Spis treści
Gołąbki to potrawa znana od wieków, jednak nie ma zgodności, co do tego, skąd pochodzi. Za pionierów w przygotowywaniu tego dania uważają się Turcy oraz Grecy i Rzymianie, zaś gołąbki za tradycyjne danie narodowe uznawane są w kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej, szwedzkiej, greckiej, tureckiej i egipskiej.
Według źródeł historycznych gołąbki były daniem powszechnym na terenie imperium osmańskiego, które później rozpowszechniły się w innych krajach podbitych przez owo imperium, np. na Węgrzech, w Polsce, Rosji i Szwecji.
Inne źródła podają, że gołąbki są znane w Polsce od XIX wieku i pochodzą od ukraińskich gołąbków (hołubci), które pierwotnie składały się z farszu z kaszy gryczanej i ziemniaków zawiniętego w liście kapusty. Podaje się je najczęściej podczas uroczystości rodzinnych w okresie świąt oraz na weselach.
Gołąbki są też znane od wieków w kuchni żydowskiej, w której przygotowywane na święta religijne.
Gołąbki - z mięsem i nie tylko
Gołąbki składają z farszu zawiniętego w liście kapusty lub winorośli. Najczęściej farsz składa się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, ale do przygotowania farszu wykorzystuje się też drób, baraninę, jagnięcinę oraz ryby. Dodatkami do farszu mogą być grzyby, cebula i koperek.
Gołąbki zawija się w sparzone liście kapusty białej lub w liście kapusty kiszonej, a w Grecji i we Włoszech - w liście winorośli.
Gołąbki można poddawać smażeniu lub duszeniu na wolnym ogniu, a także zapiekaniu z serem żółtym. Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym. Mogą być one spożywane jako samodzielne danie lub z gotowanymi ziemniakami.
Gołąbki - ile kalorii mają gołąbki?
100 g gołąbków z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym dostarcza 108 kcal oraz:
| Składniki odżywcze | w 100g |
|---|---|
| Białko | 3,6 g |
| Tłuszcz | 6,7 g |
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 2,5 g |
| Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,01 g |
| Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,78 g |
| Cholesterol | 14,0 g |
| Węglowodany | 10,0 g |
| Błonnik | 1,7 g |
| Wapń | 38,0 mg (4%)* |
| Sód | 20,0 mg (1%) |
| Fosfor | 51,0 mg (7%) |
| Potas | 200,0 mg (6%) |
| Magnez | 11,0 mg (3%) |
| Żelazo | 0,4 mg (4%) |
| Cynk | 0,72 mg (7%) |
| Miedź | 0,04 mg (4%) |
| Witamina B1 | 0,097 mg (7%) |
| Witamina B2 | 0,069 mg (5%) |
| Witamin B6 | 0,06 mg (5%) |
| Niacyna | 0,69 mg (4%) |
| Foliany | 20,1 µg (5%) |
| Witamina B12 | 0,1 µg (4%) |
| Witamina C | 22,6 mg (25%) |
| Witamina E | 1,25 mg (13%) |
| Witamina A | 47,0 µg (5%) |
| Witamina D | 0,1 µg (0,7%) |
(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Gołąbki - wartości odżywcze
Gołąbki w 100 g zawierają tylko 108 kcal, jednak z reguły jeden gołąbek waży około 150- 200 gram, zatem ilość kalorii na porcję wzrasta.
Tradycyjne gołąbki są źródłem tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych. Niestety nie są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Wyjątkiem jest witamina C, której w 100 g gołąbków znajduje się 22,6 mg (jednak pochodzi ona z sosu pomidorowego).
Polecany artykuł:
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to mniej czasochłonna wersja tego popularnego dania. Do ich przygotowania niezbędne są takie same składniki, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Różnica polega na dodaniu startej na tarce i zblanszowanej kapuście.
Gołąbki bez zawijania można też przygotować bez jajek i z surowym ryżem.
Kapustę można też zmielić, tak by nie była ona wyczuwalna w daniu. Mielone mięso miesza się z rozdrobioną kapustą, gotowanym ryżem, jajkiem, cebulą oraz przyprawami.
Gołąbki można zapiekać lub podsmażyć na patelni, a następnie dusić zanurzone w sosie pomidorowym. Najlepiej smakują z ziemniakami puree i surówką.
Gołąbki - dietetyczne i wegetariańskie
Gołąbki będą dietetyczne, jeśli zamiast mięsa mielonego damy mięso drobiowe lub jagnięcinę.
Gołąbki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Farsz do gołąbków można przygotować na bazie kaszy gryczanej i pieczarek lub ryżu, pieczarek, kaszy gryczanej i tofu, a także z wykorzystaniem kaszy jęczmiennej oraz kaszy bulgur. Prócz tego do farszu można dodać soczewicę, fasolę czerwoną, kalafiora.
Polecany artykuł: