Barszcz czerwony - wartości odżywcze, kalorie
Barszcz czerwony to zupa z buraków ćwikłowych. Największą popularnością cieszy się tradycyjny, domowy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami. Jednak na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czysty barszcz czerwony z uszkami. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma barszcz czerwony zakwas na barszcz czerwony i ile kalorii (kcal) ma barszcz czerwony.
Spis treści
- Barszcz czerwony - tradycyjny, domowy barszcz czerwony
- Barszcz czerwony - zakwas buraczany na barszcz
- Barszcz czerwony Magdy Gessler
- Barszcz czerwony - właściwości buraków, z których przygotowuje się barszcz
- Barszcz czerwony - wartości odżywcze, kalorie
Barszcz czerwony to zupa sporządzana z buraków ćwikłowych, na soku buraczanym poddanym fermentacji mlekowej (ukwaszonym) lub zagęszczonym soku buraczanym, na wywarze jarskim z dodatkiem dużej ilości przypraw. Największą popularnością cieszy się tradycyjny, domowy barszcz czerwony zabielany z ziemniakami. Jednak na wigilijnym stole najczęściej pojawia się czysty barszcz czerwony z uszkami.
Barszcz czerwony - tradycyjny, domowy barszcz czerwony
Barszcz nieodmiennie kojarzy się z burakami, jednak nie jest barszczem w swoim pierwotnym znaczeniu. Barszcz to określenie na kwaśną zupę przygotowywaną początkowo z rośliny o nazwie barszcz zwyczajny, a później z różnych warzyw (kapusta, szczaw, buraki) kiszonych lub zaprawianych octem.
Barszcz zwyczajny to do dziś bardzo powszechnie rosnąca roślina na terenie całej Europy i Azji, która jednak straciła swoje znaczenie kulinarne. Od niej wywodzi się powiedzenie „Tani jak barszcz”. Buraki w XVI wieku również stanowiły element zupy, jednak innej – kwaszeniny, która była przede wszystkim pożywieniem ubogich.
W tym samym czasie co barszcz z barszczu zwyczajnego jedzono buraki pod nazwą „ćwikła”. Zanim jednak barszcz zaczęto gotować z buraków, nazwę tę przejęła zupa gotowana na zakwasie z mąki żytniej lub otrąb żytnich, na co potwierdzeniem są przepisy z XVII-wiecznych książek kucharskich.
W książce kucharskiej z 1735 roku pojawia się określenie „burakowy barszcz”, co wskazuje, że około połowy XVIII wieku zaczęto gotować barszcz z buraków, ale jednocześnie znane są inne barszcze, a najbardziej barszcz biały na mące żytniej.
Pierwsze wzmianki o zupie nazywanej barszczem pojawiają się w zapiskach z XVI wieku. Najbardziej znane dzieło z tego okresu, w którym pada słowo „barszcz” to „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja.
Z pewnością jednak jest w nim mowa o zupie z barszczu zwyczajnego (Heracleum sphondylium), a nie z buraków (Beta vulgaris). W XVI-wiecznym zielniku Szymona Syreńskiego w rozdziale „Barszcz nasz polski” przeczytamy:
„Barszcz nasz znajomy jest każdemu u nas, w Rusi, w Litwie, w Żmudzi, aniżliby się mógł z okolicznościami swymi opisać. Do lekarstwa i stołu użyteczny jest bardzo smaczny. Tak korzeń jako liście. Acz korzeń tylko do lekarstwa użyteczniejszy jest, liście zaś do potraw. Zbierają liście w Maju pospolicie. Smaczna i wdzięczna jest polewka barszcz jak o go u nas w Rusi i w Litwie czynią. Bądź sam tylko warzony, bądź z kapłonem albo z innymi przyprawami, jako z jajcy, ze śmietaną, z jagły .“
Każda gospodyni domowa ma własny przepis na wigilijny barszcz czerwony i w każdym domu ma on nieco inny smak. Jest to barszcz postny, którego nie przygotowuje się na kościach lub wędzonce, a jedynie na warzywach z dodatkiem grzybów bądź ryby.
Barszcz doprawia się solą i cukrem. Nie używa się pieprzu. Obecnie bardzo często barszcz wigilijny to barszcz z torebki lub koncentratu z kartonu. Przygotowanie tradycyjnego polskiego barszczu wymaga nieco zachodu, jednak smak tej polskiej zupy nie ma sobie równych.
W czasopiśmie „Gospodyni Wiejska” z 1877 roku czytamy4, że „Nastawia się w rondlu dobrze oczyszczone grzyby, nalewa trochę wodą, wkrawa włoszczyznę jak: cebulę, buraki, dodaje nieco korzeni, soli i dolewa na pełno barszczem burakowym, gotując wszystko razem.
Można też dodać parę główek z linów, a kiedy barszcz parę godzin dobrze się odgotuje, odcedza się". W 1913 roku barszcz przygotowywano nieco inaczej: „Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych.
Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowane drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybów.”2
CZYTAJ TEŻ:
- Zupa grzybowa: kalorie, właściwości odżywcze
- Ryba po grecku - wartości odżywcze ryby po grecku
- Pierogi - wartości odżywcze, kalorie (kcal)
- BIGOS - kalorie, wartości odżywcze. Czy bigos jest zdrowy?
- Kapusta z grochem: kalorie (kcal) i wartości odżywcze
- Łazanki - wartości odżywcze. Ile kalorii mają łazanki?
