Jak stosować proszek zasadowy? [Porada eksperta]
Witam, jestem pięć lat po chemioterapii, wyniki są dobre, ale czuję, że nie wróciłem do pełnej formy. Koleżanka mi poleciła i od niedawna stosuję proszek zasadowy. Jest na nim napisane, aby pić go 1 raz dziennie, jednak gdzieś w internecie znalazłem informację że można częściej go stosować. Np: "stosując preparat po raz pierwszy, w celu szybkiej neutralizacji kwasów, można spróbować zwiększyć dawkę do 2-3 łyżeczek dziennie. (W przypadku pojawienia się zaburzeń jelitowych trzeba zrobić 1-2 dniową przerwę a następnie zmniejszyć dawkę)". Żeby zmniejszyć wagę ciała, "Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem (patrz także poniżej: Proszek Zasadowy a nadwaga)". Ja stosuję proszek zasadowy Langsteiner 300 g i mam pytanie, jaka dawka może być stosowana bezpiecznie, aby sobie nie zaszkodzić? Oczywiście czytałem, że można się tym zatruć, ale nawet w dużych dawkach jest to rzadkie. I sobie myślałem, czy jak będę go stosował 3 razy dziennie, to nie zaszkodzi? A chciałem się odkwasić i odtruć po leczeniu chemią i stosuję to, można powiedzieć, też w celach wspomagających odchudzanie.
Dzień dobry, przede wszystkim odradzam stosowanie proszków mających na celu odkwaszenie organizmu. Jeśli ma Pan kłopoty z nadmierną ilość kwasów żołądkowym (i ew. zgagę z tym związaną) to należy udać się do lekarza, aby zlecił odpowiednie leki. Jeśli jednak nie ma Pan tego typu trudności to najlepiej zastosować dietę bogatą w warzywa, owoce, naturalny nabiał. Niestety nie pisze Pan na co konkretnie Pan chorował - na jaki nowotwór. Zakładając jednak, że przewód pokarmowy aktualnie jest w dobrym stanie zachęcałabym do zastosowania diety, w której udział warzyw jest duży. To one właśnie - obok owców i kaszy jaglanej - działają zasadująco. Oprócz tego można rozważyć ograniczenia produktów silnie zakwaszających np. dużych ilości mięs (chyba, że ma Pan konieczność zastosowania diety wysokobiałkowej), przetworzonych oczyszczonych zbóż, słodkich napojów itd. Proszę także pamiętać o dużej ilości wody, dzięki której łatwiej usunąć produkty przemiany materii. Powodzenia
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.
Inne porady tego eksperta