Witamina B17 (amigdalina) w gorzkich pestkach moreli na raka [Porada eksperta]

2017-02-15 12:05

Czytałem, że witamina B17, czyli amigdalina, może pomóc chorym na raka? Czy to prawda? Czy jedzenie gorzkich pestek moreli w czasie choroby nowotworowej ma sens?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dzień dobry, zdecydowanie odradzam przyjmowanie pestek z amigdaliną. Można bowiem się spodziewać pogorszenia funkcji trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga, ból brzucha, wzdęcia, nudności. U pacjentów z zespołem złego wchłaniania może pogorszyć się wchłanianie innych, cennych składników odżywczych. Ponadto, niestety, nie znane są interakcje pomiędzy witaminą B17, a cytostatykami. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.

JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?

Pytanie 1 z 9
Jak określisz swoje samopoczucie?
JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?