Dieta przy chemioterapii chłoniaka [Porada eksperta]
Jak powinna wyglądać dieta przy chemioterapii chłoniaka? Co można jeść, a co nie jest wskazane?
Dzień dobry, dieta zawsze zależy od stanu odżywiania pacjenta, a także od skutków ubocznych stosowanej terapii. Nie ma jednej diety dobrej dla określonego rodzaju nowotworu. To, na co warto zwrócić uwagę to na pewno:
- zadbanie o utrzymanie stabilnej masy ciała. Jeśli masa ciała będzie się obniżać to zły znak. Należy wtedy zwiększyć energetyczność posiłków lub ew. dodać specjalistyczne preparaty odżywcze. Dobór preparatów powinien być uzgodniony z lekarzem prowadzącym.
- w czasie chemioterapii nie podajemy surowych mięs (także niedopieczonych), ryb (np. sushi) oraz dań z surowymi jajami. Nabiał powinien być naturalny i pasteryzowany (oczywiście jeśli nie na przeciwwskazań do jego spożywania).
- konieczne jest także adekwatne reagowanie do skutków ubocznych terapii. Przykładowo w przypadku braku apetytu warto zadbać o mniejsze posiłki, podawane co 2-3 godziny przez cały dzień. Można także - szczególnie w przypadku mdłości - podawać posiłki w temperaturze pokojowej. Idealnie sprawdzają się tu zupy kremy z dodatkiem gotowanego mięsa, jaj. W przypadku metalicznego posmaku w ustach można zrezygnować z używania metalowych sztućców na korzyść plastikowych itd.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.
Inne porady tego eksperta