Sprawdź, co pyli w czerwcu i włącz do diety 3 rodzaje produktów. Poczujesz ulgę
Choć alergie wziewne najbardziej dokuczają wczesną wiosną, to także w czerwcu nie brakuje osób, które mają już dość pyłków, cieknącego kataru, czy łzawiących oczu. Najprostszym sposobem jest sięganie po leki antyhistaminowe sprzedawane bez recepty. Jednak mamy dodatkową propozycję, która pomoże w walce z alergenami.
Leki antyhistaminowe to często pierwsza rzecz, która przychodzi nam do głowy, kiedy kolejny raz zaatakował nas katar sienny lub nieżyt nosa spowodowany alergią. To oczywiście skuteczne i bardzo pomocne rozwiązanie. Naszym celem jest jedynie wskazanie, że określona dieta także może mieć zbawienny wpływ na zmniejszenie objawów. Poniżej podajemy 3 rodzaje cennych produktów.
Zjadaj podczas alergii, a poczujesz ulgę. 3 ważne składniki
Alergia to rodzaj reakcji immunologicznej na określony bodziec. Bez względu na to czy w grę wchodzą pyłki drzew, kurz, czy sierść, mechanizm działa tak samo. Dany alergen wchodzi w interakcje z komórkami błon śluzowych nosa, usta gardła i płuc.
Ostatecznie dochodzi do tego, że w organizmie zaczyna uwalniać się histamina i pojawiają się pierwsze objawy takie jak łzawienie, wodnisty katar, czy kichanie. Dlatego sięgamy po leki antyhistaminowe, aby opanować zachodzącą reakcję.
Warto jednak pamiętać, że niektóre składniki diety również są w stanie zablokować aktywność histaminy. Jednym z nich jest witamina C, której dużą dawkę znajdziemy nie tylko w cytrusach, ale także w czerwonej papryce, brokułach, kalafiorach, czy brukselce.
Kolejną grupą składników, które przynoszą ulgę podczas alergii, są probiotyki. W przeglądzie badań naukowych z 2021 roku wskazano, że dzięki probiotykom dochodziło do zmniejszenia nadreaktywności i stanu zapalnego wywołanego alergenami oraz zredukowania uwalniania cytokin. Dlatego borykając się z alergią, warto do jadłospisu dołączyć takie produkty jak:
- kiszonki,
- kefir,
- kombucha,
- jogurt naturalny.
Ostatnią grupą produktów, która może wspomóc nas w walce z uciążliwymi objawami alergii, jest żywność zawierająca kwercetynę i bromelainę. Kwercetyna to silny przeciwutleniacz, który znajdziemy m.in. w cebuli, jabłkach, czy grejpfrutach. Badania japońskich naukowców z 2022 roku opublikowane na łamach National Library of Medicine, wykazywały, że kwercetyna posiada zdolność hamowania histaminy, a zatem może działać wspomagająco w zwalczaniu objawów alergii.
Bromelaina zaś jak doskonale wiemy, występuje głównie w ananasach. Jest wiele badań potwierdzających, że tego rodzaju substancja wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. A z analizy przeprowadzonej 2023 roku przez tajskich naukowców wynika, że bromelaina może być pomocna w trakcie leczenia stanów zapalnych zatok wywołanych silną reakcją alergiczną.
Jeśli chcecie poznać więcej produktów, które pomogą w okresie wzmożonej ekspozycji na pyłki, czy inne alergeny, polecamy, aby zapoznać się z naszą dietą antyhistaminową.
Co pyli w czerwcu? Lato nie oznacza końca alergii
Mogłoby się wydawać, że w czerwcu nie dopadnie nas żadna ostra alergia. W końcu roślinność już się rozwinęła, drzewa nie kwitną i przestały pylić. Jednym słowem spokój. Nic bardziej mylnego. A zatem co pyli w czerwcu? Lista jest całkiem spora.
Po pierwsze, na przełomie czerwca i lipca kwitnie lipa. Gdzieniegdzie już czuć jej intensywny zapach więc jeśli ktoś jest uczulony, najlepiej wychodzić na spacery po deszczu, wieczorem może być ciężko.
Po drugie na baczności powinni mieć się wszyscy, którzy są uczulenia na pyłki traw i pokrzywy, bo to właśnie czerwiec obfituje w te alergeny i to intensywnie. Poza tym w czerwcu pyli także:
- czarny bez,
- babka zwyczajna,
- szczaw,
- komosa.
W powietrzu mogą pojawiać się także zarodniki grzybów mikroskopowych, czyli Cladosporium i Alternaria. Jeśli chcemy przygotować się na kolejne okresy, warto sprawdzić, co pyli w lipcu. Natomiast w innej naszej publikacji wyjaśniamy jak odróżnić czy doskwiera nam alergia, czy przeziębienie.