

Zdarzają się opinie, że owsianka, zamiast odchudzać, tuczy. Prawda jest jednak taka, że każdy produkt w nadmiarze sprzyja przybieraniu na wadze. Dlatego kluczowy jest umiar, a przyrządzając śniadanie, w zupełności wystarczy 40 g, czyli ok. 5 dużych łyżek płatków, by przyrządzić syty posiłek. 

Poza tym zamiast czekolady, syropów, czy konfitur warto dodawać kilka świeżych owoców. W ten sposób nie nie doprowadzimy do tego, że śniadanie będzie miało wysoki indeks glikemiczny i zamiast pomagać nam schudnąć, sprawi, że przytyjemy. 

Nieoceniony błonnik, czyli dlaczego warto jeść owsiankę

W wymienionych wyżej korzyściach błonnik pokarmowy powracał kilkakrotnie. To właśnie dzięki niemu z owsianki korzysta całe ciało. Za sprawą błonnika w naszym organizmie zachodzą takie zmiany jak:

  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • zatrzymanie uczucia sytości,
  • redukcja zaparć,
  • redukcja ryzyka raka jelita grubego.

Ponadto owies zawiera fitozwiązki, które wzbogacają mikrobiom jelit, wzmacniając tym samym naszą odporność. Natomiast obecność fitosteroli, związków fenolowych, tokoli i saponin wspomaga redukcję cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

Owsianka na odchudzanie i długowieczność

Kolejną zaletą owsianki jest duża zawartość białka. Jak wiadomo, organizm potrzebuje więcej energii, aby spalić białko, dlatego dostarczając odpowiednią dawkę, podkręcamy metabolizm i łatwiej nie tylko schudnąć, ale także zbudować masę mięśniową.

Spożywając płatki owsiane, dostarczamy do organizmu witaminy i minerały niezbędne m.in. we właściwej pracy serca, czy układu nerwowego. Już w jednej porcji znajdziemy mangan, żelazo, fosfor, czy magnez i cynk, a także witaminy takie jak A, E, K, czy  witaminy z grupy B.

Owies redukuje stany zapalne, dzięki czemu jesteśmy w stanie złagodzić dolegliwości układu trawiennego i obniżyć poziom trójglicerydów. Ponadto badania opublikowane na łamach Nutrition Journal wskazują, że owies ma potencjał zmniejszana ryzyka występowania chorób autoimmunologicznych. 

Z kolei badanie American Heart Association (AHA) wskazuje, że regularne spożywanie płatków osianych ma udowodnione działanie odwracające wskaźniki śmiertelności.