Poprawia trawienie i pomaga schudnąć. Wielu Polaków nadal go nie docenia

2024-05-31 11:49

Ananas to owoc budzący skrajne emocje - szczególnie gdy leży na pizzy. Ale dietetycy są zgodni: warto go jeść! Nie tylko ze względu na wyśmienity smak i orzeźwienie, jakie przynosi w upalne dni, ale również z powodu jego właściwości zdrowotnych. A te są naprawdę imponujące. Niestety, w Polsce sięgamy po niego zbyt rzadko.

Poprawia trawienie i pomaga schudnąć. Wielu Polaków nadal go nie docenia
Autor: Getty Images

Ananasy przez lata można było kupić w Polsce przede wszystkim w puszkach, a więc w formie mocno przetworzonej. Zalane słodkim syropem zdecydowanie traciły walory smakowe. Dziś przez większość roku można je kupić praktycznie w każdym supermarkecie.

Jednak do polskiej kuchni wciąż wkraczają za wolno - wielu z nas smak ananasa zna jedynie z pizzy hawajskiej lub deserów lodowych. Tymczasem z ananasa można robić koktajle i sorbety, jadać na surowo, dodawać do dań mięsnych i sałatek, deserów lodowych, szaszłyków, ciast - możliwości jest naprawdę wiele. Niezależnie jednak od tego, w jaki sposób go jadamy, pewne jest to, że zwyczajnie warto to robić. A dlaczego? Wyjaśniamy to poniżej.

Ananas – dlaczego warto go jeść?

Ananas to skarbnica cennych składników odżywczych

Lista korzyści, jakie płyną z jedzenia ananasów, jest naprawdę duża. Wszystkie mają związek ze składnikami odżywczymi, jakie znajdują się w ananasie. Owoc ten zawiera:

  • witaminę C
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę B1
  • witaminę B5
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę K
  • mangan,
  • miedź,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • sód,
  • potas
  • cynk
  • błonnik
  • bromelainę - enzym roślinny, który rozkłada białka.

Pomaga zadbać o sylwetkę, odporność i lepsze życie seksualne

Zdecydowanie powinny po niego sięgać osoby, które myślą o utracie zbędnych kilogramów. Owoc ten zawiera bowiem niewiele kalorii, za to jego naturalnie słodki smak pozwala zaspokoić apetyt na słodycze. Ananas zawiera również sporo błonnika, dzięki któremu jest idealną przekąską w trakcie odchudzania.

Jesse Feder, dietetyk z My Crohns and Colitis Team w rozmowie z portalem eatthis przyznaje wprost, że to właśnie dzięki błonnikowi ananas pozwala poczuć się nasyconym i uniknąć pokusy podjadania w ciągu dnia. Warto łączyć go np. z wysokobiałkowym jogurtem greckim.

Kolejną korzyścią z jedzenia ananasa jest lepsza odporność. Dzięki zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy jedzenia ananasa poprawia pracę układu odpornościowego. Ananas wpływa również na potencję, co z kolei jest zasługą m.in. witamin z grupy B, A i C, które poprawiają mikrokrążenie, co zdaniem wielu badaczy przekłada się na poprawę sprawności seksualnej mężczyzn.

Łagodzi ból stawów, obrzęki, zaparcia

Składnikiem, który obecny jest w ananasie i ma bardzo cenne – z punktu widzenia korzyści zdrowotnych – działanie, jest bromelaina, czyli enzym roślinny rozkładający białka. To dzięki niej jedzenie ananasa pozwala zapobiegać zaparciom i wzdęciom, wspiera także procesy trawienia – rozkłada bowiem białka do polipeptydów, co przyspiesza i usprawnia trawienie.

Ma ona również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, hamuje bowiem syntezę prozapalnych prostaglandyn, które wywołują ból i aktywują stany zapalne. Dlatego jedzenie ananasa zalecane jest osobom, którym dokuczają bóle stawów czy obrzęki (również pourazowe). Warunkiem takiego jej działania jest jednak spożywanie ananasa na surowo.