Witamina B17 (amigdalina) w gorzkich pestkach moreli na raka [Porada eksperta]
Czytałem, że witamina B17, czyli amigdalina, może pomóc chorym na raka? Czy to prawda? Czy jedzenie gorzkich pestek moreli w czasie choroby nowotworowej ma sens?
Dzień dobry, zdecydowanie odradzam przyjmowanie pestek z amigdaliną. Można bowiem się spodziewać pogorszenia funkcji trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga, ból brzucha, wzdęcia, nudności. U pacjentów z zespołem złego wchłaniania może pogorszyć się wchłanianie innych, cennych składników odżywczych. Ponadto, niestety, nie znane są interakcje pomiędzy witaminą B17, a cytostatykami. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.
Inne porady tego eksperta