10 gramów więcej. Tyle wystarczy, by zmniejszyć ryzyko udaru

2023-06-14 8:35

Udar mózgu to stan zagrażający życiu. Ryzyko udaru można jednak zmniejszyć na różne sposoby, a jeden z nich jest ściśle związany z dietą. Jak przekonuje ekspertka, wystarczy minimalnie zwiększyć dzienne spożycie jednego ze składników pokarmowych, by obniżyć ryzyko udaru o 23 proc.

10 gram więcej. Tyle wystarczy, by zmniejszyć ryzyko udaru
Autor: Getty Images 10 gram więcej. Tyle wystarczy, by zmniejszyć ryzyko udaru

Do udaru mózgu dochodzi z powodu nagłej blokady dopływu krwi do części mózgu, wywołanej przez zakrzep lub zator w naczyniu krwionośnym. Pozbawione tlenu i substancji odżywczych fragmenty tkanki mózgowa zaczynają wówczas obumierać.

Ryzyko udaru zwiększają niektóre choroby, w tym miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i otyłość, a także styl życia, w tym nieprawidłowa dieta. Zdaniem ekspertów ryzyko udaru może zmniejszyć modyfikacja sposobu odżywiania.

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko udaru

Jedną z takich modyfikacji, którą każdy z nas może wprowadzić właściwie bez większego wysiłku, jest zwiększenie w diecie ilości błonnika pokarmowego.

Jak przekonuje dr Shireen Kassam, założycielka Plant-Based Health Professionals UK, propagatorka diety wegetariańskiej i wegańskiej, zwiększenie w codziennym menu błonnika o zaledwie 10 g może zmniejszyć ryzyko udaru aż o 23 proc. - a więc prawie o jedną czwartą.

Potwierdzają to wyniki badania opublikowanego w European Heart Journal, w którym uczestniczyło ponad 400 tys. osób z dziewięciu europejskich krajów. Zespół badaczy oceniał, w jaki sposób różne produkty spożywcze wpływają na ryzyko udaru, a obserwacja trwała średnio 12,7 lat.

Badanie jednoznacznie pokazało, że osoby, które zwiększyły spożycie błonnika o zaledwie 10 g dziennie, miały mniejsze ryzyko udaru. Ryzyko było niższe również u tych, którzy jedli więcej warzyw i owoców.

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Najlepsze źródła błonnika

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to jeden z niezbędnych składników odżywczych. Występuje w nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego. Wyróżnia się dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Włókna rozpuszczalne obniżają m.in. stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, z kolei błonnik nierozpuszczalny pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit.

Najcenniejsze źródła błonnika to:

  • surowe warzywa
  • surowe owoce
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału (ciemne pieczywo i makaron, brązowy ryż, gruboziarnista kasza)
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, soja, groch, ciecierzyca itp)
  • otręby pszenne
  • płatki owsiane, żytnie, jęczmienne

Zgodnie z danymi EFSA - Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności - dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić co najmniej 25 gramów. To minimalna zalecana ilość, dzięki której jelita pracują prawidłowo.