Wypełniona witaminą D3 i selenem. Ta ryba nie cieszy się w Polsce popularnością

2024-08-26 9:30

Ta ryba jest pełna cennych składników odżywczych, jednak na talerzach Polaków ląduje dość rzadko. Warto jednak rozważyć włączenie jej do swojego jadłospisu. Ta słodkowodna ryba może świetnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Wypełniona witaminą D3 i selenem. Ta ryba nie ciszy się w Polsce popularnością
Autor: fot. Getty Images Wypełniona witaminą D3 i selenem. Ta ryba nie ciszy się w Polsce popularnością

O tym, że ryby świetnie wpływają na nasze zdrowie, chyba nie trzeba przypominać. Nie chodzi oczywiście wyłącznie o ich smak. Wiele gatunków wypełnionych jest cennymi składnikami, takie jak chociażby kwasy omega-3.

Nie każdy jednak gatunek cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Niektóre są całkowicie pomijane podczas robienia zakupów. Przykładem może być słodkowodna ryba, która, choć wypełniona jest cennymi składnikami, rzadko trafia do koszyka.

Ryba bogata w składniki mineralne. Jazgarz jest rzadko wybierany

Chodzi mianowicie o jazgarza, który czasami nazywany jest również wodnym jeżem. Tę ostatnią nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi, który przypomina tego małego ssaka z kolcami. 

Jazgarz jest rybą słodkowodną, która zazwyczaj występuje w najniższych partiach zbiorników. W niej znajdziemy bogactwo składników odżywczych. Wymienić powinno się przede wszystkim witaminę D, wapń, selen czy chociażby fosfor.

Te składniki są niezbędne organizmowi, by mógł poprawnie funkcjonować. Warto również podkreślić, że mięso tej ryby jest chude, dzięki czemu sprawdzi się idealnie nawet dla osób, które chcą dbać o linię. Niestety, trzeba podkreślić, że ryba ta ma dużą ilość ości, co może wielu do niej zniechęcać. Uznaje się jednak, że mięso tej ryby jest bardzo smaczne.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jak jazgarz wpływa na organizm?

Jazgarz, dzięki zawartych w sobie składnikach może świetnie wpływać na pracę mózgu, wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego i zapobiegać hipercholesterolemii.

Na przykład, dzięki zawartości selenu może poprawiać prawidłowe funkcjonowanie  enzymów, usuwać wolne rodniki i chronić komórki i czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem.

Jod jest natomiast niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i jej aktywnej formy trójjodotyroniny (T3). A witamina D3 wpływa na funkcjonowanie gospodarki kostnej.

Jazgarz - gdzie kupić i co z niego zrobić?

Tę rybę niestety dość ciężko dostać w sklepie, nie tylko z powodu dużej ilości ości, ale również przez to, że wielu rybaków uznaje ją za szkodnika. Wszystko przez to, że ma w zwyczaju niszczyć i zjadać przynętę przeznaczoną dla większych ryb.

Ciekawostką jest, że ryba ta może zjeść siedmiokrotnie więcej pożywienia, niż wynosi jej masa ciała.

Jazgarz jest niezbędnym elementem tradycyjnej rosyjskiej zupy rybnej, zwanej również uchą. Przygotowuje się jej na bazie mięsa lub ryb słodowanych, w tym okonia i płotek. 

W zupie tej poza wywarem z małych ryb znajdują się również lin, karp i szczupak. 

Sonda
Podczas urlopu nad morzem z ryb wybierasz najczęściej: