Czy rendang jest zdrowy? Przygotuj w ten sposób, a organizm będzie zachwycony
Rendang, tradycyjna potrawa kuchni indonezyjskiej, zyskała ostatnio dużą popularność, po tym, jak pojawiła się w Google Doodle. Ten przysmak jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również daniem, po które warto sięgać ze względu na korzyści zdrowotne - ale pod pewnymi warunkami. Jakie są zdrowotne zalety (i wady) tej potrawy? Sprawdzamy.
Czy rendang jest zdrowy?
Rendang – jeśli przygotujemy to danie we właściwy sposób – może mieć kilka zalet dla zdrowia. To z pewnością bogate źródło białka zwierzęcego, które stanowi m.in. budulec masy mięśniowej. Warunkiem jest oczywiście dobra jakość mięsa i właściwie zbilansowana dieta na co dzień.
Nadmierne spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może być związane z wyższym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów i innych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca.
Z czego składa się rendang?
Użyte do doprawienia tego indonezyjskiego dania zioła i przyprawy to kolejny atut. Potrawa jest ostra i pikantna, bogata w przyprawy, takie jak m.in.:
- kurkuma,
- cynamon,
- goździki,
- kolendra,
- kardamon
- imbir.
Dlaczego warto sięgać po te przyprawy? Wśród zalet wymienia się m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.
Te przyprawy mogą też podkręcać metabolizm, a więc osoby odchudzające się powinny się z nimi zaprzyjaźnić na dobre. Dobrze doprawione dania są również lepiej trawione. To ważne w przypadku potrawy takiej jak rendang, jest to bowiem danie dość bogate w tłuszcze.
Lecznicze właściwości popularnych przypraw
Rendang - zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych
Do rendangu często dodaje się mleko kokosowe lub śmietankę kokosową. To źródło m.in. kwasów tłuszczowych, a te z kolei są niezastąpione dla prawidłowej pracy układu krążenia, prawidłowego funkcjonowania mózgu a także dla nabycia odpowiedniej odporności i redukcji stanów zapalnych.
Z kolei dodawanie do rendangu warzyw zwiększa porcję błonnika w naszej diecie. A błonnik, jak wiadomo, jest nieodzowny dla prawidłowego trawienia.
Rendang - wady i ryzyko dla zdrowia
Jednak należy mieć się na baczności, szczególnie jeśli sięgamy po tradycyjne przepisy. Znajdują się w nich warianty rendangu, w których jest dużo oleju i soli. Nadużywanie tych składników to przepis na nadmiar kalorii, nadciśnienie i podniesienie poziomu cholesterolu.
CZYTAJ TEŻ: Polacy zjadają 5 mln dziennie, nie mając pojęcia co jest w środku. Prześwietlamy skład kebabów
Tłuszcze mogą u niektórych osób powodować problemy trawienne. Pamiętajmy też, że sól nie bez powodu jest nazywana „białą śmiercią”. W niektórych przepisach dodawany jest też cukier, który również może mieć niekorzystne skutki zdrowotne.
Co może spowodować cukier? O dramatycznych skutkach nadmiaru cukru w diecie przeczytacie w artykule Powoduje nowotwory, zabija trzustkę i jelita. Polacy zjadają 40 kg rocznie.
Jak przygotować zdrowy rendang?
Rendang jest to też potrawa dość kaloryczna, co należy uwzględniać, planując codzienne menu. Jak „uzdrowić” rendang? Ogranicz tłuszcze, sól i cukier, stawiając na zioła, pełnoziarnisty ryż i dużą ilość warzyw. Wtedy zyskasz wartościowe danie, które może wspierać organizm.
Można też pokusić się o wersję wegetariańską lub wegańską. Ta opcja wprawdzie może być mniej bogata w białka które w tradycyjnej wersji dostarczane wraz z wołowiną.
Jednak opcja wege ma swoje zalety, bo jest mniej kaloryczna, bogatsza w błonnik i uboższa w tłuszcze. Nowe badania wyraźnie pokazują, że diety, w których jest mało miesa, są dla organizmu korzystniejsze i sprzyjają zachowaniu zdrowia na dłużej.
CZYTAJ TEŻ: Czy hamburgery mogą być zdrowe? Dietetyczka ma konkretną odpowiedź