Dieta w chemioterapii raka płuca [Porada eksperta]

2009-03-30 16:37

Chciałabym się dowiedzieć, jaką dietę powinna stosować osoba będąca w trakcie chemioterapii. Konkretnie chodzi o kobietę lat 54, rozpoznanie - nowotwór złośliwy prawego płuca i oskrzela (drobnokomórkowy). Proszę o podanie produktów, których nie należy stosować podczas chemioterapii.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dzień dobry, w czasie chemioterapii możliwych jest bardzo wiele skutków ubocznych. Dlatego też w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby w miarę możliwości je minimalizować, np. w przypadku mdłości - zadbać o to, aby porcje jedzenia były mniejsze, lżejsze, ale częściej. Często tez pomaga, aby posiłki podawane były w temperaturze pokojowej itd. Najważniejszym dietetycznym celem podczas leczenia będzie utrzymywania masy ciała - dlatego też pomiędzy kursami chemii warto szczególnie dbać o prawidłową energetyczność diety. W przypadku trudności z przyjmowaniem posiłków pomocne są preparaty typu nutridrink. Warto jeszcze przed rozpoczęciem pierwszej chemii zapytać o to lekarza prowadzącego. Jeśli chodzi o same produkty - tu warto spytać lekarza czy przyjmowane leki nie wymagają eliminacji określonych grup produktów z jadłospisu. Często zdarza się tak w przypadku nabiału. Jednak to lekarz ostatecznie decyduje o konieczności takiego ograniczenia. Ponadto w czasie chemioterapii nie wolno spożywać produktów z surowym/niedopieczonym mięsem, surowych ryb, surowych jaj i deserów z surowymi jajami. Bardzo ważne jest, aby produkty były naturalne i świeże, a podawany nabiał (jeśli nie ma przeciwwskazań) pasteryzowany. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.