Gulasz - wołowy, wieprzowy i nie tylko. Ile kalorii ma gulasz?
Gulasz to potrawa, którą przyrządza się z pokrojonego w kawałki osmażonego mięsa, duszonego z przyprawami. Gulasz może być wołowy lub wieprzowy (z takiego mięsa przygotowuje się tradycyjny gulasz węgierski), a także drobiowy, np.z indyka. Ile kalorii ma gulasz? Jakie ma wartości odżywcze?
Spis treści
Gulasz to danie wywodzące się z Węgier i popularne w Europie Środkowej. Po raz pierwszy gulasz został przygotowany w IX wieku przez węgierskich pasterzy i składał się gotowanego, aromatyzowanego mięsa, które wcześniej zostało poddane procesowi suszenia.
Ze względu na małą dostępność mięsa do gulaszu, wykorzystywano też skóry. Dopiero w XVI wieku do gulaszu zaczęto dodawać paprykę.
Gulasz - wołowy, wieprzowy i nie tylko
Najczęściej przygotowuje się gulasz wołowy lub wieprzowy, ale można użyć innego rodzaju mięsa: cielęcinę, jagnięcinę i drób (np. gulasz z indyka).
Mięso kroi się na kawałki, doprawia się solą i dusi z dodatkiem lekko podsmażonej cebuli na oleju lub smalcu. Następnie do dania dodaje się paprykę zieloną lub czerwoną oraz marchewkę, pietruszkę i seler.
Do gulaszu można też dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, które dzięki zawartości skrobi zagęszczą danie, a także białe wino i ocet winny oraz pomidory.
Gulasz doprawia się papryczką chili, tymiankiem i liściem laurowym, opcjonalnie czosnkiem i kminem. Niekiedy gulasze zagęszcza się, dodając zasmażkę z mąki pszennej lub mąkę ziemniaczaną.
Tradycyjny gulasz węgierski częściej ma formę zupy niż gulaszu.
Tradycyjny gulasz węgierski - według oryginalnej receptury - nie zawiera ziemniaków, czosnku chili, mąki, wina, octu winnego i pomidorów.
Gulasz najczęściej podaje się z ziemniakami, kaszami, makaronem oraz kluskami śląskimi i kopytkami lub chlebem. Czasami, jako dodatek podaje się też surówki lub warzywa gotowane. Ze względu na to, że gulasz jest popularny w Europie Środkowej, wykształciły się różne wariacje tego dania, w zależności od kraju.
W Austrii gulasz przygotowuje się tylko z dodatkiem cebuli i podaje się z chlebem. W Chorwacji bazą jest dziczyzna, a oprócz papryki i marchewki dodaje się borowiki, a całe danie podaje się z polentą lub makaronem.
W Czechach i na Słowacji do przygotowania gulaszu wykorzystuje się najczęściej wołowinę, ale też dziczyznę. Czasami dodaje się kapustę kiszoną.
W Niemczech wykorzystuje się wołowinę, wieprzowinę lub dziczyznę i czasami wzbogaca się danie czerwonym winem. Również do włoskiego gulaszu dodawane jest czerwone wino. Ponadto danie to jest doprawiane rozmarynem, majerankiem i sokiem z cytryny.
Polski i serbski gulasz nieco różni się od tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Do jego przygotowania wykorzystuje się każdy rodzaj mięsa: wołowinę, wieprzowinę, drób, dziczyznę, jagnięcinę oraz często dodaje się pomidory lub przecier pomidorowy i czosnek.
Polecamy przepis na bogracz: Bogracz, który uwiódł Magdę Gessler: przepis na rodzinny obiad [WIDEO]
Gulasz wołowy - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 148 kcalBiałko - 14,1 gTłuszcze - 9,2 gTłuszcze nasycone - 1,61 gTłuszcze jednonienasycone - 4,93 gTłuszcze wielonienasycone - 2,17 gCholesterol - 38,0 mgWęglowodany - 2,6 gBłonnik - 0,3 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 53,0 mg (4%)Potas - 267,0 mg (8%)Wapń - 6,0 mg (0,6%)Fosfor - 137,0 mg (20%)Magnez - 18,0 mg (5%)Żelazo - 1,6 mg (16%)Cynk - 2,5 mg (23%)Miedź - 0,07 mg (8%)
Witaminy
Witamina A - 21,0 µg (2%)Witamina E - 1,76 mg (18%)Witamina B1 - 0,046 mg (4%)Witamina B2 - 0,151 mg (12%)Niacyna - 3,62 mg (23%)Witamina B6 - 0,23 mg (18%)Foliany - 6,6 µg (2%)Witamina B12 - 0,91 µg (38%)Witamina C - 1,2 mg (1%)Witamina D - 0,26 µg (2%)
Wartość odżywcza: baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł:
Gulasz - czy jest zdrowy?
