Ziemniaki w diecie mogą wydłużać życie. Ale tylko, jeśli przygotujesz je w ten sposób
Ziemniaki są uwielbiane przez wielu Polaków. Często są jednym z podstawowych dodatków do tradycyjnego obiadu. Okazuje się jednak, że są nie tylko bardzo smaczne, ale mogą również wydłużać życie. Naukowcy dzielą się nowymi badaniami.
Ziemniaki a przedwczesna śmierć. Naukowcy z nowymi badaniami
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków skrobiowych do obiadów. Nowe badanie opublikowane w Journal of Nutrition pokazuje, że włącznie większej ilości ziemniaków do diety może się wiązać z mniejszym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Muszą być one jednak przygotowane w odpowiedni sposób. Eksperci przypominają, że te bulwy są naturalnym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy całą masę błonnika pokarmowego, witaminy C, potasu i innych związków bioaktywnych, jak na przykład kwasy fenolowe. Jak mówi dietetyczka Lisa Andrews:
Ponadto ziemniaki zawierają skrobię oporną, która działa jak błonnik w organizmie. Powstaje ona wtedy, gdy ziemniaki są gotowane, chłodzone, a następnie ponownie podgrzewane
Erik Kristoffer Arnesen, jeden z autorów najnowszego badania i doktorant na Wydziale Żywienia Uniwersytetu w Oslo powiedział, że ziemniaki nie są uwzględnione w oficjalnych wytycznych dietetycznych, ponieważ nie ma wystarczającej liczby dowodów na ich wpływ na zdrowie. Pomimo że istnieje sporo badań dotyczących spożycia ziemniaków, Arensen twierdzi, że często uwzględnia się w nich przetworzone produkty ziemniaczane (jak na przykład frytki), które mogą nie mieć zastosowania w przypadku zwykłych ziemniaków.
Ziemniak nie taki zły, jak go malują. Specjaliści tłumaczą
Arensen wraz ze swoimi współpracownikami zebrali dane od 77 297 osób dorosłych, którzy byli zaproszeni na trzy badania przesiewowe. W tym czasie badacze zebrali informacje od uczestników, by określić ile ziemniaków - głównie gotowanych - zjadała każda osoba tygodniowo. Naukowcy przeanalizowali również ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny. Okres obserwacji wynosił średnio 33,5 roku. Badacze chcieli sprawdzić, czy istnieje związek pomiędzy spożywaniem większej ilości ziemniaków a śmiertelnością. Wyniki pokazały, że uczestnicy spożywający 14 ziemniaków tygodniowo mieli o 12 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiekolwiek przyczyny w porównaniu z osobami spożywającymi sześć lub mniej ziemniaków tygodniowo. Co więcej, u osób jedzących co najmniej 14 ziemniaków tygodniowo, niższe było również ryzyko przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia, choroby niedokrwiennej serca i zawału.
Według naukowców to badanie pokazuje, że ziemniaki niekoniecznie są tak złe, jak niektórzy uważają. Co więcej, według Arnesena, wcześniejsze przesłanki sugerujące, że ziemniaki mogą powodować niekorzystne skutki, wynikały ze spożywania produktów ziemniaczanych o wysokiej zawartości tłuszczu i soli, a nie ziemniaków samych w sobie.
Zaznaczamy jednak, że badania te miały charakter obserwacyjny.