KUCHNIA POLSKA – czy wiesz co naprawdę jesz?
Polska kuchnia - obfita, smaczna i z pewnością zdrowa. Stanie się idealna, gdy pozbędziemy się utartych schematów żywienia. Warto zatem obalić ostatni bastion mitów na temat „żelaznych punktów” naszej diety np. kanapek, wędliny, zup ze śmietaną.
Codziennie kanapka z żółtym serem i/lub wędliną na drugie śniadanie
To jest najczęściej występujący model kanapki, który rodzice robią dziecku do szkoły, ludzie przynoszą ją do pracy i można ją kupić w wielu barach. Kanapka na ogół składa się z białego pieczywa o niskiej wartości (puste kalorie), ma natomiast dużą zawartość nasyconego tłuszczu (masło i żółty ser), a wędliny – co wiemy już od dawna – są produktami przetworzonymi, o dużej zawartości środków konserwujących i wypełniaczy (często preparaty z modyfikowanej genetycznie soi).
» Co zamiast?
Kanapka z razowego pieczywa posmarowanego miękkim avocado, przełożona listkami sałaty, z kawałkiem mięsa, upieczonego z dodatkiem ziół w domowym piekarniku listkami sałaty. Można też zrobić pasztet z fasoli albo soczewicy z gotowanymi warzywami, mielonym siemieniem lnianym, jajkiem i oliwą. Wtedy pieczywo smarujemy przecierem pomidorowym z bazylią, a do środka wkładamy kawałki pasztetu. Innym rozwiązaniem jest zrobienie na drugie śniadanie sałatki owocowo-warzywnej z ulubionych składników, w miarę możliwości sezonowych.
Popijanie posiłku herbatą
Bardzo popularne wciąż, chociaż nie zaleca się w ogóle popijania posiłków napojami. Tym bardziej herbatą, gdyż może ona hamować wchłanianie żelaza z posiłków. Płyny pijemy pomiędzy posiłkami, co najmniej pół godziny przed i po. Wyjątkiem są napoje alkoholowe, które uzupełniają smak potraw (wino do obiadu lub kieliszek wódki do śledzia).
Jajecznica na śniadanie
Istnieje schemat pożywnego polskiego śniadania, które nie może obejść się bez jajek, zwłaszcza w postaci jajecznicy, smażonej na maśle, okraszonej kiełbasą. w każdej postaci. A tymczasem jajecznica w naszej diecie jest bombą kaloryczną i cholesterolową i wyczerpuje limit cholesterolu na cały dzień. I mimo że kojarzy się z odświętnym posiłkiem, jedzona jest częściej niż raz w tygodniu, w dodatku w towarzystwie białego pieczywa i popijana słodką herbatą lub kawą.
» Co w zamian?
Możemy zrobić pożywne, rozgrzewające śniadanie, które będzie miało dodatkowo własności rozgrzewające. Gotując płatki owsiane lub kasza jaglaną na wodzie, dodając do niej pokrojony banan, orzechy, rodzynki, pestki dyni, cynamon i goździki dostarczymy organizmowi niezbędnych węglowodanów. Takie śniadanie będzie znacznie większą wartość odżywczą i dobrze wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie. Do picia świeży sok, np. z marchwi i grapefruita.
Kajzerka jako podstawowe pieczywo
Mąka pszenna oczyszczona, z której robi się białe pieczywo jest pozbawiona najcenniejszych składników odżywczych błonnika, witamin i składników mineralnych. Często białe pieczywo, pieczone w supermarketach przygotowane jest z wcześniej z zamrożonego ciasta z dodatkiem spulchniaczy i konserwantów. Takie pieczywo nie może sprzyjać zdrowiu.
» Co w zamian?
Jedzmy pieczywo z mąk z pełnego przemiału. Najlepiej, jeśli jest to chleb na naturalnym zakwasie. A jeśli już nie możemy rozstać się z białym pieczywem, to kupujmy chleb z mąki żytniej, nie pszennej, i jedzmy go raz, dwa razy w tygodniu.
Parówki dla dziecka
Nie ma na rynku parówek szczególnie przeznaczonych dla dzieci. Nawet, jeśli się tak nazywają to mają tę samą recepturę, co zwyczajne, tłuste parówki. Parówki z diety dziecka powinny zostać całkowicie wyeliminowane. Mają małą wartość odżywczą i wysoką zawartość nasyconego tłuszczu, poza tym wytwarza się je ze składników niskiej jakości. Warto czytać dokładnie informację o składzie na opakowaniu produktu, żeby wiedzieć czym karmimy dziecko.
» Co w zamian?
Najlepiej to, co same przyrządzimy w domu. Twarożek z chudego sera z niewielką ilością śmietany lub jogurtu i szczypiorkiem, pasta z jajka z dodatkiem twarogu, pasztet domowy z chudego mięsa, wspomniany już pasztet warzywny.
Szklanka mleka=zdrowie
Obecnie sprzedawane mleko jest najczęściej mlekiem przetworzonym – UHT . W związku z tym struktura białka zawartego w tym mleku nie jest taka sama jak w mleku świeżym. Ponadto białko mleka krowiego nie przez wszystkich jest dobrze tolerowane przez układ pokarmowy.
» Co w zamian?
Bardziej przyswajalną formą nabiału jest kefir, jogurty (uwaga na dodatek cukru) oraz twarogi.
Rosół z kurczaka w chorobie
Jakość drobi z masowych hodowli pozostawia coraz częściej wiele do życzenia. Wpływa na nią skład pasz wzbogacanych substancjami przyspieszającymi wzrost i przyrost masy ciała. Wywar z takiego mięsa nie pomoże w chorobie.
» Co w zamian?
Bulion warzywny z goździkami, tymiankiem, imbirem i oliwą. Trzeba go długo gotować na wolnym ogniu, aby uzyskać pełnię smaku. Będzie pożywny, rozgrzewający, wzmacniający i zdrowy.
Śmietana w każdej zupie
W polskiej kuchni przyjęło się, że zupy: pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, jarzynowa (i wszystkie jej odmiany) doprawia się śmietaną, której zwykle jest w nich za dużo. Nadmiar śmietany powoduje, że wszystkie zupy smakują podobnie oraz znacznie podnosi kaloryczność, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.
» Co w zamian?
Alternatywą dla naszej polskiej pomidorowej będzie krem z pomidorów z dodatkiem oliwy i bazylii oraz prażonych ziaren słonecznika. Ogórkowa może się świetnie obejść bez śmietany, za to dorzućmy do niej więcej koperku i tymianek. A jeśli już zupa koniecznie ze śmietaną, to dodajmy ją na talerzu, mniej więcej pół łyżeczki na porcję.