Kaloryczność gulaszu zależy od rodzaju mięsa, z jakiego został przygotowany, ale też od użytego tłuszczu. Najmniej kaloryczny jest gulasz wołowy (148 kcal/100 g), nieco bardziej gulasz z indykiem (155 kcal w 100 g), zaś najwyższą kalorycznością cechuje się gulasz wieprzowy - 100 g dostarcza 266 kcal. Jednocześnie gulasz wieprzowy charakteryzuje się najwyższą zawartością tłuszczów.
Gulasz jest źródłem białka, witamin (głównie witaminy B12, witaminy B6, witaminy B2, niacyny) i składników mineralnych (szczególnie fosforu i cynku). Dodatkowo gulasz to dobre źródło żelaza. Najwięcej tego składnika mineralnego znajduje się w gulaszu wołowym (prawie dwukrotnie więcej niż w wieprzowym i w gulaszu z indyka).
Gulasz wołowy i z indyka, ze względu na niską kaloryczność, to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek dla osób będących na diecie odchudzającej, osób z cukrzycą, a także z problemami układu sercowo- naczyniowego. Jednak należy przygotować go z wykorzystaniem olejów roślinnych.
Ponadto warto pamiętać o dodatkach, z jakimi podamy to danie. Najlepiej wybrać gruboziarniste kasze oraz pełnoziarniste makarony.
Gulasz wieprzowy - ile ma kalorii? (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 266 kcalBiałko - 12,1 gTłuszcze - 23,3 gTłuszcze nasycone - 6,062 gTłuszcze jednonienasycone - 12,291 gTłuszcze wielonienasycone - 3,410 gCholesterol - 52,2 mgWęglowodany - 3,1 gBłonnik - 0,4 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 41,0 mg (3%)Potas - 229,0 mg (7%)Wapń - 9,0 mg (1%)Fosfor - 121,0 mg (17%)Magnez - 16,0 mg (4%)Żelazo - 0,9 mg (9%)Cynk - 2,34 mg (21%)Miedź - 0,05 mg (6%)
Witaminy
Witamina A - 25,0 µg (3%)Witamina E - 2,36 mg (24%)Witamina B1 - 0,444 mg (34%)Witamina B2 - 0,208 mg (16%)Niacyna - 2,31 mg (14%)Witamina B6 - 0,238 mg (14%)Foliany - 9,09 µg (2%)Witamina B12 - 0,5 µg (21%)Witamina C - 1,6 mg (2%)Witamina D - 0,508 µg (3%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł:
Gulasz wegetariański
Gulasz można też przygotować w wersji wegetariańskiej. W zamian mięsa dodaje się rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę i fasolę. Świetnie z gulaszem komponuje się też tofu.
Gulasz z indyka - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość kaloryczna - 155 kcalBiałko - 14,6 gTłuszcze - 9,8 gTłuszcze nasycone - 1,19 gTłuszcze jednonienasycone - 5,294 gTłuszcze wielonienasycone - 2,764 gCholesterol - 58,7 mgWęglowodany - 3,1 gBłonnik - 0,4 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 59,0 mg (4%)Potas - 330,0 mg (9%)Wapń - 8,0 mg (0,8%)Fosfor - 170,0 mg (24%)Magnez - 22,0 mg (6%)Żelazo - 0,7 mg (7%)Cynk - 1,98 mg (18%)Miedź - 0,08 mg (9%)
Witaminy
Witamina A - 40,0 µg (4%)Witamina E - 2,08 mg (21%)Witamina B1 - 0,05 mg (4%)Witamina B2 - 0,206 mg (16%)Niacyna - 6,81 mg (43%)Witamina B6 - 0,238 mg (18%)Foliany - 25,76 µg (6%)Witamina B12 - 1,2 µg (50%)Witamina C - 1,6 mg (2%)Witamina D - 0,145 µg (1%)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł: