Leczo - z cukinii i nie tylko. Kalorie i wartości odżywcze
Leczo to węgierskie danie przyrządzone z różnych warzyw - cukinii, świeżej papryki, pomidorów i cebuli, z dodatkiem kiełbasy, jajek i przypraw, która jest spożywana na gorąco. Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma leczo?
Spis treści
- Leczo - z cukinii i nie tylko
- Cukinia - poznaj jej właściwości zdrowotne
- Leczo - ile kalorii ma leczo?
- Leczo - czy jest zdrowe?
- Leczo wegetariańskie - kcal
Leczo najczęściej podaje się z ryżem lub ziemniakami, nieco rzadziej w naleśniku, jako farsz.
Cukinia - poznaj jej właściwości zdrowotne
Leczo to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej, ale też charakterystyczne dla kuchni czeskiej, chorwackiej i słowackiej. Jest również bardzo popularne w Polsce, Austrii i Izraelu.
Leczo - to tradycyjne, węgierskie - składa się z żółtej papryki, pomidora i cebuli oraz przypraw soli i słodkiej mielonej papryki. Danie przybiera formę gulaszu z grubo pokrojonymi warzywami. Istnieje wiele modyfikacji leczo.
W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod dostatkiem.
Leczo - z cukinii i nie tylko
Leczo charakterystyczne dla kuchni węgierskiej przygotowuje się ze świeżych pomidorów i papryki. Warzywa te są duszone na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku oraz podsmażonej cebuli z mieloną papryką. W niektórych przepisach jako dodatki pojawiają się też czosnek, liść laurowy, mielony czarny pieprz czy tymianek.
Do leczo dodaje się też mięso, kiełbasę, bekon oraz wątróbkę, czasami jest również podawane z plastrami jaj na twardo ułożonymi na górze potrawy.
W Niemczech leczo podaje się jako samodzielne danie, najczęściej z chlebem oraz w postaci dodatku warzywnego do dań mięsnych, np. pieczonego kurczaka, bażanta, wołowiny, wieprzowiny i steków.
W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii rzadziej bakłażana. Warzywa - w przeciwieństwie do leczo węgierskiego - dusi się na oleju rzepakowym. Najczęściej spożywa się je na ciepło, jako danie głównie i podaje z kiełbasą oraz chlebem lub ryżem.
W Polsce popularne jest także leczo z dodatkiem mięsa, np. mięsa drobiowego lub wieprzowego, które wcześniej kroi się w kostkę i dusi po uprzednim podsmażeniu. Mniej popularny jest dodatek mięsa mielonego. Leczo przyrządza się także w wersji wegetariańskiej, w Polsce prócz warzyw często leczo wzbogaca się o cieciorkę, soczewicę, fasolę lub tofu. Znane są też wersje z pieczarkami. Leczo podaje się z chlebem, ryżem, ale też z makaronem i kaszą jaglaną.
Leczo - ile kalorii ma leczo?
100 lecza z kiełbasą dostarcza 58 kcal oraz
Składniki odżywcze | w 100g |
---|---|
Białko | 3,2 g |
Tłuszcze | 3,99 g |
Tłuszcze nasycone | 1,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,66 g |
Cholesterol | 7,6 mg |
Węglowodany | 3,1 g |
Błonnik | 1,1 g |
Minerały | |
Sód | 135,8 mg (9%)* |
Potas | 262,2 mg (7%) |
Wapń | 11,5 mg (1%) |
Fosfor | 42,7 mg (6%) |
Magnez | 12,7 mg (3%) |
Żelazo | 0,62 mg (6%) |
Cynk | 0,53 mg (5%) |
Miedź | 0,07 mg (8%) |
Witaminy | |
Witamina A | 109,0 µg (12%) |
Witamina E | 1,3 mg (13%) |
Witamina B1 | 0,12 mg (9%) |
Witamina B2 | 0,07 mg (6%) |
Niacyna | 1,4 mg (9%) |
Witamina B6 | 0,19 mg (15%) |
Foliany | 36,0 µg (9%) |
Witamina B12 | 0,08 µg (3%) |
Witamina C | 26,9 mg (30%) |
Witamina D | 0,08 µg (5%) |
*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł:
Leczo - czy jest zdrowe?
Leczo to potrawa niskokaloryczna (najmniej kalorii zawiera leczo wegetariańskie). Jednocześnie leczo wegetariańskie cechuje się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nie zawiera cholesterolu (w przeciwieństwie do leczo z kiełbasą). Także mniejszą zawartością tłuszczu będzie się cechowało leczo z dodatkiem duszonego mięsa drobiowego.
Zarówno leczo z kiełbasą, jak i leczo wegetariańskie jest źródłem witamin i składników mineralnych, głównie witaminy A, witaminy E i witaminy B6 oraz potasu, fosforu, żelaza i cynku.
Leczo wegetariańskie cechuje się wyższą zawartością miedzi i niższą zawartością sodu. Ponadto ma też więcej błonnika pokarmowego.
Leczo wegetariańskie jest zatem zdrowszą alternatywą tego dania. Warto je włączyć do jadłospisu, szczególnie w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw.
Leczo wegetariańskie to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek dla osób będących na diecie odchudzającej, osób z cukrzycą, a także z problemami układu sercowo- naczyniowego.
Warto jednak pamiętać o odpowiednich dodatkach - najlepiej wybrać pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki oraz gruboziarniste kasze.
Leczo wegetariańskie - kcal
Kalorie, wartości odżywcze lecza wegetariańskiego (w 100 g)
Wartość energetyczna | 49 kcal |
Białko | 2,6 g |
Tłuszcze | 1,8 g |
Tłuszcze nasycone | 0,17 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,855 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,615 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 7,4 g |
Błonnik | 1,6 g |
Minerały | |
Sód | 6,0 mg (0,4%)* |
Potas | 296,5 mg (8%) |
Wapń | 14,0 mg (1%) |
Fosfor | 41,1 mg (6%) |
Magnez | 15,1 mg (4%) |
Żelazo | 0,8 mg (8%) |
Cynk | 0,46 mg (4%) |
Miedź | 0,12 mg (13%) |
Witaminy | |
Witamina A | 118,6 µg (13%) |
Witamina E | 1,4 mg (14%) |
Witamina B1 | 0,12 mg (9%) |
Witamina B2 | 0,07 mg (5%) |
Niacyna | 0,96 mg (6%) |
Witamina B6 | 0,19 mg (15%) |
Foliany | 41,0 µg (10%) |
Witamina B12 | 0,0 µg (0%) |
Witamina C | 29,3 mg (33%) |
Witamina D | 0,0 µg (0%) |
*(% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Polecany artykuł: