Jedna filiżanka nie wystarczy. Nowe badanie ucieszy miłośników kawy
Zaparzenie filiżanki kawy jest dla wielu pierwszym odruchem po przebudzeniu. Dla wszystkich miłośników tego napoju mamy dobre wiadomości. Okazuje się, że spożywanie kofeiny wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wielu chorób. Jednak jedna filiżanka może nie wystarczyć.
Kawa jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Według danych udostępnianych przez Międzynarodową Organizację Kawy, jej produkcja stale idzie w górę - już teraz przekracza ona 10 milionów ton rocznie.
Kawa może chronić przed chorobami. Nowe badanie z dużą próbą
Naukowcy więc stale przyglądają się działaniu kawy i kofeiny, by móc ustalić, jakie mogłyby być skutki spożywania jej.
Nie da się ukryć, że już wcześniejsze badania potwierdziły dobroczynne skutki picia kawy. Jednak ostatnie badanie, które zostało opublikowane w The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 17 września br. z pewnością bije je wszystkie na głowę jeśli chodzi o skalę.
Naukowcy bowiem przyjrzeli się w nim aż 360 tysiącom ludzi. Jak się okazuje, spożywanie około 200-300 miligramów kofeiny dziennie - czyli około trzem filiżankom kawy - zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych. Wśród nich wymienia się cukrzycę typu 2, insulinooporność, choroby układu krążenia, niektóre choroby wątroby i udary mózgu.
Warto również podkreślić, że ryzyko zmniejsza się aż o 48 procent, co jest dużą różnicą.
Jedna filiżanka to może być za mało. Eksperci radzą ile kawy pić dla zdrowia
Naukowcy podkreślili, że nie są do końca pewni, dlaczego kofeina wykazuje aż tak korzystne działanie. Badanie jednak udowodniło związek pomiędzy jej spożyciem a mniejszą zachorowalnością na choroby kardiometaboliczne, nie wyjaśniając dokładnie przyczyny takiego zjawiska.
Prof. Chaofu Ke z Uniwersytetu w chińskim Suzhou, który kierował grupą badaczy, przyznał, że podejrzewa związek, jeśli chodzi o regulowanie poziomu niektórych lipidów. Te bowiem w nadmarze mogą doprowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu, otyłości czy reakcji zapalnych w organizmie.
Podkreślił jednak, że niezbędne będą dalsze badania, by ustalić, jaki jest dokładnie mechanizm działania kofeiny.
Eksperci stwierdzili, że choć osoby pojące przynajmniej jedną filiżankę kawy dziennie, są również mniej narażone na różne choroby, to optymalnie będzie spożywać każdego dnia około 100 miligramów kofeiny, czyli około dwóch filiżanek.
Nie oznacza to jednak, że kawę można pić jak wodę. W nadmiarze może ona powodować nie tylko problemy z bezsennością, ale również z nadciśnieniem. Kawa wpływa również na wypłukiwanie magnezu z organizmu i podrażnia żołądek.