Smakuje obłędnie i jest skarbnicą zdrowia. Masło migdałowe wdziera się szturmem na polskie stoły
Masło migdałowe - ten kremowy przysmak ma wszystko, co najlepsze: wartości odżywcze, witaminy i minerały, a do tego charakterystyczny smak, który nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających smakoszy. W dodatku jest wegańskie, bez laktozy, bezglutenowe… i właściwie bez wad, oprócz... no właśnie, sprawdźmy wady i zalety masła migdałowego.
Masło migdałowe - właściwości i zalety
O tym, że masło orzechowe jest dobrym źródłem witamin, minerałów i białkowym paliwem, wiadomo nie od dzisiaj. W związku z tym, zamiast po raz kolejny prezentować niewątpliwe zalety masła orzechowego, przyjrzymy się zaletom innego masła – tym razem z migdałów.
Choć (jeszcze) nie jest tak popularne jak orzechowy wariant, warto poznać jego zalety, żeby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam zdrowe odżywianie, uwzględniające w diecie również masło migdałowe.
Z czego się składa masło migdałowe?
Co istotne, masło migdałowe w niektórych rejonach świata, szczególnie tam, gdzie migdały rosną naturalnie, nie jest niczym nowym czy rzadko spotykanym. W niektórych stronach popularne są również kremy i masła z innych orzechów, np. z pistacji. W Polsce masło migdałowe dopiero zaczyna robić furorę, dlatego rozłożymy je na czynniki pierwsze i starannie zanalizujemy jego zawartość.
Jakie są zalety masła migdałowego? Po pierwsze, jest wegańskie. Oznacza to, że osoby na diecie wegańskiej mogą śmiało po nie sięgać, a coraz więcej osób preferuje ten styl żywienia.
Poza tym, masło migdałowe jest bezpieczne dla osób, które mają alergie lub nietolerancje związane z mlekiem odzwierzęcym, głównie krowim, jak np. nietolerancja laktozy czy alergia na kazeinę.
Ponadto, część osób z alergią na orzechy ziemne nie ma alergii na migdały. Tu jednak należy zachować daleko idącą ostrożność i zweryfikować indywidualne reakcje na spożywanie masła migdałowego.
Masło migdałowe też dobrze smakuje - a nawet bardzo dobrze! Pasta z prażonych migdałów jest kremowa w konsystencji i świetna w smaku.
11 najlepszych zdrowych przekąsek na późną noc
Witaminy, minerały i substancje odżywcze w maśle migdałowym
Masło migdałowe jest bogate w substancje odżywcze. Warto tu wymienić m.in. witaminę E, która powszechnie jest znana jako „witamina młodości”. Ma również pozytywny wpływ na układ odpornościowy, co w sezonie jesienno-zimowym stanowi kolejną istotną zaletę.
Witaminy z grupy B, które znajdziemy w maśle migdałowym, zapewniają prawidłowy metabolizm, a także korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Masło migdałowe jest też bogate w minerały, takie jak doskonały dla układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego magnez, potas istotny dla serca i pracy mięśni, żelazo uczestniczące m.in. w procesach krwiotwórczych, wapń odpowiedzialny za zdrowie kości i zębów oraz mangan.
Obecne w migdałach polifenole znane są ze swoich antyoksydacyjnych właściwości, co zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i chorób metabolicznych i cywilizacyjnych.
Obecne w maśle migdałowym kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na mózg, a także serce i układ krążenia. L-arginina natomiast wspiera układ krążenia oraz może sprzyjać detoksykacji organizmu. Nie bez znaczenia są sterole roślinne, które mogą hamować wchłanianie cholesterolu.
Jak już wspomniano, masło migdałowe to również cenne źródło roślinnego białka. Ponadto masło migdałowe zawiera błonnik, którego odpowiednie porcje są gwarantem prawidłowego trawienia.
Wady masła migdałowego
Minusy? To niestety często cena, gdyż jest to produkt relatywnie drogi, choć niektóre osoby mają w zwyczaju robić masło migdałowe samodzielnie, z prażonych migdałów z dodatkiem oleju roślinnego. To wariant tańszy, chociaż oczywiście wymaga pewnych umiejętności. O ostrożności powinny też pamiętać, jak już wspomniano, osoby, które mogą się zmagać z uczuleniem na orzechy.
Masło migdałowe ma też dużo kalorii, co może być i plusem, i minusem. 100 g zawiera ok. 600-650 kcal, ale oczywiście, nie musimy jeść od razu 100 g. W zbilansowanej diecie porcja masła migdałowego to świetne źródło energii.