Wygląda jak zepsuty, ale to najzdrowszy rodzaj. Czarny czosnek chroni przed nowotworami

2024-09-13 13:47

Właściwości czosnku są cenione od lat. Roślina ta doczekała się nawet określenia odnoszącego się do naturalnych antybiotyków. Nie każdy jednak wie, że na rynku można dostać czarny odpowiednik. Skąd się bierze i dlaczego jest coraz bardziej poszukiwany? Naukowcy mówią o antynowotworowym działaniu.

Wygląda jak zepsuty, ale to najzdrowszy rodzaj. Czarny czosnek chroni przed nowotworami
Autor: Fot. Getty Images

Czarny czosnek może nie wygląda zbyt zachęcająco, ale warto dać mu szansę. Okazuje się, że choć niewiele osób o nim wie, to jednak nie jest żadną nowością. Analizujemy skąd bierze się jego nietypowy wygląd i jak roślina wpływa na nasze zdrowie.

Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Jak powstaje czarny czosnek? Nie ma w nim żadnej chemii

Nietypowy wygląd czosnku może budzić skrajne uczucia. Jednak już na wstępie warto zaznaczyć, że uzyskana barwa nie jest wynikiem modyfikacji genetycznych, czy skutkiem zastosowania chemikaliów.

Otóż, za kolor odpowiada obróbka termiczna. Świeży, jeszcze biały czosnek poddawany jest procesowi starzenia. Przez 60 dni przechowywany jest w specjalnej komorze, gdzie temperatura wynosi powyżej 60 st. Celsjusza i zachowana jest stała, wysoka wilgotność.

Już niemal pięć tysięcy lat temu na terenach dzisiejszej Korei ten rodzaj czosnku był uznany za rarytas dostępny wyłącznie dla arystokracji. 

Jak smakuje czarny czosnek i czemu jest tak cenny?

Opisana obróbka termiczna sprawia, że roślina traci wyrazisty zapach i smak. Mimo to nadal wykazuje ogromne właściwości prozdrowotne. Już w jednej główce kryje się aż 18 cennych aminokwasów, a zdaniem naukowców taka forma czosnku jest aż 10 razy zdrowsza niż wersja klasyczna.

Podczas fermentacji allicyna jest przekształcana w rozpuszczalne w wodzie związki antyutleniające, takie jak S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Najcenniejsze w czarnym czosnku są S-allilocysteiny, których poziom jest duży wyższy, niż w klasycznej, świeżej wersji rośliny.

Przeciwnowotworowe działanie czosnku było przedmiotem wielu badań. Analizy wykazały antyproliferacyjne działanie czosnku względem różnego rodzaju komórek rakowych. Obserwując myszy z guzem Morrisa, czyli nowotworem neuroendokrynnym o charakterze złośliwym, który często wiąże się z przerzutami do wątroby, naukowcy zauważyli, że podanie czosnku zmniejszyło guza i zahamowało komórki rakowe.

Przedmiotem kolejnych badań było zastosowanie olejku z czosnku jako pomocy w leczeniu nowotworów skóry. U gryzoni objętych terapią stwierdzono zmniejszenie częstotliwości występowania nowotworu.

Dodatkowym atutem jest fakt, że czarny czosnek wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Włączenie go do diety sprawia, że obniżamy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Spada także poziom cukru, a organizm szybciej pozbywa się toksyn. Może być pomocny również w łagodzeniu bólu stawów.