Jedz regularnie, a serce ci podziękuje. Polacy od nich stronią, a obniżają też cukier i cholesterol

2024-04-30 12:20

Choć te egzotyczne owoce są niewielkie, a wygląd suszonych niezbyt zachęca do sięgania po nie, to kryją w sobie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Smakują doskonale i świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, pizzy czy mięs. Warto po nie sięgać regularnie.

Jedz regularnie, a serce ci podziękuje. Polacy od nich stronią, a obniżają też cukier i cholesterol
Autor: Getty Images Jedz regularnie, a serce ci podziękuje. Polacy od nich stronią, a obniżają też cukier i cholesterol

Figi to świetny dodatek do potraw, ale nie tylko. Można je jeść surowe, suszone, można z nich także przyrządzić pyszny sos, sok czy dżem. Figi mają w sobie błonnik, dlatego szczególnie doceniają te owoce osoby, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Cztery suszone figi zawierają 100 kalorii i 14 proc. dziennej zalecanej dawki błonnika rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Dzięki zawartości naturalnych związków roślinnych takich jak polifenole, figi mają właściwości przeciwutleniające. Pomogą więc pozbyć się z organizmu wolnych rodników oraz zwalczać stany zapalne.

Czy figi są zdrowe?

Ten owoc doceniają również diabetycy. Badania wykazały, że dzięki zawartości kwasu abscysynowego mogą pomóc w kontroli glukozy we krwi. Warto także docenić figi za moc dobrych dla zdrowia składników odżywczych i witamin takich jak:

Potas, magnez i wapń są ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, zatem to kolejny powód, dla którego warto dodać figi do diety.

Figi: właściwości i wartości odżywcze

Na co pomaga jedzenie fig?

Prócz wspomnianych już polifenoli, figi zawierają także karotenoidy. Oba te składniki pomagają w detoksykacji czynników rakotwórczych, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Co więcej, pomagają również naprawiać uszkodzenia tkanek i DNA.

Z pewnością osoby cierpiące na problemy trawienne docenią figi. Syrop figowy może pomóc osobom zmagającym się z zaparciami. Jedno z badań naukowych wykazało, że figi łagodziły większość objawów związanych z zaparciami. Mowa o skróceniu czasu wypróżniania i zmniejszeniu liczby wypróżnień oraz złagodzeniu bólu brzucha.

Należy jednak pamiętać, że zarówno świeże, jak i suszone figi, zawierają w sobie witaminę K. Dlatego osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew takie jak warfaryna, powinny zwracać uwagę na poziom tej witaminy w diecie ze względu na fakt, że w wyniku interakcji tych owoców z lekami, leczenie może nie przynosić oczekiwanych efektów.

Niektóre osoby mogą być uczulone na figi, więc powinny omijać je szerokim łukiem. A ze względu na zawarty w nich błonnik, nie należy przesadzać z ilością zjadanych owoców, ponieważ w nadmiarze mogą spowodować biegunkę.