Podkręca metabolizm i poprawia potencję. Warto go jadać na surowo
Niektórzy je kochają, inni nienawidzą – zwłaszcza, gdy leży na pizzy. Ale dietetycy nie mają wątpliwości: bezsprzecznie warto jadać ananasa. Jest pyszny i orzeźwia w ciepłe dni, a lista korzyści z jego spożywania jest iście imponująca.
Przez wiele lat w Polsce ananasy były uznawane za rarytas i można było je kupić praktycznie tylko w puszce, a więc w formie wysoko przetworzonej. Obecnie jednak ananasy dostępne są niemal w każdym warzywniaku.
Robimy z nich sorbety, koktajle, jadamy na surowo, dodajemy do sałatek i dań mięsnych, stosujemy do ciasta, lodowych deserów, szaszłyków, a niektórzy nawet - ku oburzeniu kulinarnych purystów – dodają je do pizzy. Ale niezależnie od tego, w jaki sposób go jadamy, pewne jest to, że po prostu … warto to robić. A dlaczego? Wyjaśniamy to poniżej.
Ananas to skarbnica witamin i minerałów
Lista korzyści, jakie płyną z jedzenia ananasów, jest naprawdę duża. Wszystkie mają związek ze składnikami odżywczymi, jakie znajdują się w ananasie. Owoc ten zawiera:
- witaminę C
- witaminę B6
- kwas foliowy
- witaminę B1
- witaminę B5
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę K
- mangan,
- miedź,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- sód,
- potas
- cynk
- błonnik
- bromelainę - enzym roślinny, który rozkłada białka.
Pomaga schudnąć, zadbać o odporność i lepsze życie seksualne
Zdecydowanie powinny po niego sięgać osoby, które myślą o utracie zbędnych kilogramów. Owoc ten zawiera bowiem niewiele kalorii, za to jego naturalnie słodki smak pozwala zaspokoić apetyt na słodycze. Ananas zawiera również sporo błonnika, dzięki któremu jest idealną przekąską w trakcie odchudzania.
Jesse Feder, dietetyk z My Crohns and Colitis Team w rozmowie z portalem eatthis przyznaje wprost, że to właśnie dzięki błonnikowi ananas pozwala poczuć się nasyconym i uniknąć pokusy podjadania w ciągu dnia. Warto łączyć go np. z wysokobiałkowym jogurtem greckim.
Kolejną korzyścią z jedzenia ananasa jest lepsza odporność. Dzięki zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy jedzenia ananasa poprawia pracę układu odpornościowego. Ananas wpływa również na potencję, co z kolei jest zasługą m.in. witamin z grupy B, A i C, które poprawiają mikrokrążenie, co zdaniem wielu badaczy przekłada się na poprawę sprawności seksualnej mężczyzn.
Łagodzi ból stawów, obrzęki, zaparcia
Składnikiem, który obecny jest w ananasie i ma bardzo cenne – z punktu widzenia korzyści zdrowotnych – działanie, jest bromelaina, czyli enzym roślinny rozkładający białka. To dzięki niej jedzenie ananasa pozwala zapobiegać zaparciom i wzdęciom, wspiera także procesy trawienia – rozkłada bowiem białka do polipeptydów, co przyspiesza i usprawnia trawienie.
Ma ona również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, hamuje bowiem syntezę prozapalnych prostaglandyn, które wywołują ból i aktywują stany zapalne. Dlatego jedzenie ananasa zalecane jest osobom, którym dokuczają bóle stawów czy obrzęki (również pourazowe). Warunkiem takiego jej działania jest jednak spożywanie ananasa na surowo.