5 błędów diety wegetariańskiej. Sprawdź, czy popełniasz jeden z nich
Zmiana nawyków żywieniowych wcale nie musi być korzystna, nawet kiedy uważamy, że rezygnując z mięsa, będziemy zdrowsi. Powodem jest to, że samodzielne układanie jadłospisu, bez odpowiedniej wiedzy dotyczącej poszczególnych składników odżywczych możemy doprowadzić do wielu niedoborów. Dietetyczka wymienia popularne błędy.
Zdarza się, że rezygnujemy z jedzenia mięsa z bardzo różnych względów. Niektórzy robi to w trosce o dobro planety, inni z miłości do zwierząt, a jeszcze inni ze względów zdrowotnych. Niemniej, o ile ograniczenie tego typu składnika, zwłaszcza w postaci czerwonego mięsa będzie zdecydowanie dobrą decyzją, o tyle całkowicie wykluczenia takiej formy białka może się źle skończyć dla naszego zdrowia bez posiadania odpowiedniej wiedzy. Wyjaśniamy, o jakie błędy chodzi.
Co jeść na diecie wegetariańskiej? Oto popularne błędy
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, czyli taka, która wyklucza z codziennego menu wszelkie rodzaje mięsa, może być korzystna dla zdrowia. Nie brakuje jednak pułapek, które mogą nam zaszkodzić. Monika Kaczmarek, dietetyczka Narodowego Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje pięć popularnych błędów, na które musimy uważać jeśli decydujemy się przejść na wegetarianizm.
Po pierwsze uważajmy na roślinne odpowiedniki. Na rynku nie brakuje wegańskich burgerów, smalców, pasztetów, czy serów pozbawionych mleka. Specjalistka podkreśla, że tego typu żywność, choć nie zawiera mięsa, czy nabiału, to stanowi formę wysokoprzetworzoną, w której znajdziemy choćby różnego typu skrobię.
To nie wszystko, przykładowo roślinny ser ma tyle samo kalorii, co klasyczny, ale często nie zawiera białka. Stąd dużo lepszym wyborem będzie sporadyczne sięganie po zwykły żółty ser, niż po wegański odpowiednik.
Dietetyczka podkreśla również, że w roślinnych pasztetach, kiełbaskach etc. znajdziemy dużo soli, cukrów prostych czy nasyconych kwasów tłuszczowych. A jak wiemy, tego typu składniki przyczyniają się do wielu chorób w tym problemów metabolicznych, czy sercowo-naczyniowych.
Po drugie tylko nabiał zamiast mięsa i ryb. Dietetyczka wskazuje, że to także popularny błąd. Chcąc dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę białka, nie możemy opierać jadłospisu wyłącznie na mleku i jego produktach. Rezygnując z mięsa, tracimy źródło niezbędnej witaminy B12 oraz żelaza. Dlatego w codziennych posiłkach nie może zabraknąć roślinnych źródeł białka takich jak: strączki, ciecierzyca, komosa, kasza jaglana, soczewica.
CZYTAJ TEŻ: Darmowa pomoc specjalisty już kolejnego dnia. Skorzystaj z platformy CDO
Co jeść gdy nie je się mięsa? Nie zapominaj o omega-3
Dietetyczka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że choć z różnych względów świadomie eliminujemy mięso, to już nie koniecznie śledzimy konsekwencje takiej decyzji. Otóż w grę wchodzi wspominana wyżej witamina B12. Jej niedobory mają fatalne skutki dla zdrowia. Pojawia się łojotok skóry głowy, problemy ze snem, pogorszenie widzenia, spadek odporności, czy nawet objawy demencji.
Dlatego będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, należy regularnie badań poziom witaminy B12 we krwi, a jeśli wyniki wskażą na niedobory, lub będą bliskie niskich wartości, warto zmodyfikować dietę.
Pomocne może być skorzystanie z Centrum Dietetycznego Online. To darmowa platforma, gdzie czekają na nas specjaliści. Konsultacja jest darmowa i odbywa się w formie wideorozmowy.
Dietetyczka Monika Kaczorek wskazuje również, że wybierając dietę wegetariańską, zapominamy o odpowiedniej dawce wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Pamiętajmy, że tego typu kwasy działają przeciwzapalnie, wspierają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego. Dlatego w codziennej diecie wegetarian nie może zabraknąć takich składników jak:
- siemię lniane,
- olej lniany,
- olej rzepakowy,
- nasiona chia,
- nasiona konopi,
- orzechy włoskie,
- pestki,
- tłuste ryby morskie,
- owoce morza,
- algi.
Ostatnim błędem wskazanym przez dietetyczkę w przypadku wegetarian jest zapominanie o tym, by wybierać żywność dobrej jakości. Każda dieta eliminacyjna wiąże się z brakiem określonych wartości odżywczych, dlatego ich uzupełnienie we właściwej formie jest niezbędne dla zachowania zdrowia.
Stąd tak ważne jest to, by zmieniając dietę skonsultować codzienne wybory ze specjalistą, zwłaszcza jeśli możemy zrobić to zupełnie za darmo korzystając z dietetyka na NFZ dostępnego bez długich kolejek na platformie CDO.
CZYTAJ TEŻ: Prywatnie wydasz majątek, a tu skorzystasz za darmo. Terminy do specjalistów nawet na jutro