Zapomniany olej obniża poziom cukru i cholesterolu. Wystarczy łyżka dziennie
Cukrzyca to choroba XXI wieku. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ta choroba również go dotyczy. Brak objawów w początkowej fazie może być zabójczy w przyszłości. Dlatego warto zmierzyć poziom cukru we krwi na czczo i zmienić nawyki żywieniowe. Dodanie do codziennej diety pewnego oleju poprawi także wyniki cholesterolu.
Profilaktyka jest wciąż niedocenianą formą wspierania zdrowia. Dość często reagujemy dopiero gdy coś nam dolega, ale wówczas może być już za późno. Choroba wkracza w fazę przewlekłą i do końca życia musimy brać leki. Można tego uniknąć, wystarczy regularnie wykonywać badania oraz dbać o właściwą dietę. Cukrzyca typu 2 jest tego najlepszym przykładem.
Jak obniżyć cukier? Koniecznie wypróbuj ten olej
Zbyt wysoki cukier na czczo powinien wzbudzić naszą czujność. Zgodnie z normami o poranku, przed jedzeniem wynik nie powinien przekraczać 99 mg/dl. Lekarze jednak coraz częściej zwracają pacjentom uwagę, że kiedy glukoza zaczyna wkraczać w tę górną granicę i wynosi od 90 md/dl wzwyż to warto przeanalizować codzienną dietę.
Dzięki temu mamy szansę uniknąć stanu przedcukrzycowego, który stwierdza się już od 100 do 125 mg/dl. Dobrym rozwiązaniem jest sięganie po naturalną żywność, która ma zdolność regulowania poziomu cukru we krwi. Przykładem jest olej z krokosza.
Badania opublikowane na łamach British Journal of Nutrition udowodniły, że spożywanie oleju z krokosza ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Naukowcy przeprowadzili eksperyment na szczurach.
Samce karmiono samą sproszkowaną karmą (510 g tłuszczu/kg) lub karmą uzupełnioną w kwas oleinowy (Omega-9) obecny w oleju z krokosza. Badania trwały od 5 do 30 tygodnia życia. Następnie w wieku 25 i 30 tygodnia życia gryzoni wykonano doustny test tolerancji glukozy i hiperinsulinemiczną klamrę euglikemiczną.
Suplementacja kwasem oleinowym wiązała się ze znacznie zwiększoną odpowiedzią insulinową na doustną glukozę. Odnotowano odwrotną korelację między wychwytem glukozy a poziomem triacylogliceroli w osoczu i objętością tłuszczu w jamie brzusznej.
Oznacza to, że ze względu na wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, olej z krokosza może być stosowany w zapobieganiu stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.
Olej z krokosza na cholesterol. Zmniejsza ryzyko udaru
Krokosz barwierski wyglądem przypomina nieco oset, ponieważ należy do tej samej grupy roślin. Różni się jednak rodzajem kwiatostanu, łodyga i liście także są dość charakterystyczne. Pomarańczowo-żółty odcień kwiatów sprawia, że krokosz bywa określany mianem łąkowego szafranu. Ekstrakt z płatków wykorzystuje się w kuchni oraz w celu barwienia tkanin.
Prozdrowotne właściwości rośliny skrywają się nie tylko w kwiatach, ale również w nasionach krokosza. Wytłaczany na zimno olej zachowuje to co najcenniejsze dla naszego zdrowia. Naukowcy zaznaczają, że w oleju znajduje się duże stężenie witaminy E i A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy, czy oleinowy oraz fitosterole.
Tak bogaty skład sprawia, że włączenie oleju z krokosza do codziennej diety pomaga obniżać poziom złego cholesterolu (LDL), a to przekłada się na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Spada ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu, czy zawału serca.