- KARP: właściwości odżywcze, kalorie, cena
- ŚLEDZIE - właściwości, wartości odżywcze, kalorie
- Krokiety - z mięsem, pieczarkami i nie tylko. Ile kalorii mają krokiety?
- Sałatka jarzynowa: kalorie (kcal), wartości odżywcze
Barszcz czerwony - zakwas buraczany na barszcz
Na początku XX wieku pojawia się określenie „kwas burakowy” lub „barszcz” w znaczeniu zakwasu buraczanego, który barszczowi czerwonemu nadaje wyjątkowy smak. Zakwas buraczany kisi się 5-7 dni.
Według tradycji na wigilijnym stole powinny znaleźć się płody pola, lasu, sadu i wody. Barszcz czerwony z buraków to przedstawiciel płodów pola kojarzony od wieków z rodzimą ziemią.
Zakwas buraczany z książki „Oszczędne konserwowanie jarzyn na zimę” z 1914 roku Elżbiety Kiewnarskiej
„Chcąc, aby buraki były miękkie a barszcz prędko i dobrze się ukwasił, należy je nastawiać na ostatniej kwadrze. Po oskrobaniu i opłókaniu buraków napełnia się nim i kamienne lub drewniane naczynie, po czym się je nalewa do pełna zwykłą surową wodą. Chcąc aby ukwaśniały prędzej, można je nalać wodą letnią i włożyć parę kawałków czarnego chleba, który po kilku dniach się usuwa. Przycisnąć drewnianym denkiem i kamieniem, aby rosół zawsze przykrywał buraki. W m iarę brania barszczu na użytek, tyle się dolewa wody ile się płynu ujęło. Można to powtarzać w ciągu dwóch miesięcy, po czym już wymokłe buraki, ani smaku ani kwasu udzielić rosołowi nie mogą. To też na dwa tygodnie przed tym terminem należy świeżą porcję buraków zakwasić w innym naczyniu. W taki sposób zawsze będziemy mieli świeży barszcz na potrzeby kuchenne. Piszę tu o zakwaszeniu buraków w niedużych garnkach lub faseczkach na potrzeby małego gospodarstwa. Przy większym spożyciu buraków i barszczu nastawia się go w większej beczce i trzyma nie w kuchni lecz w nieprzemarzającej piwnicy".
Barszcz czerwony Magdy Gessler
Barszcz czerwony z torebki
Na święta planujesz barszcz czerwony z torebki? Odradzamy ten pomysł. W zupach z torebki nie ma buraków, za to mnóstwo cukru (zwykle jest na pierwszym miejscu w składzie) i innych niepotrzebnych składników. Oto skład jednej z popularnych zup w proszku. Nie ma w nim barszczu, tylko... koncentrat soku z buraka, i to tylko w 15 proc:
- cukier,
- koncentrat soku z buraka 15,4%,
- sól,
- maltodekstryna,
- całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy,
- ekstrakt drożdży,
- kwas (kwas cytrynowy),
- suszony czosnek 1,6%,
- aromaty,
- olej palmowy,
- majeranek,
- hydrolizat białka pszennego,
- przyprawy.
Barszcz czerwony - właściwości buraków, z których przygotowuje się barszcz
Barszcz czerwony - wartości odżywcze, kalorie
Czysty barszcz czerwony jest potrawą bardzo niskokaloryczną. Porcja 200 ml czyli tyle, ile zmieści się w płytkim talerzu, dostarcza:
- 36 kcal
- 0,2 g białka
- 0,2 g tłuszczu
- 8,2 g węglowodanów
Za wartość kaloryczną barszczu podawanego z uszkami odpowiadają właśnie same uszka. Talerz zupy z 10 uszkami z kapustą i grzybami to:
- 230 kcal
- 7,3 g białka
- 1,1 g tłuszczu
- 48,2 g węglowodanów
Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych dań na wigilijnym stole. Jest także bardzo zdrowy ze względu na jego główny składnik – buraki.
Buraki zawdzięczają swoją intensywną barwę betainie – związkowi o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który pomaga chronić komórki ciała przed uszkodzeniami w wyniku stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji przed nowotworami czy demencją.
Buraki są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz manganu. Przetwory z buraka, m.in. barszcz, są skuteczne w anemii z niedoboru witaminy B12, nie mają jednak potwierdzonego działania w anemii z niedoboru żelaza.
Innym bardzo ważnym składnikiem buraków są azotany. Związki te są bardzo skuteczne w problemach sercowo-naczyniowych i chorobach układu krążenia. Pomagają obniżać ciśnienie krwi i działają ochronnie na naczynia krwionośne. Zwiększają też przepływ krwi, co ma pozytywny wpływ na spowolnienie postępowania demencji starczej.
Badania pokazały, że picie soku z buraka zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia funkcje poznawcze u osób starszych. Poprawia także dopływ tlenu wraz z krwią do mięśni, przez co zwiększa się wydolność przy długotrwałych ćwiczeniach fizycznych.
Buraki zawierają kwas alfa-liponowy o działaniu przeciwutleniającym, który może obniżać poziom glukozy we krwi i zwiększać wrażliwość insulinową komórek, a przez to zmniejszać ryzyko cukrzycy i poprawiać stan osób chorujących.
Zakwas buraczany stosowany do tradycyjnego barszczu czerwonego jest świetnym probiotykiem. Dostarcza cennych dla zdrowia bakterii fermentacji mlekowej, dzięki czemu wspiera zdrowie jelit oraz funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawia odporność.
Czytaj też: Sok z buraka - właściwości odżywcze. Jak pić sok z buraka?